ΤΟΠΙΚΑ

Μόνο οι ταμπέλες έμειναν στα Κέντρα Υγείας

μόνο-οι-ταμπέλες-έμειναν-στα-κέντρα-υγ-851206

Στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου δύο νοσηλεύτριες καλούνται να καλύψουν τις τρεις βάρδιες της ημέρας και δύο οδηγοί ασθενοφόρων είναι επιφορτισμένοι με τις υποχρεώσεις των τεσσάρων που προβλέπονται από τον Οργανισμό.

Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί με τέσσερις ειδικούς γιατρούς και οι υπόλοιπες τρεις θέσεις που προβλέπονται είναι κενές.
Στη Σκόπελο υπάρχει μόνο ένας γιατρός, ο διευθυντής του Γ. Τριανταφύλλου, αντί για δέκα που προβλέπει το οργανόγραμμα και μόνο τρεις οδηγοί αντί για έξι.
Στην Αλόννησο υπάρχει μόνο ένας ειδικός γιατρός και ένας οδηγός ασθενοφόρων. Την ίδια στιγμή στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού το ακτινολογικό μηχάνημα και το μικροβιολογικό εργαστήριο βρίσκονται εκτός λειτουργίας.
Οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό αποτελούν μόνο ένα κομμάτι του «παζλ» που συνθέτει τη ζοφερή εικόνα λειτουργίας των Κέντρων Υγείας στα νησιά των Βορείων Σποράδων, τα οποία «βουλιάζουν» αυτούς τους μήνες από χιλιάδες τουρίστες.
Τα σοβαρά προβλήματα σε όλες τις μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε υποδομές και εξοπλισμό και κυρίως οι σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό και οδηγούς ασθενοφόρων καταγράφηκαν σε πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας στις Β. Σποράδες.
Τις ελλείψεις και την εικόνα υποστελέχωσης των Κέντρων Υγείας μεταφέρει με επιστολή του στη διοικήτρια του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου Μαρία Καρρά ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας.
«Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στις υγειονομικές μονάδες των νησιών μας δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά φυσική συνέπεια των αντιεπιστημονικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη της χώρας μας. Οφείλεται στην παρωχημένη και ανεδαφική οργάνωση του συστήματος παροχής υγείας, που δεν αναπροσαρμόζεται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και στις προτεραιότητες του κοινωνικού κράτους», τονίζει ο κ. Παπατόλιας.
Η πρόσληψη των αγροτικών γιατρών καθυστέρησε δραματικά, με αποτέλεσμα αντί να έχουν αναλάβει ήδη καθήκοντα στα τοπικά ιατρεία, να συνεχίζουν ακόμη την τρίμηνη πρακτική άσκησή τους στο Νοσοκομείο.
Την ίδια στιγμή σε εκκρεμότητα βρίσκεται εδώ και 10 μήνες η πρόσληψη παιδιάτρου και γενικού γιατρού για το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, καθώς και παιδιάτρου για την Αλόννησο, λόγω διοικητικών προβλημάτων στην ομαλή διεξαγωγή των συνεδριάσεων των συμβουλίων κρίσεως.
«Εκτιμούμε ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, δεδομένου ότι το πρόβλημα των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές μονάδες στα νησιά προσλαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις», προσθέτει στην επιστολή του προς την διοικήτρια του Νοσοκομείου ο κ. Παπατόλιας.
Οι προτεραιότητες που αναδεικνύονται, όπως σημειώνει, είναι οι εξής:
– Να προσληφθούν άμεσα δύο ειδικοί γιατροί στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου και δύο στο Π.Π.Ι. Αλοννήσου.
– Να εγκριθεί η τροποποίηση των Οργανισμών των Κέντρων Υγείας, όπως αυτή προτάθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Βόλου, ώστε το προσωπικό των μονάδων αυτών να αντιστοιχεί στις ανάγκες των νησιών.
– Να προσληφθεί μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες με τις ειδικότητες αιχμής, καθώς και βοηθητικό προσωπικό (οδηγοί ασθενοφόρων, τεχνολόγοι κλπ).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου