ΤΟΠΙΚΑ

Ποδήλατα χωρίς… ρόδες ~ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

ποδήλατα-χωρίς-ρόδες-αυξανονται-τα-406993

Νέα τακτική επιτήδειων κλεφτών για να κλέβουν ποδήλατα

Θύματα κλοπής πέφτουν όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ποδηλάτων. Οι δράστες χτυπάνε οποιαδήποτε στιγμή, μέρα ή νύχτα, σε εισόδους πολυκατοικιών, πιλοτές και πάρκινγκ. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί περιστατικά, στα οποία οι δράστες κλέβουν μερικώς το ποδήλατο, δηλαδή αφαιρούν διάφορα μέρη και εξαρτήματα του ποδηλάτου, τα οποία δεν κλειδώνονται.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Συνηθισμένη τακτική των επιτήδειων κλεφτών είναι να αφαιρούν τις ρόδες, με στόχο να ακινητοποιούν το ποδήλατα ώστε να επιστρέψουν αργότερα ή μετά από μερικές ημέρες να το κλέψουν ολόκληρο.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται στο Βόλο, τέτοιου είδους περιστατικά ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης όπως είναι η Κ. Καρτάλη, η Φιλελλήνων, η Σπ. Σπυρίδη κ.α.

Στο «μάτι» τα ακριβά ποδήλατα

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου κάθε χρόνο δηλώνονται τουλάχιστον 300 κλοπές ποδηλάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι μεγάλης αξίας. Βέβαια πολλά περιστατικά δεν καταγγέλλονται στην αστυνομία, ίσως λόγω απογοήτευσης επειδή δεν ελπίζουν ότι το αγαπημένο τους ποδήλατο θα βρεθεί.

Μάλιστα, από μαρτυρίες θυμάτων που έχασαν το ποδήλατό τους, προκύπτει ότι οι κλέφτες «χτυπούν» οποιαδήποτε χρονική στιγμή, μέρα ή νύχτα, ενώ τα συχνότερα σημεία που παρατηρούνται κλοπές είναι πιλοτές, είσοδοι πολυκατοικιών, πάρκινγκ και αυλές.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι μολονότι δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν οργανωμένα κυκλώματα που μεταφέρουν δεκάδες κλεμμένα ποδήλατα είτε σε γειτονικές πόλεις είτε εκτός Ελλάδας σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία.

Συμβουλές για να μην μείνετε… πεζοί!

Για να χαίρεστε το αγαπημένο σας ποδήλατο θα πρέπει να λάβετε προφυλάξεις, τις οποίες αν ακολουθήσετε πιστά, αυξάνετε τις πιθανότητες να παραμείνετε ιδιοκτήτες του δικύκλου σας. Σας παρουσιάζουμε τις οδηγίες που προτείνουν η Ελληνική Αστυνομία και ποδηλατικές ομάδες για την ασφαλή φύλαξη ποδηλάτων:

  • Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα ισχυρό και ποιοτικό λουκέτο για το κλείδωμα του ποδηλάτου σας.
  • Κλειδώστε «σφιχτά» το ποδήλατό σας, ώστε να είναι δύσκολο να μετακινηθεί, όταν είναι σταθμευμένο.
  • Κλειδώστε τους δύο τροχούς και το μεταλλικό πλαίσιο σε ένα σταθερό, ακίνητο αντικείμενο, που δεν μπορεί να κοπεί.
  • Ασφαλίστε την κλειδαριά σας, ώστε να μην ακουμπά στο έδαφος ή στο πεζοδρόμιο, όπου μπορεί να σπάσει ή να σφυρηλατηθεί.
  • Μην αφήνετε το ποδήλατό σας στο ίδιο σημείο κάθε μέρα.
  • Καταγράψτε τον αριθμό πλαισίου του ποδηλάτου σας, εφόσον υπάρχει και κάντε κάποια τυχαία σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε το ποδήλατό σας, αν κλαπεί, κοντά στο τιμόνι, κάτω από το λαιμό της σέλας, πάνω ή κάτω από τα πεντάλ ή στην πίσω ρόδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου