ΤΟΠΙΚΑ

Διεθνές ενδιαφέρον για τα βιο – λειτουργικά τρόφιμα

διεθνές-ενδιαφέρον-για-τα-βιο-λειτου-410841

Πρόκειται για τεχνολογία του καθηγητή του Τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας, Δημ. Κουρέτα

Στο επίκεντρο διεθνούς ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα «θαυματουργά» τρόφιμα που παρασκευάζονται από τον καθηγητή του Τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα. Πρέσβεις και εμπορικοί ακόλουθοι ευρωπαϊκών χωρών, μυήθηκαν στα μυστικά της τεχνογνωσίας που εφαρμόζει τα τελευταία 11 χρόνια ο κ. Κουρέτας, με στόχο την εμπορική εκμετάλλευσή της.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έδωσε δυναμικό παρόν στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση ώριμων ερευνητικών έργων της χώρας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προχθές και σε αυτή συμμετείχαν, Πρέσβεις και Εμπορικοί Ακόλουθοι Ευρωπαϊκών χωρών και αντιπροσωπείες Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων.

Μεταξύ τους, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ανάμεσα στις τεχνολογικά ώριμες προς εμπορική εκμετάλλευση προτάσεις, η πρόταση του κ. Κουρέτα. Παρουσίασε στο πλαίσιο του αγροδιατροφικού τομέα τις τεχνολογίες για την παραγωγή βιολειτουργικών προϊόντων, το EatWalk.

Πρόκειται για τρόφιμα με θαυματουργές για τον οργανισμό ιδιότητες, από τη στιγμή που συνδυάζουν τη θρεπτική αξία με την πρόληψη ασθενειών. Κύριο συστατικό τους είναι η πρωτεΐνη που προέρχεται από το τυρόγαλο του αιγο- πρόβειου γάλακτος.

Ο Καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας αναφέρθηκε στη σύνδεση της καινοτομίας με την έρευνα, με απώτερο στόχο την αξιοποίηση της ποιοτικής επιστημονικής έρευνας μέσω καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων και τη μεταφορά της από τα επιστημονικά εργαστήρια στην κοινωνία και την αγορά για την βελτίωση της ζωής των ευρωπαίων πολιτών. Τόνισε ότι το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της πράσινης διπλωματίας στις υποσιτιζόμενες χώρες λόγω των πράσινων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται.

Ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι έθεσαν στους ομιλητές σχετικά ερωτήματα κι εξοικειώθηκαν με τις προσφερόμενες τεχνολογίες ώστε να προάγουν με τον καταλληλότερο τρόπο τις τεχνολογίες αυτές στις επιχειρήσεις και τους φορείς των χωρών τους.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Παναγιώτης Μίχαλος Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, ο Δρ. Χρήστος ΒασιλάκοςΓενικός Γραμματέας ΓΓΕΤ ο κ. Μιχάλης Χρηστίδης, Β’ Γενικός Διευθυντής, Υπ. Εξωτερικών ενώ παραβρέθηκαν Πρέσβεις και εμπορικοί ακόλουθοι από χώρες της ΕΕ.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου