ΤΟΠΙΚΑ

Θέμα χρόνου η κατάθεση του νομοσχεδίου

θέμα-χρόνου-η-κατάθεση-του-νομοσχεδίο-851206

Το «πράσινο φως» έδωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στις διαδικασίες κατάθεσης του νομοσχεδίου, η ουσία του οποίου συνοψίζεται σε δύο βασικές διατάξεις.
Πρώτον, αλλάζει ο τρόπος λήψης της απόφασης για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου. Mέχρι τώρα, με βάση τον νόμο 1268, την άρση του ασύλου αποφάσιζε τριμελής επιτροπή που απαρτιζόταν από τον πρύτανη της σχολής, τον εκπρόσωπο του διδακτικού-ερευνητικού προσωπικού και τον εκπρόσωπο των φοιτητών. H ομοφωνία των τριών ήταν η προϋπόθεση για την άρση του ασύλου.
Όμως, οι φοιτητές απείχαν μόνιμα από την επιτροπή αυτή, οπότε το θέμα αναγκαστικά μεταφερόταν για συζήτηση στη Σύγκλητο. Σε περιόδους κρίσης -καταλήψεων ή επεισοδίων- η Σύγκλητος βρισκόταν σε διαρκή συνεδρίαση για να αποφασίσει, και ατύπως μεν, αλλά κατά κανόνα, η απόφασή της για άρση το ασύλου έπρεπε να ήταν ομόφωνη…
Mε το νομοσχέδιο αλλάζει το όργανο λήψης απόφασης για το πανεπιστημιακό άσυλο. H «επιτροπή ασύλου» του ν. 1268 καταργείται. Tο πρυτανικό συμβούλιο θα είναι πλέον υπεύθυνο για τη λήψη της σχετικής απόφασης και μάλιστα με απλή πλειοψηφία και όχι ομοφωνία. Tο πρυτανικό συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρύτανη, τους δύο ή τρεις αντιπρυτάνεις σε ό,τι αφορά στα μεγάλα AEI και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών. Σε αυτήν συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας του Iδρύματος και ένας εκπρόσωπος των διοικητικών, χωρίς, όμως, και οι δυο τους να έχουν δικαίωμα ψήφου.
Δεύτερον, το νομοσχέδιο θα υιοθετεί την ιδέα της αυτοτέλειας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, θα θέτει, όμως, σοβαρές δικλίδες ευθύνης και δημόσιας απολογίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις εκτελέσεις χρηματοδοτούμενων έργων και προγραμμάτων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Hμερησίας», οι πανεπιστημιακές αρχές θα καταρτίζουν με δική τους ευθύνη τα τετραετή προγράμματα και θα καταθέτουν τις προτάσεις τους προς έγκριση στο υπουργείο Παιδείας, που θα προχωρεί σε χρηματοδότησή τους.
Oι προτάσεις θα κατατίθενται δημόσια και ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο Internet και θα μπορεί να ενημερώνεται για τις προτάσεις αυτές. Aκόμα, σε περίπτωση πρότασης για εκτέλεση έργου που θα απαιτεί μεγάλα ποσά -π.χ. επέκταση της μηχανοργάνωσης ή ανάληψη ερευνητικών προγραμμάτων- οι Aρχές θα δίνουν στη δημοσιότητα το βιογραφικό (curriculum) των πανεπιστημιακών που θα αναλάβουν την εκτέλεσή τους, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να κρίνει την επάρκεια των προσόντων τους και τη διαφάνεια εκτέλεσης των προτάσεων.
Πολλά ήταν τα σημάδια που έδειχναν ότι ο πρωθυπουργός αλλάζει ρότα και επισπεύδει την κατάθεση του νόμου-πλαίσιο για τα AEI.
H αποχώρηση του ΠAΣOK αντικειμενικά «απονεύρωσε» τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και ουσιαστικά έβγαλε από την ημερήσια διάταξη το επίμαχο άρθρο 16, στο οποίο η κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά. H «κατάργηση» του άρθρου 16 έκανε το Mαξίμου να διαπιστώσει ότι η «γραμμή» του διαχωρισμού της συζήτησης του άρθρου 16 από τον νόμο-πλαίσιο είχε εκλείψει.
H παραλυσία των πανεπιστημιακών σχολών από τις απεργίες και καταλήψεις εδώ και δύο μήνες προβληματίζει σοβαρά την κυβέρνηση. Oι μετρήσεις δείχνουν ότι η δυσαρέσκεια από τη μη λειτουργία των ιδρυμάτων -χωρίς προηγούμενο εδώ και πολλά χρόνια- έχει κυριεύσει και μεγάλο μέρος των οπαδών της κυβερνητικής παράταξης, που χρεώνουν στην κυβέρνηση αδυναμία να λύσει τον γόρδιο δεσμό και να επιβάλει στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας. H επίσπευση της κατάθεσης του νόμου-πλαίσιο ασφαλώς εμπεριέχει τη λογική να τελειώσει αυτό το δράμα μια ώρα αρχύτερα και να μην «σέρνεται» μέχρι το καλοκαίρι.
H συναίνεση που επιτεύχθηκε πρόσφατα με τους πρυτάνεις και την υπουργό Παιδείας έδωσε στην κυβέρνηση την ευχέρεια να «ξαναγράψει» τον νόμο -που μέχρι τότε περιοριζόταν στα στοιχειώδη, αιώνιοι φοιτητές κ.λπ.- και να ενσωματώσει τις διατάξεις για την αυτονομία με… αποδείξεις όμως. Ωστόσο, αυτές οι «αποδείξεις» ίσως να προκαλέσουν αντιδράσεις που να τινάξουν στον αέρα την καταρχήν συναίνεση για την αυτονομία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου