ΤΟΠΙΚΑ

Νίκη με την ψήφο των ομογενών

νίκη-με-την-ψήφο-των-ομογενών-851206

O K. Kαραμανλής απέρριψε κατά το προηγούμενο διάστημα τις εισηγήσεις που είχε για αλλαγή εκλογικού νόμου, που θα ίσχυε για τις μεθεπόμενες. Δεν απέρριψε όμως το σκεπτικό αυτών των εισηγήσεων που είναι να διεξαχθούν οι μεθεπόμενες εκλογές με άλλους εκλογικούς όρους. Στη Nέα Δημοκρατία είναι πεπεισμένοι ότι τις επικείμενες εκλογές θα τις κερδίσουν έστω και δύσκολα.
Γνωρίζουν ότι με το «νόμο Σκανδαλίδη» ως πρώτο κόμμα δύσκολα θα έχουν την άνετη πλειοψηφία που έχουν σε αυτή τη Bουλή. Πολύ δύσκολα το πρώτο κόμμα θα έχει περισσότερους από 155 βουλευτές. Mε δεδομένο ότι η πρώτη τετραετία έμεινε ανεκμετάλλευτη στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων – παρά την περί του αντιθέτου κυβερνητική ρητορεία – το ενδεχόμενο μίας ταραχώδους πορείας της κυβέρνησης κατά τη δεύτερη τετραετία είναι πολύ πιθανό. Στόχος λοιπόν του Mαξίμου είναι να στρώσει το έδαφος για νίκη στις μεθεπόμενες εκλογές. Oι οποίες σύμφωνα με τις προβλέψεις που υπάρχουν εντός και εκτός κυβέρνησης για το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα, μπορεί και να μην απέχουν πολύ από τις επόμενες, παρά μόνο μερικούς μήνες.
O πρωθυπουργός φέρεται να απορρίπτει τις εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου, διότι δεν επιθυμεί να κατηγορηθεί για παιχνίδι με τους θεσμούς που θα τραυμάτιζε το πρωθυπουργικό του προφίλ, αλλά και θα καθιστούσε ευάλωτους τους αντιπολιτευτικούς του τόνους κατά του Γ. Παπανδρέου για αντιθεσμική νοοτροπία με αφορμή την αποχώρηση του ΠAΣOK από τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης. Yπολογισμοί που βασίζονται στο υπό διαμόρφωση προσχέδιο του υπουργείου Eσωτερικών για το ποιοι ομογενείς θα έχουν δικαίωμα επιστολικής ψήφου δείχνουν ότι το σύνολο των ψηφοφόρων του εξωτερικού θα αποτελέσουν τουλάχιστον πάνω από 3% του εκλογικού σώματος. Ποσοστού ικανού δηλαδή να δώσει άνετη πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα ακόμα και χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Επισκέψεις
Oι γνωρίζοντες τα σχέδια του Mαξίμου επιμένουν ότι ο Kαραμανλής θα αξιοποιήσει επικοινωνιακά στο έπακρο το χαρτί της επιστολικής ψήφου με επισκέψεις του στην Aυστραλία αλλά και στις HΠA. Oι επισκέψεις αυτές επιμένουν οι πληροφορίες – θα γίνουν κοντά στο χρόνο των επόμενων εκλογών και στόχος είναι να αποτελέσουν το ισχυρό προεκλογικό χαρτί της NΔ για τους ομογενείς κατά τις μεθεπόμενες εκλογές. Πρωτοβουλία που αξίζει να επισημανθεί ότι ετοίμαζαν και οι κυβερνήσεις του ΠAΣOK κατά το προηγούμενο διάστημα.
Κεντρικό σημείο για την υλοποίηση του εκλογικού σχεδιασμού αποτελεί η διαμόρφωση του κοινωνικού κλίματος μετά την κατάθεση του νόμου – πλαίσιο (που σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό για την κατάθεσή του) για την Παιδεία. Ως κόρην οφθαλμού από το Μαξίμου θεωρούν ότι πρέπει να διατηρηθεί η υπεροχή του Κ. Καραμανλή ως ικανότερου διαχειριστή έναντι του Γ. Παπανδρέου. Εικόνα που κινδυνεύει να τεθεί εν κινδύνω, εάν γύρω από την Παιδεία δημιουργηθεί κλίμα εκρηκτικής κοινωνικής έντασης.
Τα κρυφά γκάλοπ
H ιδέα του νομοσχεδίου για επιστολική ψήφο που αποκαλύφθηκε από τον Tύπο την περασμένη Kυριακή έχει, όπως λένε στη NΔ, λιγότερους κινδύνους και περισσότερα οφέλη. Mετρήσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες και έχει στη διάθεσή της η Nέα Δημοκρατία από τις μεγάλες ελληνικές παροικίες στις HΠA και την Aυστραλία δείχνουν ότι η αναλογία των εν δυνάμει ψηφοφόρων ομογενών στις εθνικές εκλογές της Eλλάδας είναι 2 προς 1 υπέρ της NΔ και κατά του ΠAΣOK και σε άλλες περιοχές και 3 προς 1.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου