ΤΟΠΙΚΑ

Στο περίμενε για την προσωρινή σύνταξη δεκάδες εργάτες που δεν έχουν λάβει ούτε προκαταβολή από το ΙΚΑ

στο-περίμενε-για-την-προσωρινή-σύνταξ-411030

«Μύθος» η έγκριση σύνταξης και η απονομή έστω και της προσωρινής προκαταβολής μέσα σε ένα δίμηνο.

Με άδεια χέρια περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι, κυρίως βιομηχανικοί εργάτες που περιμένουν να δούνε το «χρώμα του χρήματος» μάταια όμως.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τουλάχιστον 60 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στο Βόλο, έχοντας κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και χωρίς να έχουν διαδοχική ασφάλιση, έχουν περάσει περισσότεροι από πέντε μήνες και ακόμη δεν έχουν πάρει στα χέρια τους ούτε την προσωρινή προκαταβολή της σύνταξης.

Στις καθημερινές τους οχλήσεις προς το αρμόδιο Τμήμα Συντάξεων του ΙΚΑ Βόλου που επίσης είναι «αποδεκατισμένο» από προσωπικό και η λειτουργία του συνεχίζεται χάρη στο φιλότιμο των υπαλλήλων που κάνουν ότι μπορούν, ωστόσο η καθυστέρηση είναι εμφανής, η απάντηση είναι η ίδια «περιμένετε στη σειρά σας».

Ο μέσος χρόνος αναμονής μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης είναι 10 μήνες και 2 μήνες είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι για την προσωρινή σύνταξη. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ισχύει και παραμένει ευσεβής πόθος με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εξασφαλισμένο ούτε ένα μικρό ποσό που αντιστοιχεί στην έγκριση της προσωρινής σύνταξης.

Ακόμη μεγαλύτερη, σύμφωνα με πληροφορίες είναι η καθυστέρηση που φτάνει ως και τα δύο χρόνια στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων από το ΙΚΑ, στις περιπτώσεις μητέρων ανήλικων τέκνων, που αιτούνται σύνταξης με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

Η ασφαλιστική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε όσες μητέρες είχαν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης, όταν το παιδί δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από τους φορείς στους οποίους ήταν ασφαλισμένες, να λάβουν σύνταξη κανονικά από το ΙΚΑ, με βασική προϋπόθεση το ΙΚΑ να είναι ο τελευταίος ασφαλιστικός φορέας και είτε να έχουν πραγματοποιηθεί 1.500 ημέρες εργασίας γενικά στην ασφάλιση του, από τις οποίες 500 ημέρες εργασίας την τελευταία πενταετία πριν την αίτηση συνταξιοδότησης είτε 1.000 ημέρες εργασίας γενικά στην ασφάλισή του και 300 ημέρες εργασίας πριν την αίτηση καθ΄ ελάχιστο όριο.

Παρά τη σχετική θετική εισήγηση του Τμήματος Διαδοχικής Ασφάλισης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ εκδίδουν αποφάσεις με το σταγονόμετρο και αυτό λόγω έλλειψης προσωπικού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου