ΤΟΠΙΚΑ

Επεσε σε… «ξέρα» πιέσεων η ΑΡΓΩ

επεσε-σε-ξέρα-πιέσεων-η-αργω-851206

“Κόκκινο” από την πλοιοκτήτρια εταιρία που έχει παραχωρήσει το συνοδευτικό πλοίο EXPRESS ΠΗΓΑΣΟΣ που συνοδεύει την Αργώ στο πειραματικό της ταξίδι.

Η εταιρία συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη απηύθυνε τελεσίγραφο ότι εάν δεν καταβληθούν τα χρήματα κόστους του ταξιδιού, θα αποσύρει το συνοδευτικό από το ταξίδι, γεγονός που ουσιαστικά θέτει εν αμφιβόλω τη συνέχιση του εγχειρήματος.

Στον πρωθυπουργό απευθύνεται ο Δήμος Βόλου πλέον, ζητώντας την παρέμβασή του στα αρμόδια υπουργεία, ώστε να υλοποιηθεί η προγραμματική που έχει υπογραφεί για τη διοργάνωση και στήριξη του ταξιδιού.

Η Αργώ διασχίζοντας το Ιόνιο Πέλαγος, έφτασε χθες στο Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας, όπου και παρέμενε χθες το βράδυ.

Αρκετοί από τους κωπηλάτες μαζί με το ναύαρχο Απόστολο Κούρτη παρέμεναν μάλιστα έξω από το συνοδευτικό, δίπλα στο σκάφος, περιμένοντας τις εξελίξεις.

Στο Δήμο Βόλου σήμανε συναγερμός. Ο δήμαρχος Βόλου μόλις πληροφορήθηκε τις εξελίξεις είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και εκπροσώπους των χορηγών και της ναυτιλιακής εταιρίας.

Αργά το βράδυ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Βόλου, υπογραμμίζεται ότι “ο Δήμος έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του και ζητείται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να παρέμβει στα αρμόδια υπουργεία που έχουν υπογράψει την προγραμματική σύμβαση για να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και να ολοκληρωθεί το εγχείρημα.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η μείζονα μειοψηφία με τον κ. Κυριάκο Μήτρου με την οποία καλούν τη δημοτική αρχή να ανταποκριθεί στις ιστορικές της ευθύνες.
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, ζητώντας την παρέμβαση των υπουργείων και του Δήμου Βόλου για να μην καταστραφεί το ιστορικό αυτό εγχείρημα.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της ΝΑΥΔΟΜΟΣ Απόστολος Κούρτης εμμέσως πλήν σαφώς αφήνει πλέον αιχμές για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι δεν ανταποκρίνονται στο πρόβλημα και διαμήνυσε ότι μαζί με τους κωπηλάτες μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι… έστω και χωρίς συνοδευτικό, πράγμα που φυσικά αντίκειται στην προγραμματική σύμβαση και όσα έχουν συμφωνηθεί.
Μέχρι σήμερα η Αργώ έχει καλύψει περίπου 450 μίλια, έχοντας διανύσει το 1/3 και πλέον της διαδρομής.

“Να υλοποιηθεί
η προγραμματική

Στον πρωθυπουργό απευθύνεται πλέον ο Δήμος Βόλου, ζητώντας την παρέμβασή του, ώστε να υλοποιηθούν όλα όσα έχουν υποσχεθεί τα έξι υπουργεία που υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση, για τη διοργάνωση και τη στήριξη του ταξιδιού της Αργούς.

“Με τη βασική και αδιαπραγμάτευτη επιλογή ότι η Αργώ αποτελεί εθνική υπόθεση, καλούμε τον Πρωθυπουργό της Χώρας να παρέμβει, ώστε να τηρηθούν οι προγραμματικές συμβάσεις των αρμοδίων Υπουργείων και της Ε.Ε.Τ.Α, επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το βράδυ.
Ο Δήμος Βόλου είχε έγκαιρα επισημάνει ότι η υπόθεση του ταξιδιού της Αργούς, υπερέβαινε τα όρια ενός τοπικού γεγονότος και αποτελούσε υπόθεση εθνικής σημασίας.
Για το λόγο αυτό προώθησε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης
για τη «Διοργάνωση και υποστήριξη του Πειραματικού ταξιδιού της Αργούς», όπου συμβλήθηκαν έξι υπουργεία, και ειδικότερα, τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, ο Δήμος Βόλου και η Ε.Ε.ΤΑ.

Οι υποχρεώσεις κάθε συμβαλλόμενου μέρους ορίζονται και περιγράφονται στην προγραμματική αυτή σύμβαση που επίσης προβλέπει τη συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής υπό την προεδρία του Υφυπουργού Εσωτερικών και Επιτροπής Παρακολούθησης, υπό την προεδρία της Ε.Ε.Τ.Α η οποία μεταξύ άλλων ανέλαβε «τη διαδικασία εξεύρεσης χορηγού με αντικείμενο την παροχή πλοίου (κρουαζιερόπλοιου) που θα συνοδεύσει την Αργώ και θα εξασφαλίσει τη διατροφή, τη διανυκτέρευση, περιποίηση, υγειονομική υποστήριξη του πληρώματος και της όλης αποστολής κατά τη διάρκεια του πλού».(άρθρο 3 παρ.3)

Ο Δήμος Βόλου έχει ανταποκριθεί μέχρι τώρα στο έπακρο στις ανειλημμένες συμβατικές υποχρεώσεις του από την παραπάνω προγραμματική σύμβαση.
Τώρα είναι η ώρα και των υπολοίπων συμβαλλομένων να ανταποκριθούν στις δικές τους συμβατικές υποχρεώσεις.
Οι υποχρεώσεις αυτές περιγράφονται αναλυτικά στο άρθρο 3 παρ.2 της προγραμματικής σύμβασης και αφορούν στα εξής: «Ο Δήμος Βόλου
– παρέχει τη χρήση του πλοίου «ΑΡΓΩ» από σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια της συμβάσεως και διαθέτει το προσωπικό του, το οποίο εμπλέκεται ή θα εμπλακεί στη συντήρηση του πλοίου, καθώς και με την προετοιμασία και εκτέλεση του ταξιδιού, πέραν των κωπηλατών, την τεχνική υποστήριξη του πλοίου με οργανωμένο ναυπηγοεπισκευαστικό συνεργείο ή συνεργεία.
– Θα αποζημιώσει τους βαθμοφόρους και κωπηλάτες του πλοίου για τις ημέρες απουσίας από την εργασία τους και θα αμείψει το τυχόν αναγκαίο προσωπικό που θα ακολουθεί το πλοίο
– Παρέχει τους χώρους όλων των εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν στο Βόλο, πλήν εκείνων που θα προέλθουν από δωρεές ή χορηγίες
– Θα συμμετέχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Έργου».

Ο κ. Μήτρου
Από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, κ. Κυριάκο Μήτρου, έγινε η ακόλουθη δήλωση:
«Έντονη ανησυχία γεννά η φημολογία που έχει ξεσπάσει, πάντως όχι αδικαιολόγητα ή αυθαίρετα, σύμφωνα με την οποία ο χορηγός για δεύτερη φορά είναι αποφασισμένος να αποσύρει το συνοδευτικό σκάφος που έχει διαθέσει για στήριξη του ταξιδιού της «Αργούς». Η εφιαλτική αυτή προοπτική αν επαληθευθεί, θα σημάνει την εγκατάλειψη του εγχειρήματος, με ό,τι καταστρεπτικό αυτή συνεπάγεται για το κύρος και την προοπτική της πόλης.
Εκφράζουμε την ελπίδα ότι η Δημοτική Αρχή του Αλέκου Βούλγαρη έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του διακυβεύματος και πως τουλάχιστον – σε αυτή την συγκυρία – θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ιστορικές της ευθύνες.
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι άλλοθι δεν μπορούν να υπάρξουν».

Ο κ. Σούρλας
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας που ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων τονίζει «μετά την απροσδόκητη και οδυνηρή αυτή εξέλιξη που προσβάλλει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά και ιστορικής μνήμης όχι μόνο της πόλης των Αργοναυτών, αλλά και όλης της Ελλάδος, ζήτησα την άμεση παρέμβαση των εμπλεκομένων Υπουργείων αλλά και του Δήμου Βόλου που ανέλαβαν την ευθύνη για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το ταξίδι της Αργούς». Σε κάθε άλλη περίπτωση, τονίζει ο κ. Σούρλας, θα είμαστε ανάξιοι της ιστορίας μας και των προσδοκιών όλων μας για αυτό το σοβαρό διεθνούς διαστάσεων εγχείρημα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου