ΤΟΠΙΚΑ

Αυξημένη επιφυλακή για πυρκαγιές

αυξημένη-επιφυλακή-για-πυρκαγιές-851206

Σε «κλοιό» επικίνδυνων καιρικών συνθηκών για εκδήλωση πυρκαγιάς βρίσκεται για δεύτερη ημέρα σήμερα η Μαγνησία.

Σε αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δήμοι και κοινότητες, εθελοντικές ομάδες, ενώ εκτάκτως συγκλήθηκε χθες το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, αποφασίζοντας την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας.
Με «κομμένη ανάσα» οι κάτοικοι των περιοχών στο Νότιο Πήλιο και τη Σκιάθο, όπου οι μετεωρολογικές προβλέψεις για αργά το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μιλούσαν για θυελλώδεις ανέμους έντασης έως και 8 μποφόρ.
Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται σε ημερήσια βάση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατατάσσει για δεύτερη ημέρα σήμερα το νομό στην κατηγορία «4» υψηλού κινδύνου.
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας από προχθές έχει ενημερώσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τους δήμους και τις κοινότητες, καθώς και όλες τις εθελοντικές ομάδες, θέτοντάς τις σε αυξημένη επιφυλακή.
Χθες το πρωί ο νομάρχης Μαγνησίας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ), το οποίο εξέδωσε απόφαση για την προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας. Η απαγόρευση ίσχυε από τις 11 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και αναμένεται να επανατεθεί και σήμερα σε ισχύ τις αντίστοιχες ώρες που θεωρείται υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Άλλωστε το ΣΝΟ αποφάσισε να δοθεί εξουσιοδότηση στο νομάρχη για τη θερινή περίοδο να απαγορεύει την κυκλοφορία σε δασικές εκτάσεις του νομού, σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Περιπολίες

Κατά τα άλλα αυξημένες είναι οι περιπολίες σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο. Σύμφωνα με τον εντεταλμένο νομαρχιακό σύμβουλο για θέματα Πολιτικής Προστασίας Μπ. Τσαμπάζη ομάδες πυροσβεστών και εθελοντών κάνουν διαρκείς περιπολίες σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας και καταγράφεται κάθε ύποπτη κίνηση.
Στους πολίτες απευθύνεται έκκληση να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.
Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρησή της. Ειδικότερα οι εκδρομείς παρακαλούνται:
– να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
– να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.
– να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου