ΤΟΠΙΚΑ

Δώρο της Εμπορικής στους φίλους της

δώρο-της-εμπορικής-στους-φίλους-της-851206

Σε γαλλικά χέρια περνάει ακόμη μία ασφαλιστική εταιρία, ενισχύοντας έτσι την παρουσία μη ελληνικών εταιρειών στην αγορά. Η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, που ελέγχεται πλέον από τη γαλλική Credit Agricole, ανακοίνωσε χθες επίσημα ότι η ασφαλιστική εταιρεία Φοίνιξ Metrolife, που είναι θυγατρική της τράπεζας, θα μεταβιβαστεί στη γαλλική Grupama. Η κίνηση της Εμπορικής ακολουθεί αντίστοιχη της διοίκησης της τράπεζας Alpha, η οποία πριν από μερικούς μήνες είχε επίσης μεταβιβάσει τη θυγατρική της ασφαλιστική εταιρεία στο γαλλικό όμιλο ΑΧΑ.
Η Grupama είναι από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Γαλλίας, η οποία επιπλέον αναπτύσσει έντονη εξωστρέφεια τα τελευταία χρόνια, με εξαγορές ασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρώπη. Πέρυσι εξαγόρασε στην Τουρκία τις ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου Basak, τις Soigorta και Elekmeli, έναντι 268 εκατομμυρίων ευρώ, καταλαμβάνοντας την 6η θέση στην αγορά της γειτονικής χώρας. Το 2005, εξαγόρασε επίσης τις ασφαλιστικές θυγατρικές του ομίλου Azur-GMF και, στη Μεγάλη Βρετανία, την Clinicare, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στα ασφαλιστικά προϊόντα υγείας.
Η Grupama στη γαλλική αγορά έχει την πρώτη θέση στις ασφάλειες υγείας, τη δεύτερη στην ασφάλιση αυτοκινήτων, μεταφορών και ναυτιλίας και την τρίτη στα ασφαλιστικά προϊόντα για μικρές επιχειρήσεις. Είναι προσανατολισμένη κυρίως στις πωλήσεις λιανικής, με 8 εκατομμύρια πελάτες. Εχει δηλαδή πολιτική αντίστοιχη αυτής που θα εφαρμόσει η Credit Agricole στην Ελλάδα μέσω της Εμπορικής Τράπεζας.
Οι πωλήσεις του ομίλου, εντός και εκτός Γαλλίας, ανέρχονται σε 14,2 δισ. ευρώ, ενώ στο χαρτοφυλάκιό της έχει το 3% της τράπεζας Societe Generale, αποτελώντας έτσι έναν από τους βασικούς μετόχους της τράπεζας.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Εμπορικής – Φοίνικα μετά την εξαγορά της δεύτερης, αυτή θα συνεχιστεί για ορισμένα μόνο προϊόντα γενικών ασφαλειών και στην ανάπτυξη των τραπεζασφαλειών (bankassurance), μέσα από το δίκτυο της Εμπορικής Τράπεζας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου