ΤΟΠΙΚΑ

Επιασαν δουλειά οι μπουλντόζες

επιασαν-δουλειά-οι-μπουλντόζες-851206

«Επεσε» χθες από συνεργείο κατεδάφισης η πρώτη αυθαίρετη κατασκευή, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ελεύθερες παραλίες» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας. Οι κατεδαφίσεις στην ίδια περιοχή, από Σουτραλί μέχρι Καρνάγιο», θα συνεχιστούν αύριο.

Μπουλντόζα γκρέμισε χθες περίφραξη ιδιοκτησίας σε ακτή του δήμου Αρτέμιδος παρουσία του νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, του αντινομάρχη Ηλ. Ξηρακιά, του δημάρχου Αρτέμιδος Δημ. Αλεξόπουλου, του προϊσταμένου της ΔΕΣΕ Τρ. Ντελεδήμου, υπηρεσιακών παραγόντων από την Κτηματική, τη Διεύθυνση Δασών και την ΤΥΔΚ, καθώς και αστυνομικής δύναμης.
Εντολή να προχωρήσει η κατεδάφιση χωρίς την παρουσία του έδωσε τηλεφωνικά ο Εισαγγελέας Βόλου σε επικοινωνία του με τον νομάρχη.
Το συνεργείο κατεδάφισης, μετά την προεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών, έπιασε δουλειά στις 9:55 το πρωί. Μηχανικοί των υπηρεσιών μέτρησαν ότι η περίφραξη είχε μετακινηθεί 4,67 μέτρα από το σημείο που βρισκόταν αρχικά.
Πλέον ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου καλείται να «ξαναστείλει» πίσω στο σημείο που έπρεπε το τοιχίο, ώστε ο αιγιαλός να παραμείνει ελεύθερος.
Η επιχείρηση αποτελεί ηθική και πολιτική υποχρέωση της αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας, είπε σε δηλώσεις του ο νομάρχης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι έργο της Πολιτείας, το οποίο όφειλε να έχει ολοκληρώσει από μόνη της εδώ και χρόνια.
Η αυθαίρετη κατασκευή που γκρεμίστηκε χθες δεν συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις οι οποίες σχετίζονται με την επαναχάραξη των ορίων του αιγιαλού.
Τέσσερις από τους ιδιοκτήτες στην περιοχή από Σουτραλί μέχρι Καρνάγιο υπενθυμίζεται ότι έχουν υποβάλει αίτημα για επαναχάραξη του αιγιαλού.
Σύμφωνα με τον νομάρχη τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει, εάν θα γίνει η κατεδάφιση αυτής της κατηγορίας των αυθαιρέτων κτισμάτων.
Σήμερα θα έχει συνάντηση με τους νομικούς εκπροσώπους των ιδιοκτητών, οι οποίοι ενημέρωσαν ότι το αίτημα που υπέβαλαν για επαναχάραξη των ορίων του αιγιαλού έγινε αποδεκτό.
Στην περίπτωση που παρουσιαστούν τα στοιχεία, ο κ. Παπατόλιας ανέφερε ως αυτονόητο ότι δεν θα προχωρήσει η διαδικασία της κατεδάφισης.
Με τη χθεσινή κατεδάφιση ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της επιχείρησης, με στόχο να απομακρύνει τις αυθαίρετες κατασκευές επί του αιγιαλού και να επιτρέψει την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στους πολίτες.
Στην περιοχή της πρώτης φάσης, από Σουτραλί μέχρι Καρνάγιο, όπου υπάρχουν 28 ιδιοκτησίες, μόνο έξι από αυτές τηρούσαν τη νομιμότητα ως προς τη γραμμή του αιγιαλού. Από τους υπόλοιπους 22 η συντριπτική πλειοψηφία (14) συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των αρμοδίων υπηρεσιών και απομάκρυνε οικειοθελώς τις αυθαιρεσίες, ενώ ένας δεν εντοπίστηκε ακόμη.
Από τους υπόλοιπους επτά ορισμένοι έχουν ζητήσει επαναχάραξη γραμμής του αιγιαλού.
Η δεύτερη φάση της επιχείρησης «ελεύθερες παραλίες», η οποία θεωρείται πιο δύσκολη, έχει ήδη ξεκινήσει. Αφορά στην περιοχή από το Καρνάγιο έως τα Πλατανίδια, όπου έχουν καταγραφεί 45 «εμπόδια» για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες.
Οι προπαρασκευαστικές ενέργειες έχουν ολοκληρωθεί και ξεκινούν άμεσα οι προσκλήσεις διοικητικής αποβολής.
Παράλληλα ολοκληρώνεται και η προεργασία για ολόκληρη την ακτή του οικισμού Κορώπης με την ευκαιρία της κτηματογράφησης που πραγματοποιείται ενόψει της πολεοδομικής μελέτης.
Ο κ. Παπατόλιας ευχαρίστησε δημόσια τον δήμαρχο Αρτέμιδας Δημ. Αλεξόπουλο για τη συνδρομή του σε αυτή την προσπάθεια που έχει πρόσκαιρο πολιτικό κόστος και απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας προς όλους τους δημάρχους περιοχών που υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές στο αιγιαλό, «ώστε να τελειώσει όσο το δυνατόν νωρίτερα αυτή κατάσταση που δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν».
Δήλωσε την ετοιμότητα της νομαρχιακής αρχής να περάσει στις δύο επόμενες φάσεις της επιχείρησης, θέτοντας στη συνέχεια σε προτεραιότητα τη νοτιοδυτική Μαγνησία, ξεκινώντας από τις Νηές.
«Για τη νυν νομαρχιακή αρχή οι ελεύθερες παραλίες αποτελούν μεγάλη προτεραιότητα και δεν νομίζουμε ότι θα μπορέσει να σταθεί τίποτα εμπόδιο σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινούμε με σύμμαχο την τοπική κοινωνία», υπογράμμισε ο νομάρχης.
Ο δήμαρχος Δημ. Αλεξόπουλος ανέφερε ότι «ύστερα από προσπάθειες οκτώ και πλέον ετών, σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχει σύγκλιση της Πολιτείας, της Περιφέρειας, των υπηρεσιών, της Νομαρχίας και του Δήμου. Πάνω απ’ όλα όμως υπάρχει σύγκλιση των δημοτών και των ιδιοκτητών ακινήτων της περιοχής.
Εκτός από την Ελλάδα της μιζέριας, των σκανδάλων και της Siemens, υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, αυτή που βλέπουμε εδώ σήμερα.
Ποσοστό 95% των ιδιοκτητών που έχουν ακίνητη περιουσία στον αιγιαλό στα όρια του δήμου Αρτέμιδος, έχουν πλέον αντιληφθεί ότι είναι επ’ ωφελεία όλων των δημοτών και των επισκεπτών να γίνει αυτή η διαδικασία.
Αν υπάρχουν ορισμένες αντιδράσεις, εκπροσωπούν μικρό ποσοστό και πιστεύω ότι τελικά και αυτοί θα καμφθούν.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου