ΤΟΠΙΚΑ

Χείριστης ποιότητας το νερό του Βόλου ~ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

χείριστης-ποιότητας-το-νερό-του-βόλου-408029

Προθεσμία δύο μηνών στη ΔΕΥΑΜΒ για να δρομολογήσει μέτρα αποκατάστασης της ποιότητας του νερού δίνει η Διεύθυνση Υγείας

Κάκιστης ποιότητας νερό, φουλ στα χλωριόντα, πίνει ο Βόλος, σύμφωνα και με τις νέες αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά μέσω της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Η ΔΕΥΑΜΒ έχει χρόνο δύο μηνών για να αναστρέψει την κατάσταση, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση των τιμών των χλωριόντων, τα οποία επιδίδονται σε υψηλές… πτήσεις, πολύ πάνω από τις ενδεικτικές τιμές των 250 mg/l. Μέχρι τότε συνιστάται στους νεφροπαθείς και υπερτασικούς να περιορίσουν την κατανάλωση νερού από τη βρύση, που ενδεχομένως σε βάθος χρόνου να επιτείνει την κατάσταση της υγείας τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ποιότητα του πόσιμου νερού, έθεσε σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού τη Διεύθυνση Υγείας Μαγνησίας. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα, επόπτες υγείας, προχώρησαν σε δειγματοληψίες νερού από το δίκτυο ύδρευσης του Βόλου. Τα δείγματα δόθηκαν για ανάλυση και ήρθαν να πιστοποιήσουν το πρόβλημα των χλωριόντων. Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Υγείας Μαγνησίας, Χρυσούλα Κολημήτρα, στο ημερήσιο μείγμα νερού τα χλωριόντα ξεπέρασαν κατά πολύ την ενδεικτική τιμή των 250 mg/l και σε ορισμένες περιοχές άγγιξαν, ακόμη και ξεπέρασαν τα 300 mg/l.

Αυτό σημαίνει ότι το πόσιμο νερό είναι πλήρως υποβαθμισμένο ως προς την ποιότητά του. Μάλιστα η λειτουργία των τριών μονάδων αντίστροφης όσμωσης από τη ΔΕΥΑΜΒ, σύμφωνα με την κ. Κολημήτρα, προς το παρόν δεν έχει δώσει αποτελέσματα ως προς τη μείωση των συγκεντρώσεων των χλωριόντων.

Η Διεύθυνση Υγείας έλεγξε επίσης το νερό ως προς την ύπαρξη βαρέων μετάλλων και μικροβιολογικών φορτίων, τα οποία, όπως ανέφερε η κ. Κολημήτρα είναι μηδενικά.

Προθεσμία δύο μηνών

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Διεύθυνση Υγείας, ετοιμάζει έγγραφο στη ΔΕΥΑΜΒ, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αναβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού. Δίνεται χρονικό περιθώριο δύο μηνών το ανώτερο, προκειμένου η ΔΕΥΑΜΒ να προχωρήσει σε μέτρα αποκατάστασης.

«Αυτή την περίοδο καλό θα ήταν υπερτασικοί και νεφροπαθείς να αποφεύγουν να πίνουν νερό από τη βρύση», σημείωσε η κ. Κολημήτρα, ενώ συνέστησε στους καταναλωτές να αποκτήσουν συνείδηση γύρω από το νερό, περιορίζοντας την κατανάλωσή του, καθώς η ποιότητα φαίνεται να επηρεάζεται και από την επάρκεια. Οπως είναι γνωστό, η μείωση των πηγαίων νερών και η αύξηση του νερού των γεωτρήσεων, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των χλωριόντων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου