ΤΟΠΙΚΑ

Ο «μεγάλος αδερφός» απειλεί ~ ΒΑΡΥΤΑΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ο-μεγάλος-αδερφός-απειλεί-βαρυτατο-429123

Ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι, σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ.Β. Αν. Βολιώτης, με αφορμή τις κάμερες στα Δικαστήρια Βόλου

Από την Αθήνα του 2009, οπότε το κράτος εγκατέστησε κάμερες παρακολούθησης στους κεντρικούς δρόμους, ο «bigbrother» έρχεται να εφαρμοστεί στο Βόλο του 2014 και μάλιστα μέσα στο ίδιο το Δικαστικό Μέγαρο. Το φαινόμενο της εγκατάστασης καμερών εγκυμονεί εξαιρετικά σοβαρούς κινδύνους για τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών, σχολίασε ερωτηθείς ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Αναστάσιος Βολιώτης.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

«Στο φαινόμενο αυτό, αν εξετασθεί με το βλέμμα στο μέλλον, θα διαπιστώσει κανείς ότι ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι που προέρχονται από την πιθανή επέκταση των μέτρων, και ιδίως από την επίδρασή τους στη σκέψη και τη συμπεριφορά των πολιτών», υπογράμμισε με εμφανή την αγωνία, καθώς και την εναντίωση σε όσα μπορεί να ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με τον κ. Βολιώτη, «η ορθή απονομή της δικαιοσύνης τόσο ουσιαστικά όσο και δικονομικά αποτελεί παγκόσμιο κοινωνικό αίτημα. Είναι πρόταγμα Συνταγμάτων και δείκτης πολιτισμού. Στην πατρίδα μας, όπου ο Ελληνας πολίτης με σχετική ευκολία και συχνότητα περνά το κατώφλι των Δικαστηρίων, ο αριθμός των δικών και των διαδίκων είναι ακόμη πληθωριστικός. Αυτόν τον Ελληνα πολίτη η πολιτεία επικαλούμενη την ασφάλειά του και την προστασία του από εγκληματικές ενέργειες θέλει να ελέγχει και να παρακολουθεί γι’ αυτό απεφάσισε να τοποθετήσει κάμερες στα Δικαστήρια του Βόλου».

Συνεχίζοντας τον προβληματισμό του για τα μελλούμενα, ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ.Β. τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει στο μέλλον την τοποθέτηση καμερών σε όλα τα δημόσια κτήρια και την επέκταση αυτών σιγά – σιγά στους εργασιακούς χώρους (στα γραφεία των δικαστικών υπαλλήλων, δικαστών, εισαγγελέων και των Δικηγορικών Συλλόγων, ιδίως όταν αυτοί φιλοξενούνται στα Δικαστικά Μέγαρα, που σήμερα εξαιρούνται) «και ενδεχομένως, γιατί όχι, στα ίδια μας τα σπίτια και τους επαγγελματικούς μας χώρους. Με αυτό τον τρόπο το ατομικό δικαίωμα του απαραβίαστου του ιδιωτικού βίου, που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα από τα άρθρα 9 και 9 Α αυτού, καταλύεται. Με άλλα λόγια, ο βασικός πυρήνας της ανθρώπινης ελευθερίας βαρύτατα τραυματίζεται και κατά τρόπο αντισυνταγματικό οδηγούμαστε με ακρίβεια στην κοινωνία του «Μεγάλου Αδελφού»».

Πέραν τούτων, ο Αν. Βολιώτης διαβλέπει ορατούς και μελλοντικούς κινδύνους για την ελευθερία της συμπεριφοράς και της σκέψης των πολιτών. «Θα είναι τελικώς ελεύθερος ο πολίτης που θα νιώθει ότι παρακολουθείται; Θα εκφράζεται και θα σκέπτεται τελικώς ελεύθερα;», είναι τα σοβαρά ερωτήματα που θέτει.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς που μπορεί να προβληθούν ως αντίλογος ότι, παρά τους κινδύνους από τη μελλοντική εξέλιξη του φαινομένου, επιβάλλεται η λειτουργία των καμερών για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων καταστάσεων, όταν απειλείται η δημόσια ασφάλεια, ο κ. Βολιώτης σχολίασε: «Ομως, και πάλι αυτό πρέπει να γίνεται για ορισμένο χρονικό διάστημα και πάντοτε μόνο υπό την εγγύηση των αρμοδίων δικαστικών αρχών. Διαφορετικά διακατεχόμαστε από μεγάλη ανησυχία όταν παρακολουθείται και επιτηρείται η κοινωνική ζωή ενός πολίτη, που ενεργό μέρος αυτής ενδέχεται να αποτελεί και η παρουσία του στο δικαστήριο. Η παρακολούθηση και η επιτήρηση του πολίτη που έρχεται στα δικαστήρια αποτελεί παραβίαση στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων και αποτελεί βάναυση προσβολή βασικών άρθρων του Συντάγματος.

Θεωρώ ότι πρέπει να αποδοκιμάζονται πρωτοβουλίες όπως αυτές που θέλουν τις κάμερες μέσα στα δικαστικά μέγαρα χωρίς τον έλεγχο δικαστικής αρχής, χωρίς ορισμένο χρόνο και αιτία και, κυρίως, χωρίς μέτρο και, κατ’ ακολουθία αυτών, φρονώ ότι οφείλουμε να καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων και χειραγώγησης της κοινωνικής ζωής. Επιδίωξή μας θα πρέπει να αποτελεί η συνύπαρξη ασφάλειας και ελευθερίας, και όχι η τρομοκρατία των πολιτών με γνώμονα την φερόμενη αύξηση της εγκληματικής δραστηριότητας, ώστε να δημιουργούμε δρόμους παραβίασης της ιδιωτικής ζωής».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου