ΤΟΠΙΚΑ

Επιστρέφουν τα «κλεμμένα» ~ ΟΚΤΩ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

επιστρέφουν-τα-κλεμμένα-οκτω-υποθε-418796

Ζεστό χρήμα στο ΙΚΑ Βόλου από αυτούς που εισέπρατταν παράνομα συντάξεις

«Zεστό χρήμα» στα ταμεία του ΙΚΑ Βόλου. Επιστρέφουν τα χρήματα που είχαν παρακρατήσει παράνομα από νεκρούς συνταξιούχους. Ολοκληρώθηκε η δικαστική διερεύνηση των 8 υποθέσεων που αφορούσαν στο Βόλο με καταδίκη «συγγενών» και φίλων που συνέχιζαν να εισπράττουν συντάξεις νεκρών προσφιλών τους προσώπων.

Ρεπορτάζ : ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η υπόθεση με τις συντάξεις που εισπράττονταν παράνομα από «οικείους» και ενώ οι δικαιούχοι είχαν αποδημήσει εις Κύριον στο Βόλο αφορούσε σε 8 περιπτώσεις οι οποίες εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της διπλής απογραφής που έγινε και ολοκληρώθηκε πριν ενάμιση χρόνο, αποκαλύπτοντας και εδώ συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων που κινήθηκαν «εις βάρος του ΙΚΑ» αφού συνέχιζαν να εισπράττουν συντάξεις για δικαιούχους που είχαν πεθάνει.

Και για τις 8 υποθέσεις το ΙΚΑ Βόλου είχε καταθέσει μήνυση και αγωγή ζητώντας την καταδίκη των εμπλεκομένων αφενός και αφετέρου την επιστροφή των χρημάτων.

Οπως τόνιζαν χθες πηγές του ταμείου που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και στις 8 περιπτώσεις καταδείχτηκε η ενοχή των εμπλεκομένων που με αυτόν τον τρόπο ζημίωσαν το ΙΚΑ, υπήρξε καταδίκη και φυσικά η υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που εισπράχτηκαν παράνομα από τον ασφαλιστικό φορέα.

Το μεγαλύτερο ποσό σύμφωνα με πληροφορίες το οποίο «καρπώθηκε» τρίτος για λογαριασμό συνταξιούχου που είχε αποβιώσει ήταν γύρω στις 15.000 ευρώ τα οποία και φυσικά κλήθηκε να επιστρέψει στα ταμεία του ΙΚΑ Βόλου ενώ οι άλλες περιπτώσεις αφορούσαν ποσά από 5.000 ευρώ μέχρι και 11.000 ευρώ που εισέπραξαν τρίτοι σε διάστημα δύο και τριών χρόνων για συνταξιούχους που έχουν πεθάνει.

Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται ρύθμιση προκειμένου η αποπληρωμή να γίνει έστω σταδιακά αλλά το συνολικό ποσό να επιστρέφεται στο Ιδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αναζήτηση των χρημάτων που έχουν παράνομα βάλει στην τσέπη τους επιτήδειοι αποτελεί προτεραιότητα για το Ταμείο, που καλείται να βρει ζεστό χρήμα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αλλωστε τα οικονομικά των ασφαλιστικών φορέων βρίσκονται στο μικροσκόπιο της τρόικας και σήμερα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν συναντήσεις με διοικητές Ταμείων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, δύο είναι οι πιο διαδεδομένες απάτες εις βάρος του ΙΚΑ όπως η παράνομη είσπραξη συντάξεων μετά τον θάνατο του δικαιούχου. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ποσά συνέχιζαν να εισπράττουν συνδικαιούχοι (π.χ. παιδιά, αδέλφια) των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς δεν είχε δηλωθεί ο θάνατος του συνταξιούχου και η παράνομη είσπραξη συντάξεων χηρείας. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου ο χήρος ή η χήρα έκανε στην πορεία νέο γάμο, τον οποίο… ξέχασε να δηλώσει για να μη διακοπεί η καταβολή της σύνταξης.

Η ποινή φυλάκισης που επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις ξεκινά από τους 2 και φτάνει μέχρι και τους 10 μήνες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου