ΤΟΠΙΚΑ

Καθαρή ενέργεια από διοξείδιο του άνθρακα

καθαρή-ενέργεια-από-διοξείδιο-του-άνθ-409232

Στην ομάδα ερευνών συμμετέχει και ο Βολιώτης ερευνητής Βασίλης Μπίνας

Στην ανάπτυξη καινοτόμων υλικών, τα οποία ενεργοποιούνται με το φως, για την δημιουργία νέων καυσίμων με χρήση και αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας για παραγωγή καθαρής ενέργειας, έχει στραφεί Ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης, στην οποία συμμετέχει ως υπεύθυνος και ασχολείται με «Καινοτόμα Υλικά για ένα Βιώσιμο μέλλον βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής» ο 31χρονος Βολιώτης ερευνητής Βασίλης Μπίνας.

Ο Βολιώτης ερευνητής Δρ Μπίνας, μόλις 31 ετών, έχει ήδη σημαντικά βραβεία επιχειρηματικότητας στο ενεργητικό του, καθώς και μια κατοχυρωμένη διεθνή πατέντα, για προϊόντα νανοτεχνολογίας τα οποία ενεργοποιούνται με το φώς, και διασπούν ρύπους βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Οπως εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μπίνας «η συνεχής αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη, σε συνδυασμό με τη μεγέθυνση της βιομηχανίας στις αναπτυσσόμενες χώρες, απαιτούν όλο και πιο υψηλά ποσά ενέργειας. Πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας, υπολογίζεται ότι θα εξαντληθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Ταυτόχρονα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, λόγω της χρήσης των συγκεκριμένων πηγών ενέργειας, έχει αγγίξει τα πλέον επικίνδυνα όρια, εγείροντας δικαιολογημένες ανησυχίες για την υγεία των πολιτών, την υπερθέρμανση του πλανήτη, και επακόλουθων φυσικών κινδύνων».

Ενδεικτικά, όπως σημειώνει ο 31χρονος μόνο στην Ευρώπη χάνονται 500.000 άνθρωποι το χρόνο, λόγω της υποβαθμισμένης ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε, το προαναφερόμενο παράδειγμα -δυστυχώς- εκτοξεύεται σε ασύλληπτους αριθμούς εάν προστεθούν σε αυτόν τα θύματα από όλη την υφήλιο. Οι επιστήμονες αναζητούν εναγωνίως τρόπους, τόσο για τη μείωση των εκπομπών, όσο και για την εύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Γι’ αυτό το λόγο όπως εξηγεί oίδιος «ώριμες τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί, όπως η αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα στα βάθη των ωκεανών, ωστόσο δεν αποτελεί και την καλύτερη λύση. Πρόσφατα άρχισε να εξετάζεται το διοξείδιο του άνθρακα ως πρώτη ύλη, το οποίο αφενός αποτελεί ένα άχρηστο προϊόν και αφετέρου δημιουργεί ποικίλα προβλήματα, αλλά και έχει επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή. Ερευνες έχουν πραγματοποιηθεί και δείχνουν ότι η μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας σε υδρογονάνθρακες και αλκοόλες μπορεί να επιτευχθεί με χρήση καινοτόμων καταλυτικών υλικών τα οποία ενεργοποιούνται με το φως του ήλιου. Η ανάπτυξη καινοτόμων καταλυτικών υλικών θα οδηγήσει σε μία νέα οικονομία, με βάση το διοξείδιο του άνθρακα που μπορεί να αναπτυχθεί γύρω από βαριές βιομηχανίες που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, όπως σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και τα εργοστάσια τσιμέντου. Οι εκπομπές τους θα είναι η πρώτη ύλη για ένα νέο κλάδο της χημικής βιομηχανίας, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου μας. Είμαστε πολύ κοντά στη βιομηχανική αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα. Στο μέλλον θα δίνεται η δυνατότητα παραγωγής υγρών καυσίμων χρησιμοποιώντας απλώς ως πρώτη ύλη νερό, διοξείδιο του άνθρακα και φως».

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Δρ. Βασίλειος Μπίνας γεννήθηκε το 1983 στον Βόλο. Αποφοίτησε το 2000 από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Βόλου. Απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου και απέκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με άριστα. Ακολούθησε το διδακτορικό δίπλωμα το οποίο απέκτησε από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2010. Μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος ξεκίνησε στην Ομάδα Διαφανών Αγώγιμων Οξειδίων στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) ως μεταδιδακτορικός ερευνητής και πρόσφατα είναι στο Κέντρο Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Από το 2010 και έκτοτε ακολουθούν διάφορες διακρίσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό προβάλλοντας και εκπροσωπώντας την χώρα. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες από τις σημαντικότερες όπως:

  • 11 διεθνής και Ελληνικές Διακρίσεις, Βραβεία και Υποτροφίες
  • Ακαδημαϊκές Διακρίσεις
  • 8 Δημοσιεύσεις σε Διεθνή Περιοδικά με Κριτές και 6 που είναι σε διαδικασία κρίσης
  • 3 Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (patents, 2 διεθνής EU, China, USA)
  • 66 παρουσιάσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια (12 προσκεκλημένες ομιλίες, 13 ομιλίες συνεργατών στο ίδιο πεδίο, 13 προφορικές ομιλίες, και 28 αναρτημένες εργασίες, posters)
  • Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα
  • Μέλος οργανωτικής επιτροπής σε Διεθνή και Εθνικά Συνέδρια
  • Μέλος σε πλήθος επιστημονικών επιτροπών με θέμα Ανάπτυξη – Καινοτομία – Ενέργεια – Περιβάλλον
  • Κριτής και αξιολογητής σε περιοδικά Διεθνούς κύρους
  • Εθνικός εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Νέων Χημικών
  • Ευρωπαϊκός Εκπρόσωπος στο Διεθνές Δίκτυο Νέων Ερευνητών σε Νέα Υλικά

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου