ΤΟΠΙΚΑ

«Μπλόκαραν» 17 τόνους ξηρούς καρπούς

μπλόκαραν-17-τόνους-ξηρούς-καρπούς-851206

Επικίνδυνο φορτίο με 17 τόνους ξηρούς καρπούς που επρόκειτο να ξεφορτωθούν στο λιμάνι του Βόλου, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθούν στην ελληνική αγορά «μπλόκαραν» συνεργεία του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Φυτών Κεντρικής Ελλάδος που έχει έδρα το Βόλο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κλιμάκια της υπηρεσίας μπλοκάρουν τέτοια φορτία στην καθημερινή προσπάθεια που κάνουν για την προστασία της δημόσιας υγείας. Το φορτίο του πλοίου «μπλοκαρίστηκε», καθώς εντοπίστηκε μετά από έλεγχο που έγινε, η επικίνδυνη τοξίνη αφλατοξίνη, μία ουσία που πολύ συχνά εντοπίζεται στους ξηρούς καρπούς και στα δημητριακά.
Ειδικοί επιστήμονες που ρωτήθηκαν σχετικά σημείωναν χθες ότι η αφλατοξίνη είναι μία δηλητηριώδης και καρκινογόνος ουσία η οποία παράγεται από μύκητες (μούχλα) και δημιουργείται στα δημητριακά. Αυτή είναι η αφλατοξίνη G, όπως λένε, που δημιουργείται στα δημητριακά και η οποία στη συνέχεια μέσω των μηρυκαστικών μετατρέπεται στην αφλατοξίνη M, που είναι ακόμη πιο επικίνδυνη. Συνήθως τη συναντούμε πολύ συχνά στα φιστίκια και γενικότερα στους ξηρούς καρπούς, όπου αναπτύσσεται η μούχλα λόγω της παρουσίας υγρασίας, γι΄ αυτό και όπως λένε οι ειδικοί χρειάζεται ειδική μέριμνα κατά την επεξεργασία τους. Ήδη για το επικίνδυνο φορτίο έχουν ειδοποιηθεί από το Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου και όλοι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξάλλου από χθες άρχισε η φόρτωση από το λιμάνι του Βόλου μεγάλων ποσοτήτων δημητριακών (σιτηρά) από την περιοχή της Θεσσαλίας. Οι εξαγωγές έχουν ως προορισμό την Τουρκία, ενώ η συνολική ποσότητα που θα φορτωθεί σε πλοία από το λιμάνι του Βόλου μέχρι τη ερχόμενη Κυριακή ανέρχεται συνολικά στους 5.000 τόνους. Για την ποσότητα που θα εξαχθεί τα συνεργεία του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου πήραν δείγματα και οι εξετάσεις που βγήκαν έδειξαν ότι έχουν άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τα άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα σιτηρά για τη φετινή σοδειά στο θεσσαλικό κάμπο, αλλά και στη Μαγνησία ειδικότερα, τα επιβεβαιώνουν και οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Μαγνησίας, κάτι που όπως λένε πολύ πιθανόν να δώσει ακόμη καλύτερες τιμές στα σκληρά σιτάρια φετινής σοδειάς στους Θεσσαλούς αγρότες. Τιμές που μπορεί να είναι, όπως λέγεται, ακόμη ψηλότερες και από τα 0,40 λεπτά το κιλό που περιμένουν οι ίδιοι οι παραγωγοί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου