ΤΟΠΙΚΑ

Αφύλακτες οι παραλίες σε Ανατολικό Πήλιο, Αλμυρό και Ρ. Φεραίο

αφύλακτες-οι-παραλίες-σε-ανατολικό-πή-424485

Χθες κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός του Δήμου Βόλου για τους ναυαγοσώστες στις οκτώ πολυσύχναστες ακτές

Αφύλακτες εν μέσω θερινής περιόδου και μολονότι τα περιστατικά πνιγμών συγκλονίζουν λουόμενους και τοπικές κοινωνίες, εξακολουθούν να είναι πολυσύχναστες ακτές της Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η επιλογή συγκεκριμένων Δήμων να μην ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη διαδικασία για την πρόσληψη ναυαγοσωστών, προκειμένου να οχυρώσουν -όπως υποχρεούνται από το Νόμο- τα παράλιά τους, έχει αφήσει ακτές και λουόμενους στην τύχη τους. Ο πνιγμός του 30χρονου από την Καρδίτσα στην παραλία «Πλάκα» στον Αη Γιάννη, είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό που συγκλόνισε μια ολόκληρη περιοχή, ναυαγοσώστες όμως δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου.

Στο Δήμο Βόλου

Πέρασε από… σαράντα κύματα πριν ανατεθεί στην ΚοινΣΕπ τελικώς, η ναυαγοσωστική κάλυψη των οκτώ ακτών του Δήμου Βόλου.

Χθες ανοίχθηκαν οι προσφορές και σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε υπέρ της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης, που θα αναλάβει την κάλυψη των ακτών του Δήμου Βόλου με ναυαγοσώστες μέχρι την ολοκλήρωση της κολυμβητικής περιόδου, στις αρχές Σεπτεμβρίου, έναντι ποσού 40.000 ευρώ.

Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα, μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της επιτροπής, η οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε προκήρυξη του διαγωνισμού δύο φορές, αλλά και να κάνει ανάθεση μετά από έρευνα αγοράς της ναυαγοσωστικής κάλυψης των ακτών για ένα μήνα και μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Ενστάσεις και λάθη στους όρους του διαγωνισμού, καθυστέρησαν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που ήταν σε εκκρεμότητα ήδη από τα τέλη Μαΐου.

Ναυαγοσώστες έχουν ήδη τοποθετηθεί στο σύνολο των οκτώ πολυσύχναστων ακτών του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα στις παραλίες Αναύρου, Αλυκών, Μαμιδάκη, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Νέας Αγχιάλου και στο Καρνάγιο.

Στους άλλους Δήμους

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με άλλους Δήμους της Μαγνησίας, που δεν έχουν φροντίσει ακόμη να τοποθετήσουν ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες ακτές τους.

Οι Δήμοι Ζαγοράς – Μουρεσίου, Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, αντί να προχωρήσουν σε ανοιχτούς δημόσιους διαγωνισμούς για την πρόσληψη ναυαγοσωστών, διάλεξαν άλλο… δρόμο. Ζήτησαν την έγκριση μέσω Υπουργείου Εσωτερικών έκτακτου προσωπικού προκειμένου να προσλάβουν ναυαγοσώστες και μάλιστα με δίμηνες αντί για τρίμηνες συμβάσεις.

Αποτέλεσμα, οι ακτές να μην είναι οχυρωμένες, αφενός λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας, αφετέρου, διότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από ναυαγοσώστες να απασχοληθούν μόλις για δύο μήνες σε κάποιο δήμο, αντί της τρίμηνης σύμβασης που προβλέπεται από το Νόμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου