ΤΟΠΙΚΑ

Διάσημοι κιθαρίστες στο Λαύκο

διάσημοι-κιθαρίστες-στο-λαύκο-851206

Τα εγκαίνια της έκθεσης “Δημήτρης Φάμπας – Ο πρωτοπόρος και δεξιοτέχνης της κιθάρας” σηματοδότησαν χθες την έναρξη του φετινού κύκλου Διεθνείς Ημέρες Κιθάρας που διοργανώνονται για δεύτερη χρονιά στη γενέτειρα του φημισμένου κιθαρίστα. Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί έως τις 25 Ιουλίου στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Λαύκου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου “Η Δράση” και του Αγροτικού Συνεταιρισμού, διοργανώνεται από το “Μουσείο Μπενάκη-Ιστορικά Αρχεία” υπό την ευθύνη της Διευθύντριας Βαλεντίνης Τσελίκα, η οποία και προλόγισε την έκθεση, ενώ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαυκιωτών “Η Δράση” Φώτης Καλοβεδούρης κήρυξε την επίσημη έναρξή της. Η έκθεση περιλαμβάνει γραπτά ντοκουμέντα από την ζωή και το έργο του Δ. Φάμπα, παρτιτούρες, φωτογραφίες καθώς και μουσική υπόκρουση βασισμένη στις συνθέσεις του.
Στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία στην Βίλα Βικτώρια των αδελφών Αθηνάς & Αλεξάνδρας Φορλίδα, όπου έδωσε ρεσιτάλ η Ιταλίδα δεξιοτέχνης της κιθάρας Francesca Ghilione, μία νέα και πολύ ταλαντούχα καλλιτέχνιδα και ο Φώτης Μπαξές, ένας σπουδαίος κιθαρίστας από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος ερμήνευσε κομμάτια Ελλήνων συνθετών που αγάπησαν την κιθάρα. Ο κόσμος που παρευρέθηκε στα εγκαίνια της Έκθεσης και στην συναυλία ήταν πολύς, ντόπιοι κάτοικοι, ξένοι επισκέπτες και πολλοί κιθαρίστες από διάφορα μέρη του κόσμου. Σημειώνεται, τέλος, ότι τα πρωινά της Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια κιθάρας από την σολίστ κιθάρας Εύα Φάμπα, που είναι και η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, στο Δημοτικό Σχολείο Λαύκου. Ο θεσμός διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά με την καλλιτεχνική διεύθυνση της Εύας Φάμπα, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαυκιωτών “Η Δράση”, σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ και τον “Λαύκο-Νότιο Πήλιο-Μαγνησίας” και χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”.

Το σημερινό πρόγραμμα
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας, θα πραγματοποιηθούν σεμινάριο κιθάρας και μουσικό εργαστήρι από την Εύα Φάμπα από τις 9.30 π.μ. – 2 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Λαύκου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Μηλίνας, θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Κιθαριστικής Ορχήστρας “Kjustendil” του Πολιτιστικού Συλλόγου BRATSO από την Βουλγαρία, ρεσιτάλ κιθάρας μπαρόκ του Antonello Lixi από την Ιταλία και συναυλία για κιθάρα, φωνή και χορό με το μουσικό σύνολο “ARTISTICO”, το οποίο απαρτίζουν οι Βολιώτες Κατερίνα Βελέντζα, Χρήστος Γκοτσόπουλος, Κωνσταντίνος Κολέτσιος, Ιλεάνα-Μαρία Μάρδα, Ιόλη Σκούρτη, Γαρυφαλιά Ανδρέου και Θεόδωρος Ζήσης.
Η κιθαριστική Ορχήστρα “Kjustendil” δημιουργήθηκε το 1997 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Bratstvo”, αποτελείται από 20 παιδιά ηλικίας 10 μέχρι 20 χρόνων με μαέστρο τον Ivan Andonov, πρόεδρο του συλλόγου. Έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Βουλγαρία αλλά και στην Ουγγαρία, Τσεχία, Σερβία, FYROM, Σλοβακία, έχει ηχογραφήσει για πολλά τηλεοπτικά κανάλια και έχει κερδίσει βραβεία σε πάρα πολλούς διαγωνισμούς συνόλων κιθάρας. Ανάμεσα στα μέλη της και πολλοί βραβευμένοι νέοι σολίστ.
Ο Antonello Lixi, είναι ένας ερμηνευτής τόσο της κλασσικής κιθάρας, όσο και της κιθάρας μπαρόκ, με διεθνή καριέρα και εξαιρετικές κριτικές. Γεννήθηκε στην Σαρδηνία της Ιταλίας και στα 11 του ξεκίνησε κιθάρα με καθηγητές τον ξάδελφο και τον θείο του, ονομαστούς κιθαρίστες στην Σαρδηνία. Από το 1986 και κάθε χρόνο συμμετείχε στη «Διεθνή Κιθαριστική Σκηνή» στο Arthez de Bearn’s με καθηγητές τους J. Hinojosa, J.Cardoso, και J. Franscisco Ortiz, που τον βοηθούν να εμβαθύνει τις γνώσεις του στην μουσική της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής, αλλά και της μπαρόκ μουσικής.
To μουσικό σύνολο Artistico, από την περιοχή μας, αποτελείται από τους κιθαρίστες Βελέτζα Κατερίνα, Γκοτοσόπουλο Χρήστος, Κολέτσιο Κωνσταντίνος, Μάρδα Ιλεάνα -Μαρία, την σοπράνο Σκούρτη Ιόλη και τους χορευτές Ανδρέου Γαρυφαλιά και Ζήση Θοδωρή. Με μαέστρο την Ιλεάνα Μάρδα, κιθαρίστρια που αποφοίτησε από την τάξη του Κ. Κοτσιώλη και είναι διορισμένη καθηγήτρια μουσικός στη μέση εκπαίδευση, το σύνολο αυτό έχει δώσει πολλές παραστάσεις στο Βόλο και την Ελλάδα γενικότερα, εντυπωσιάζοντας με την αρτιότητά του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου