ΤΟΠΙΚΑ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ: «Πόλεμος» για το Κτηματολόγιο

δικηγοροι-φοροτεχνικοι-πόλεμος-γ-851206

«Πόλεμος» με αφορμή τις δηλώσεις που καταθέτουν οι πολίτες για το Κτηματολόγιο έχει ξεσπάσει μεταξύ των δικηγόρων και των φοροτεχνικών. Χθες σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου τονίζει ότι η δήλωση στο Κτηματολόγιο πρέπει να είναι αποτέλεσμα καλής νομικής επεξεργασίας. Από την πλευρά του το Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή του αφήνει σαφείς αιχμές, τονίζοντας ότι «κάποιοι και μάλιστα επιστημονικοί Σύλλογοι το είδαν σαν μια ευκαιρία να βγάλουν εύκολα και γρήγορα χρήματα σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων, με το χείριστο μάλιστα επιχείρημα ότι μπορεί να χάσουν τα ακίνητά τους αν δεν απευθυνθούν σε αυτούς».
Ειδικότερα ο πρόεδρος του Δ.Σ.Β. σε δήλωσή του τονίζει ότι «από τις πρώτες ημέρες καταθέσεων δηλώσεων στο Κτηματολόγιο φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων φοβούνται μήπως υποπέσουν σε λάθη κατά την συμπλήρωση των δηλώσεων και γι’ αυτό απευθύνονται σε δικηγόρους, οι οποίοι ασχολούνται με την νομική αυτή πράξη της δήλωσης.
Οι δικηγόροι του Βόλου κατά την περίοδο εφαρμογής του Κτηματολογίου στην Αγχίαλο, Σκιάθο και Αλόννησο έχουν αντιμετωπίσει πλείστες όσες υποθέσεις και έχουν εξοικειωθεί με τα προβλήματα του Κτηματολογίου, μια και έχουν αναγκασθεί να προσφύγουν στον Κτηματολογικό Δικαστή για λύσουν τις σχετικές διαφορές. Όπως είναι γνωστό, εκκρεμούν στα Δικαστήρια της Ελλάδος πολλές σχετικές δίκες και για να περιορισθεί αυτό το φαινόμενο θα πρέπει η δήλωση στο Κτηματολόγιο να είναι αποτέλεσμα καλής νομικής επεξεργασίας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου απέφυγε να ορίσει αμοιβολόγιο για τις υπηρεσίες των μελών του κατά την σύνταξη και κατάθεση της δήλωσης στο Κτηματολόγιο, σε αντίθεση με άλλους Συλλόγους. Πιστεύω ότι το ποσό της αμοιβής του δικηγόρου θα πρέπει να είναι ανάλογο της πολυπλοκότητας κάθε ζητήματος.
Τέλος θεωρώ αυτονόητο ότι οι πολίτες θα πρέπει να βοηθούνται από τα Κτηματολογικά Γραφεία με τρόπο που να αποφεύγεται η προοπτική να λειτουργήσουν «παραμάγαζα» με απρόβλεπτες συνέπειες.»

Οι φοροτεχνικοί
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας από την πλευρά του σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα της συμπλήρωσης των δηλώσεων για το Κτηματολόγιο αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Κατά αρχήν πιστεύουμε πως σωστά αποφάσισε και με μεγάλη καθυστέρηση η πολιτεία να αρχίσει τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου. Είναι καταφανέστατο πόσα προβλήματα θα λύσει η πλήρης εφαρμογή του. Έπρεπε βέβαια να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης του πολίτη σχετικά με τον τρόπο που θα γίνονταν οι δηλώσεις του Κτηματολογίου. Αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σύγχυση γύρω από το θέμα και οι πολίτες να είναι ανημέρωτοι. Επίσης κάποιοι και μάλιστα επιστημονικοί Σύλλογοι το είδαν σαν μια ευκαιρία να βγάλουν εύκολα και γρήγορα χρήματα σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων, με το χείριστο μάλιστα επιχείρημα ότι μπορεί να χάσουν τα ακίνητά τους, αν δεν απευθυνθούν σε αυτούς.
Εμείς σαν φορέας των Ελλήνων Οικονομολόγων με αρμοδιότητα τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας και εκπροσωπώντας τα περίπου πέντε χιλιάδες μέλη μας έχουμε να πούμε τα εξής:
Η σύνταξη των δηλώσεων του Εθνικού Κτηματολογίου μπορεί και πρέπει να γίνεται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Υπάρχει σε κάθε περιοχή κλιμάκιο της εταιρίας που έχει αναλάβει την ενημέρωση των πολιτών, όπου μπορούν να απευθυνθούν και να λύσουν την οποιοδήποτε απορία τους. Αν παρόλα αυτά κάποιοι ιδιοκτήτες για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλουν αυτόν τον τρόπο, μπορούν να απευθύνονται σε εξειδικευμένους επιστήμονες.
Θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι μέχρι σήμερα οι συνάδελφοί μας Οικονομολόγοι, που ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτέχνη και έχουν άδεια Λογιστή-Φοροτεχνικού, έχουν περαιώσει με επάρκεια όλες τις αποφάσεις της πολιτείας που αφορούσαν στη σύνταξη του Ε 9, τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, καθώς και του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.
Η συμβολή τους ήταν καθοριστική στην υλοποίηση των αποφάσεων της πολιτείας και τις περισσότερες φορές η εργασία αυτή δεν πληρώθηκε, μιας και θεωρήθηκε ως εργασία που εμπεριέχεται στην σχέση εργασίας που έχουν οι συνάδελφοί μας με τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
Επίσης υπάρχουν και άλλοι επιστημονικοί φορείς που ασχολούνται με την σύνταξη δηλώσεων Κτηματολογίου και μπορούν να δώσουν λύσεις (Νομικοί-Μηχανικοί-Συμβολαιογράφοι).
Δημοκρατική και πολιτισμένη κοινωνία δεν είναι αυτή που μερίδα των πολιτών στρέφεται κατά των υπολοίπων, αλλά η κοινωνία όπου οι πολίτες έχουν αλληλεγγύη και κατανόηση.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου