ΤΟΠΙΚΑ

Τι …κουνούπια θα κάνει αύριο;

τι-κουνούπια-θα-κάνει-αύριο-409024

Το Ασιατικό κουνούπι τίγρης, το οποίο, βρίσκοντας ιδανικές περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες, εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη, συμπλήρωσε το καθημερινό δελτίο καιρού, με το εικονίδιο του κουνουπιού…

Μαζί με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, οι επισκέπτες του meteo,gr δεν ενημερώνονται πλέον μόνο για το εάν οι μετεωρολόγοι βλέπουν ήλιο ή βροχές, τι ποσοστό υγρασίας θα έχουμε και τι άνεμοι θα πνέουν σε κάθε περιοχή, αλλά και ποια θα είναι η δραστηριότητα των κουνουπιών.

Στη Μαγνησία, οι συνθήκες φαίνεται ότι ευνοούν την έντονη κινητικότητα των κουνουπιών. Οι προβλέψεις για τις περισσότερες ημέρες δείχνουν ότι η δραστηριότητά τους βρίσκεται σε ανώτατα επίπεδα. Ο δείκτης κινείται από μέτρια έως πολύ υψηλή δραστηριότητα. Γι’ αυτό άλλωστε η Διεύθυνση Υγείας Μαγνησίας συστήνει, κατ’ επανάληψη στους πολίτες, να λαμβάνουν μέτρα προστασίας τους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας πρόγραμμα κουνουποκτονίας, με βαρύτητα να δίνεται στις περιοχές εκείνες στις οποίες καταγράφεται μεγάλη έξαρση.

Επιστήμονες διαβλέπουν ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής το πρόβλημα των χωροκατακτητικών κουνουπιών θα επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι νέοι υγειονομικοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι θα ανακύψουν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός της εμφάνισης ή της επανεμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τα κουνούπια (π.χ. Chikungunya, Δάγκειος πυρετός, Δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, ιός του Δυτικού Νείλου) σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, οι οποίες πρέπει να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα καταπολέμησής τους.

Σ’ αυτό το πνεύμα το LIFE CONOPS στοχεύει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των χωροκατακτητικών κουνουπιών, ώστε να εξασφαλιστεί αφενός ο έλεγχος της εξάπλωσης και της εγκατάστασής τους σε ολόκληρη την Ευρώπη και αφετέρου η προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα για τη χώρα μας, τα δεδομένα που σχετίζονται με τη διασπορά και την εποχιακή διακύμανση των χωροκατακτητικών κουνουπιών κρίνονται απαραίτητα για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων καταπολέμησής τους. Η ορθολογική διαχείριση των αρθροπόδων υγειονομικής σημασίας προλαμβάνει κινδύνους για τη δημόσια υγεία, σπατάλη δημόσιου χρήματος και φαινόμενα αναποτελεσματικότητας. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό των έργων που ως στόχο έχουν την ορθή αντιμετώπιση των ασθενειών που μεταδίδουν τα χωροκατακτητικά κουνούπια.

Δραστηριότητα σε πέντε επίπεδα

Ο Δείκτης Δραστηριότητας Κουνουπιών μπορεί να προβλέψει την δραστηριότητα των κουνουπιών σε κάθε περιοχή, χρησιμοποιώντας μία σειρά περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η θερμοκρασία, ο άνεμος, η υγρασία και η εποχή.

Η δραστηριότητα των κουνουπιών κυμαίνεται σε 5 επίπεδα:

Κανένα: Οι προϋποθέσεις δεν είναι ευνοϊκές για τα κουνούπι

Χαμηλή: Προϋποθέσεις ελάχιστα ευνοϊκές για τα κουνούπια (χαμηλή δραστηριότητα)

Μέτρια: Προϋποθέσεις ευνοϊκές για τα κουνούπια (μέτρια δραστηριότητα)

Υψηλή: Προϋποθέσεις πολύ ευνοϊκές για τα κουνούπια (υψηλή δραστηριότητα)

Πολύ Υψηλή: Προϋποθέσεις πάρα πολύ ευνοϊκές για τα κουνούπια (πολύ υψηλή δραστηριότητα)

Ενώ τα περισσότερα κουνούπια είναι πιο δραστήρια την αυγή και το σούρουπο, άλλα είδη μπορεί να σας τσιμπήσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και όταν ο δείκτης δραστηριότητας βρίσκεται στην χαμηλή κλίμακα.

Η δημιουργία του δείκτη δραστηριότητας κουνουπιών έγινε από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τη συνεργασία του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου στο πλαίσιο του έργου LIFE CONOPS.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου