ΤΟΠΙΚΑ

Ρύπανση ασφυξίας χθες στο Βόλο

ρύπανση-ασφυξίας-χθες-στο-βόλο-851206

Ρεκόρ διετίας στα αιωρούμενα σωματίδια. Έπνιξαν χθες το Βόλο τα PM10.
Κόκκινο χτύπησε χθες η αέρια ρύπανση από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις από το Σταθμό Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Πεδίον του Άρεως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα αιωρούμενα σωματίδια χθες το πρωί έκαναν κυριολεκτικά πάρτι, αφού η μέγιστη τιμή που καταγράφηκε στις 11.20 το πρωί μετρήθηκε στα 557mgl.

Λίγο νωρίτερα, στις 10 το πρωί, η μέγιστη τιμή ήταν στα 250 mgl, πολύ πιο υψηλά φυσικά από το επιτρεπόμενο όριο που θέτει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Η ελάχιστη τιμή που σημειώθηκε στις 12.45 μ.μ. ήταν 11 mgl.

Η πηγή της αιφνίδιας αυτής μεγάλης υπέρβασης, που νωρίς το μεσημέρι ξεπέρασε κατά 11 φορές τα επιτρεπόμενα όρια, δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί.

H ατμόσφαιρα πάντως επιβαρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι χθες ήταν μία ιδιαίτερα θερμή ημέρα, με άπνοια και υψηλό δείκτη υγρασίας.

Σημειώνεται ότι στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10 C) αναφέρεται ρητά πως «οι 24ωρες μέσες τιμές δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το όριο των 50mgr/m3 περισσότερο από 35 ημέρες το χρόνο».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και βάσει των παραπάνω στοιχείων παραμένει η μεγαλύτερη σύγχρονη “απειλή” για την υγεία των πολιτών στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, εάν ληφθεί υπόψη ότι τα πολύ υψηλά τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα αποτελούν το μόνιμο πονοκέφαλο, αφού από την αρχή του έτους όλες οι μετρήσεις, τόσο από τους Σταθμούς Μέτρησης της ΔΕΥΑΜΒ, όσο και της ΝΑΜ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχουν καταγράψει υπερβάσεις στις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου