ΤΟΠΙΚΑ

Ελεγχος στα οικονομικά της Siemens

ελεγχος-στα-οικονομικά-της-siemens-851206

Τη διενέργεια ελέγχου στα οικονομικά της Siemens Ελλάς από το 1997 μέχρι χθες ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.
Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ζήτησε τη σύσταση ειδικού συνεργείου το οποίο θα επανελέγξει όλες τις χρήσεις της εταιρίας από το 1997 έως το 2003. Παράλληλα, δόθηκε εντολή για τη σύσταση ειδικού συνεργείου, προκειμένου να ελεγχθούν οι ανέλεγκτες χρήσεις της Siemens από το 2003 έως σήμερα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και θα ζητήσει την εξέταση του ζητήματος που αφορά στη δικαστική προστασία του ελληνικού δημοσίου κατά της Siemens.
«Η ΥΠΕΕ μπορεί να κάνει παράλληλα το δικό της έλεγχο. Δεν είναι κάτι που απαγορεύεται από κάποιο νόμο. Εγώ ανέφερα τις κινήσεις που μπορούν διοικητικά να γίνουν και αυτές προβλέπουν και τον έλεγχο από την ΥΠΕΕ», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση «κατόπιν εορτής» παίρνει πρωτοβουλίες, είπε ότι η υπόθεση είναι σε έρευνα η οποία δεν τελείωσε και «κατόπιν εορτής» έρχονται κάποιοι να καταθέσουν προτάσεις τώρα για το πολιτικό χρήμα.
Για το αν η Siemens θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς, ο κ. Ρουσόπουλος είπε, πως κάποια χώρα που επέβαλε κάτι κατά της εταιρίας δεν είναι μέλος της Ε.Ε., όπως εμείς που οφείλουμε να κινούμαστε με σεβασμό στο εσωτερικό και κοινοτικό δίκαιο.
Εξάλλου, σύσκεψη με κορυφαία στελέχη έχει χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με το Mega, στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει η σκέψη να στραφεί νομικά το κόμμα κατά της Siemens.

Για το ΤΑΧΙSΝet

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε ρεπορτάζ της εφημερίδας τα Νέα, σύμφωνα με το οποίο επιχειρήθηκε να δοθεί σε κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε η Siemens το έργο «ΤΑΧΙSΝet: Εξοπλισμός- Κέντρο Διαχείρισης Δεδομένων ΓΓΠΣ», παρότι η συγκεκριμένη κοινοπραξία δεν ήταν μειοδότης.
Το έργο της Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, με στόχο την αναβάθμιση της απαραίτητης κεντρικής υπολογιστικής υποδομής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, είναι συνολικού προϋπολογισμού 7.776.440,64 ευρώ. Η εξέλιξη του διαγωνισμού είναι σε εκκρεμότητα.
Με ανακοίνωσή της η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ αναφέρει ότι «η διαδικασία της αξιολόγησης του διαγωνισμού και με βάση τις τυποποιημένες διαδικασίες» και ότι «ο ανάδοχος προκύπτει από την βέλτιστη τεχνο-οικονομική αξιολόγηση και όχι με βάση μειοδοτική διαδικασία».

Σκληρή γλώσσα Τατούλη

Με σκληρά λόγια μίλησε ο πρώην υφυπουργός Πέτρος Τατούλης: «Όταν ο αιρετός λαμβάνει δώρα, διευκολύνεται, χαριεντίζεται με τους εθνικούς προμηθευτές, ζει ως κροίσος, ακόμη κι αν δεν προκύπτει ποινική ευθύνη, εφόσον έχει παραβεί τον πολιτικό κώδικα, δεν είναι εκφραστής της λαϊκής κυριαρχίας. Κι αν δεν το αντιλαμβάνεται ο ίδιος, κι αν δεν παραιτείται, τότε ο ίδιος ο πρωθυπουργός που όρισε τον πολιτικό κώδικα σεμνά και ταπεινά πρέπει να του το ζητήσει» δηλώνει ο Π. Τατούλης στον Ελεύθερο Τύπο.
O βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Καραμάριος δήλωσε στο ραδιοσταθμό του Alpha, σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Λιάπη: «Αυτό είναι θέμα προσωπικό του ιδίου και του κ. Πρωθυπουργού. Από εκεί και πέρα, αν δεν το θελήσουν οι δύο, εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;».
Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης δήλωσε: «Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Η Νέα Δημοκρατία δεν πήρε χρήματα από τη Siemens». Σε ό,τι αφορά στο θέμα του υπουργού Πολιτισμού, τόνισε ότι ο κ. Λιάπης έχει τοποθετηθεί και έχει δώσει στη δημοσιότητα τα παραστατικά και επισήμανε ότι έχει τοποθετηθεί και η κυβέρνηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου