ΤΟΠΙΚΑ

«Φταίει ο άλλος» για την ΑΡΓΩ

φταίει-ο-άλλος-για-την-αργω-851206

Η πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου να απευθυνθεί στον πρωθυπουργό προκειμένου να τηρηθεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ των έξι υπουργείων, του Δήμου και της Ε.Ε.Τ.Α.Α Α.Ε. για να επιλυθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν με τη συνοδεία του σκάφους, προκάλεσαν την αντίδραση του υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου, που κατηγόρησε τον κ. Αλέκο Βούλγαρη για “ανεπάρκεια και αστείες δικαιολογίες που δεν έχουν καμία βάση και υποστήριξε ότι το ΥΠΕΣΔΔΑ και τα συναρμόδια υπουργεία τήρησαν τις δεσμεύσεις τους μέχρι κεραίας.

“Σφήνα” στα όσα υποστήριξε ο υφυπουργός Εσωτερικών μπήκε χθες ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, που υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και η Αργώ να ταξιδέψει με χρήματα του κράτους, επειδή το εγχείρημα είναι εθνικής σημασίας.
«Αντί πάσης θυσίας η Αργώ πρέπει να συνεχίσει το προγραμματισμένο ταξίδι της, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, που πρόσθεσε ότι δεν είναι ώρα σκληρών αντιπαραθέσεων και απόδοσης ευθυνών αλλά είναι ώρα για συνεργασία, προκειμένου να βρεθεί λύση ώστε να συνεχιστεί το ταξίδι της Αργούς.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Σούρλας είχε αλλεπάλληλες επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς. Και παρά το γεγονός ότι τόσο ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης, όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Μεϊμαράκης, του απάντησαν ότι δεν υπάρχει σκάφος του Λιμενικού ή του Πολεμικού Ναυτικού που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πληρώματος και του συνοδευτικού προσωπικού της Αργούς, ο κ. Σούρλας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.
Πρόκειται για ένα θέμα εθνικής σημασίας και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ναυαγήσει. Άλλωστε αυτή είναι και η επιθυμία των σύγχρονων Αργοναυτών, τους οποίους ο κ. Σούρλας συνεχάρη για την στάση τους αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Κούρτη.

Σε απάντηση της επίθεσης του υφυπουργού Εσωτερικών ο κ. Αλ. Βούλγαρης κατηγορεί τον υφυπουργό ότι “φυγομαχεί μπροστά στις δυσκολίες του ταξιδιού” και δημοσιοποιεί τις επαφές του με άλλα κυβερνητικά στελέχη, που σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή βρίσκονται στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης για να συνεχιστεί το ταξίδι.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Βούλγαρη με τον πλοιοκτήτη κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη, ο Πήγασος παρέμεινε και χθες δίπλα στη Αργώ στο Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας. Σήμερα το πρωί θα αποπλεύσει για Πρέβεζα, που θα είναι και ο τελευταίος σταθμός για τον ΠΗΓΑΣΟ, εάν δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις.

Ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με κυβερνητικούς παράγοντες έχει ήδη απευθυνθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έχει ζητήσει την εξεύρεση οχηματαγωγού για να συνεχιστεί το πειραματικό ταξίδι.

Χθες το πρωί ο καπετάνιος της “Αργούς” Απόστολος Κούρτης επισκέφθηκε τον εισαγγελέα Λευκάδας, προκειμένου να ενημερωθεί για το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες στην περίπτωση που το συνοδευτικό πλοίο εγκαταλείψει την “Αργώ” και το πλήρωμα.
Σε δηλώσεις του αφήνει αιχμές για “αστοχίες από όλες τις πλευρές”, υπογραμμίζοντας ωστόσο την αμετακίνητη θέση των κωπηλατών να συνεχίσουν παρά τις αντίξοες συνθήκες το ταξίδι τους.

Θ. Νάκος: “Να λογοδοτήσει
η δημοτική αρχή”

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος χθες νωρίς το πρωί και αφού είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Δήμου Βόλου ότι απευθύνεται πλέον στο Γραφείο του Πρωθυπουργού για να τηρηθεί η προγραμματική σύμβαση που έχουν υπογράψει για τη διοργάνωση και την υποστήριξη του ταξιδιού, απαντώντας αντέκρουσε τις επισημάνσεις του Δήμου, εξαπολύοντας προσωπική σκληρή επίθεση στο δήμαρχο Αλέκο Βούλγαρη.

“Ο Δήμαρχος Βόλου προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκειά του να εξασφαλίσει τη συνέχιση του ταξιδιού της Αργούς -επισημαίνει ο κ. Νάκος- επικαλούμενος αστείες δικαιολογίες και επιρρίπτοντας ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν, που αποτελεί άλλωστε προσφιλή του συνήθεια. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε τo εγχείρημα και παρείχε απλόχερα τη βοήθεια που είχε υποσχεθεί. Συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδότησε με το ποσό των 200.000 ευρώ την όλη προσπάθεια. Χρηματοδότησε επιπλέον με άλλες 200.000 ευρώ το Δήμο Βόλου, που δια στόματος του Δημάρχου του δήλωσε αδυναμία να καταβάλει τη δική του συμμετοχή. Ακόμη αδειοδότησε, μετ αποδοχών όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και στις ένοπλες δυνάμεις και παρείχε κάθε δυνατή βοήθεια, όπως άλλωστε προκύπτει και από την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί. Η κυβέρνηση ουδέποτε ανέλαβε την εξεύρεση χορηγών -πώς θα μπορούσε άλλωστε- κάτι που ήταν αρμοδιότητα του Δήμου Βόλου και την χειρίστηκε προσωπικά ο κ. Δήμαρχος. Φαίνεται δυστυχώς ότι ο κ. Δήμαρχος είτε απέκρυψε από όλους μας την υπαναχώρηση των χορηγών από αυτά που του είχαν υποσχεθεί είτε δεν είχε ποτέ εξασφαλίσει την πλήρη κάλυψη του ταξιδιού. Για όλους τους παραπάνω λόγους φέρει ακέραια την ευθύνη και πρέπει να λογοδοτήσει για το τι ακριβώς συνέβη.”

“Ο κ. Νάκος φυγομαχεί
μπροστά στις δυσκολίες
Στο ίδιο σκληρό ύφος ήταν και η απάντηση του Δήμου Βόλου, που κατηγορεί τον υφυπουργό ότι φυγομαχεί και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών που έχει.

Αφήνει μάλιστα αιχμές για το γεγονός ότι ο κ. Νάκος δεν συγκάλεσε, ως όφειλε σαν πρόεδρος της Οργανωτικής, την Επιτροπή Παρακολούθησης για να διαχειριστεί το πρόβλημα που ανέκυψε, ενώ γνώριζε το πρόβλημα από την Πέμπτη το απόγευμα, σε αντίθεση με το Δήμο Βόλου, που έχει διαρκείς παρεμβάσεις προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού και τα αρμόδια υπουργεία, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που ανέκυψε με το συνοδευτικό καράβι EXPRESS ΠΗΓΑΣΟΣ, που ακολουθεί το ταξίδι της Αργούς.
«Στην πρώτη δύσκολη στιγμή για το ταξίδι της Αργούς ο κ. Νάκος, αντί να συνεργαστεί με το Δήμο Βόλου (όπως πράττουν ήδη άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες με σκοπό να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα) προτίμησε να εξαπολύσει μία απαράδεκτη προσωπική επίθεση κατά του δημάρχου Βόλου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δημάρχου.
Ατυχώς βιάστηκε. Επέλεξε τη φυγομαχία δια της καταγγελίας. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε σε αυτό τον ολισθηρό και αδιέξοδο δρόμο.
Τώρα είναι ώρα δράσης και πρωτοβουλιών.
Εμείς έτσι και αλλιώς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους. Δίπλα στην «Αργώ» δίπλα στους κωπηλάτες.
Για την ώρα μόνο μία υπενθύμιση στον κ. υφυπουργό: Ο ίδιος είναι ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, υπεύθυνος για την καλή τήρηση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης για τη «Διοργάνωση και την Υποστήριξη του Πειραματικού Ταξιδιού της Αργούς», όπου και αναγράφεται (άρθρο5) επί λέξει: «Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν και συναποδέχονται η αξιολόγηση των δωρητών και χορηγών να πραγματοποιείται από την Οργανωτική Επιτροπή, μετά από την προηγούμενη και τεκμηριωμένη εισήγηση και αξιολόγηση, που θα γίνεται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α Α.Ε. Μετά την επιλογή των δικαιούχων φορέων θα υπογράφεται σχετική σύμβαση, που θα συνάπτει με αυτούς η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης με τους δεσμευτικούς εκατέρωθεν όρους.»

Η επόμενη μέρα
Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος, έπειτα από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με κυβερνητικούς παράγοντες ο κ. Αλέκος Βούλγαρης απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κώστα Καραμανλή, με την οποία και ζητά την προσωπική του παρέμβαση στα αρμόδια υπουργεία, ώστε να υλοποιηθούν τα όσα προβλέπει η προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ έξι υπουργείων, του Δήμου Βόλου και της Ε.Ε.Τ.Α.Α για τη «Διοργάνωση και Υποστήριξη του Ταξιδιού της Αργούς».

Παράλληλα ο κ. Βούλγαρης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Σε συνέχεια μάλιστα των τηλεφωνικών επαφών που είχε απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με την οποία και ζητά την παραχώρηση οχηματαγωγού για να συνοδεύσει την Αργώ στη συνέχιση του ταξιδιού.
Στο Δήμο Βόλου από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα έχει «στηθεί» ένα ολόκληρο επιτελείο συνεργατών, που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία τόσο με το συνοδευτικό καράβι EXPRESS ΠΗΓΑΣΟΣ, όσο και με την Αργώ και το πλήρωμά της, προκειμένου να υπάρχει αλληλοενημέρωση για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

Δήλωση Κ. Καρτάλη
«Οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες και ακυρώνουν –αν τελικά δεν αναστραφούν- μία μακρά προσπάθεια της πόλης με σημασία για την εικόνα της. Δυστυχώς η κυβέρνηση αντιμετώπισε το ταξίδι της Αργούς ως ένα γεγονός δεύτερης κατηγορίας, αφήνοντας συχνά το Δήμο Βόλου μόνο του. Σε στιγμές σαν και αυτή, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Θ. Νάκος θα έπρεπε να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την εύρεση λύσεων, αντί δηλαδή να εξαπολύει κατηγορίες. Υποστηρίζω ότι σε στιγμές σαν και αυτή καλό θα είναι να στηρίξουμε το Βόλο και το εγχείρημα της Αργούς. Δυστυχώς στις επιτυχίες υπάρχουν πολλοί πατέρες. Πρόκειται για τους ίδιους που στις δυσκολίες εξαφανίζονται.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου