Ραγδαίες εξελίξεις στον ΟΤΕ

Τελευταία ενημέρωση: 2008-07-12, 00:00:00
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε χθες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για την εξαγορά της αλυσίδας καταστημάτων «Γερμανός» από την Cosmote το 2006. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε σε ανακριτή.
Σε μία πρώτη αντίδραση πηγές του Υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΕΤ ότι η δίωξη στρέφεται κατά παντός υπευθύνου και όχι προσωπικά κατά του κ. Βουρλούμη, του οποίου το όνομα εμπλέκεται ως προέδρου του Δ.Σ. του ομίλου ΟΤΕ. Ωστόσο, δικαστική πηγή που επικαλείται το Reuters φέρεται να επιβεβαιώνει ότι ο κ. Βουρλούμης διώκεται για απιστία.
Η δίωξη, που αφορά σε πέντε αδικήματα, ασκήθηκε ύστερα από έρευνα που διενήργησε η εισαγγελέας Εφετών, Ευσταθία Σπυροπούλου, με αφορμή προσφυγή στον Αρειο Πάγο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Με το πέρας της έρευνάς της και αφού εξέτασε, με την ιδιότητα του υπόπτου, όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, η κ. Σπυροπούλου παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών την άσκηση ποινικής δίωξης για πέντε κακουργήματα.
Η δίωξη, που δεν είναι προσωποποιημένη, αφορά στα εξής αδικήματα: Απιστία που στρέφεται κατά υψηλόβαθμων στελεχών της Cosmote. Ηθική αυτουργία σε απιστία που στρέφεται κατά του επιχειρηματία. Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που στρέφεται κατά των μελών του Δ.Σ. της επιχείρησης. Χειραγώγηση αγοράς από κοινού και κατ εξακολούθηση κατ επάγγελμα και συνήθεια που στρέφεται κατά επτά προσώπων αντικριστών και ατόμων που εμπλέκονται με την επιχείρηση και ηθική αυτουργία στη χειραγώγηση, που στρέφεται σε βάρος του επιχειρηματία.
Για την υπόθεση αυτή είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το Φεβρουάριο του 2007 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, καταγγέλλοντας χειραγώγηση μετοχής και διαδικασίες που ζημίωναν το Δημόσιο.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος αρνήθηκε να σχολιάσει την ποινική δίωξη.
«Στο ΠΑΣΟΚ αισθανόμαστε ότι η δίωξη αυτή μας δικαιώνει και έχουμε δύο ερωτήματα προς την κυβέρνηση: Τι σκοπεύει να κάνει με το γεγονός ότι η διοίκηση του ΟΤΕ, που σήμερα κατηγορείται για κακούργημα, είναι η ίδια διοίκηση που πρόσφατα πώλησε τον ΟΤΕ στην Deutsche Telecom και αν η κυβέρνηση σκοπεύει να αναλάβει τις δικές της πολιτικές ευθύνες, εφόσον γνώριζε για την συγκεκριμένη εξαγορά, και να μας πουν ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος τότε υπουργός Μεταφορών την άποψή τους μετά την άσκηση δίωξης» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Με ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αναφέρει: «Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που υποστήριξε και υποστηρίζει την ύπαρξη αποκλειστικά δημόσιας επιχείρησης τηλεπικοινωνιών, χωρίς την παράλληλη συνύπαρξη άλλων ιδιωτικών ομίλων».
Από την πλευρά του Συνασπισμού, τόνισε πως, «οι εξελίξεις αυτές αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση» και «η άμεση εμπλοκή της διοίκησης του ΟΤΕ σε μια τόσο σοβαρή ποινική υπόθεση εγείρει πελώρια θέματα, όχι μόνο για τη διαχείριση του ΟΤΕ, αλλά και για την απαράδεκτη παράδοση του οργανισμού με εξίσου αδιαφανείς και σκανδαλώδεις διαδικασίες στην Deutsche Telekom».
Σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ επισημαίνει: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ.. Η δικαιοσύνη θέλει τον Γερμανό της. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκαν οι από το 2006 συνεχείς και αλλεπάλληλες καταγγελίες του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη για την περίεργη αγορά από την Cosmote, έναντι του τιμήματος 1,3 δισ. ευρώ του χρεωμένου δικτύου της εταιρίας Γερμανός.
Τέλος σε ανακοίνωσή της η Cosmote αναφέρει ότι η εξαγορά της "Γερμανός" αποτέλεσε στρατηγικής αξίας κίνηση και προσθέτει ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
8
=