ΤΟΠΙΚΑ

Κάνουν σαμποτάζ τις μεταμοσχεύσεις

κάνουν-σαμποτάζ-τις-μεταμοσχεύσεις-851206

Για «σαμποτάζ» στις μεταμοσχεύσεις οργάνων από πλευράς των μεγάλων νοσοκομείων της πρωτεύουσας κάνουν λόγο κορυφαίοι γιατροί, παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα νοσοκομεία συγκεντρώνουν σχεδόν το 80% των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και επομένως νοσηλεύουν περισσότερους υποψήφιους δότες οργάνων.
Κορυφαίοι γιατροί, καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει προσφορά μοσχευμάτων, ενώ ακόμη και ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση, δεν παραπέμπονται στα μεταμοσχευτικά κέντρα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Oργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), πέρυσι οι δότες οργάνων από την Αθήνα ήταν 59 και από την υπόλοιπη χώρα -περιοχές εκτός της Θεσσαλονίκης, οι οποίες κατά κανόνα διαθέτουν μικρά νοσοκομεία- έφτασαν τους 55. Το 2004, οι δότες από την περιφέρεια ήταν όσοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μαζί.
Το πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μεταμοσχευτικού Κέντρου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το οποίο είναι το μοναδικό στη χώρα για μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων, έχοντας μάλιστα καλύτερα αποτελέσματα ακόμη και από κέντρα του εξωτερικού -20% μεγαλύτερη επιβίωση των ασθενών μετά τη μεταμόσχευση.
Το Ωνάσειο πραγματοποιεί οκτώ με εννέα μεταμοσχεύσεις καρδιάς ετησίως, ενώ θα μπορούσε να κάνει πολλαπλάσιες. Ωστόσο, τα περισσότερα νοσοκομεία δεν παραπέμπουν σε αυτό ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση.
Είναι ενδεικτικό ότι από τους 53 ασθενείς στους οποίους έχει γίνει μεταμόσχευση στο Ωνάσειο από το 1995, μόνο οι 13 παραπέμφθηκαν από άλλα νοσοκομεία. Μάλιστα, από αυτούς τους 13, μόλις τέσσερις προέρχονταν από νοσοκομεία της Αττικής. Πέντε είχαν έρθει από την Κύπρο…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου