ΤΟΠΙΚΑ

Νηστήσιμη εισοδηματική πολιτική

νηστήσιμη-εισοδηματική-πολιτική-851206

Οχι μόνον την ένταση της ακρίβειας δεν μπορούν να κατευνάσουν οι σαρακοστιανές αυξήσεις μισθών και συντάξεων 3,5 και 4% αντίστοιχα, που ανακοίνωσε αιφνιδίως χθες η κυβέρνηση, αλλά ούτε να καλύψουν τη φορολογική αφαίμαξη.
Θύματα της τελευταίας οι «συνήθεις ύποπτοι», κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι (άγαμοι ή με ένα παιδί) και μηχανισμός η πρόσφατη αλλαγή της φορολογικής κλίμακας. Για τις δύο αυτές κατηγορίες συνεχίζεται -παρά την εισοδηματική αύξηση- η φορολογική επιβάρυνση για μηνιαίους μισθούς 1.750 ευρώ περίπου. Είναι βεβαίως σαφές ότι οι ελαφρύνσεις ισχύουν για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν δύο παιδιά.
Κατά τα άλλα, όπως προκύπτει από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, η κυβέρνηση:
Καταφεύγει, πρώτον, στην προσφιλή τακτική της χορήγησης πρόσθετων επιδομάτων σε διάφορες κατηγορίες μισθωτών, διαιωνίζοντας τις ανισότητες στον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων και δημιουργούνται, έτσι, και πάλι ανάγκες για νέα μισθολόγια και σχετικές διεκδικήσεις στο μέλλον. Ηδη η ΑΔΕΔΥ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μη τήρηση υποσχέσεων, για την έναρξη εφαρμογής νέων μισθολογίων δημοσίων υπαλλήλων.
– Η κυβέρνηση δρα, δεύτερον, πυροσβεστικά, χορηγώντας πρόσθετες αυξήσεις προκειμένου να εξευμενίσει κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και να αποφύγει κινητοποιήσεις. Οι «ευνοημένοι» είναι αυτή τη φορά δάσκαλοι και καθηγητές, νοσοκομειακοί και αστυνομικοί, κτηνίατροι και μηχανικοί.
-Τρίτον, η κυβέρνηση άρχισε να «συζητά» τα αιτήματα των δικαστικών λειτουργών, που, έμειναν εκτός του νυμφώνος των πρόσθετων αυξήσεων. Ετσι χθες ο κ. Αλογοσκούφης παρόντος του Αν. Παπαληγούρα έκανε έναρξη του διαλόγου με τις Ενώσεις των Δικαστικών για «θεσμικά και οικονομικά θέματα του δικαστικού κλάδου». Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, ο βασικός μισθός των λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και λοιπών ΝΠΔΔ, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αυξάνεται κατά 3,5%. Επιπλέον του ποσοστού αυτού, οι αποδοχές αυξάνονται κατά περίπου 1,1% και λόγω της ωρίμανσης (δηλαδή, αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου, μισθολογικές προαγωγές κ.λπ.). Παράλληλα, όμως, με τις αυξήσεις αυτές, η κυβέρνηση αποφάσισε την ενίσχυση του εισοδήματος μεγάλης μερίδας υπαλλήλων, μέσω της αύξησης ορισμένων θεσμοθετημένων επιδομάτων ή με τη χορήγηση νέου επιδόματος λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου