ΤΟΠΙΚΑ

Καμία δέσμευση για τον Περιφερειακό

καμία-δέσμευση-για-τον-περιφερειακό-851206

«Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Θα τα πούμε…». Η φράση αποχαιρετισμού του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ προς τον νομάρχη Μαγνησίας και τους δημάρχους Βόλου και Ν. Ιωνίας, οι οποίοι συνταξίδεψαν στην Αθήνα για να κομίσουν –τελικά- το υπόμνημα σχετικά με το έργο του Περιφερειακού, περικλείει τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης.

Καμία δέσμευση, καμία συγκεκριμένη απάντηση και επιφύλαξη από τον Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ Δημ. Κατσιγιάννη ότι θα μιλήσει, αφού προηγουμένως συνεννοηθεί με τον υπουργό Γ. Σουφλιά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.
Λίγες εβδομάδες μετά τα μπλόκα διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης, τις προειδοποιήσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις και τα «τελεσίγραφα» προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο νομάρχης και οι δύο δήμαρχοι πραγματοποίησαν την πολυπόθητη επί μήνες συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ, επιστρέφοντας με μηδενικά αποτελέσματα.
Και όμως με απόλυτη ταύτιση ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας και ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Π. Μαβίδης μιλούσαν για συνάντηση σε «καλό κλίμα». Η ενημέρωση από τις δύο πλευρές δεν περιείχε ούτε σχόλια ούτε αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι επέστρεψαν με «άδεια χέρια»…
Στη συνάντηση με τον κ. Κατσιγιάννη συμμετείχαν εκτός από τον νομάρχη και τους δημάρχους Βόλου και Ν. Ιωνίας, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπας, ο αντινομάρχης Ηλ. Ξηρακιάς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.
Η ενημέρωση που δόθηκε μέσω του Γραφείου Τύπου από τον νομάρχη, ήταν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατασκευή των ανισόπεδων κόμβων του Περιφερειακού.
Επιπλέον ότι ο κ. Κατσιγιάννης δεν δεσμεύτηκε και επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αφού προηγουμένως συνεννοηθεί με τον υπουργό Γ. Σουφλιά.
Τέλος από τη Νομαρχία ενημέρωναν ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει καλή συνεργασία μεταξύ όλων των πλευρών, ώστε το έργο του Περιφερειακού να ολοκληρωθεί σύντομα.
«Η συνάντηση πήγε καλά…», ήταν στο ίδιο μήκος κύματος η δήλωση του δημάρχου Ν. Ιωνίας Π. Μαβίδης στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων της TRT. «Αποκομίσαμε την εντύπωση ότι ισχύουν οι ημερομηνίες που κατ’ επανάληψη έχουν μπει από την πλευρά του υπουργείου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαβίδης, μιλώντας για μια θετική και παραγωγική κουβέντα.

Το υπόμνημα
Σε ό,τι αφορά στον Περιφερειακό Βόλου, με το υπόμνημα που υπογράφει ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, τα αιτήματα κατηγοριοποιούνται σε άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Συγκεκριμένα, στα άμεσα: η κατασκευή της δεύτερης στρώσης του αντιολισθηρού ασφαλτοτάπητα από κόμβο Λαρίσης μέχρι θέση «Καζανάκι», η ηλεκτροδότηση του ίδιου τμήματος, η αποκατάσταση βατότητας της Δωδεκανήσου που έχει αποκλείσει τη συνοικία της Αγ. Παρασκευής εξαιτίας της επέκτασης του εργοταξίου χωρίς καμία πρόβλεψη της μελέτης και η συμπλήρωση του εξοπλισμού της σήραγγας της Γορίτσας.
Στα μεσοπρόθεσμα αιτήματα: επέκταση του παράπλευρου δρόμου πέραν της Δωδεκανήσου κατά 100 μ. και συναρμογή του με τον ισόπεδο κόμβο της Αγ. Παρασκευής, ώστε να αποκατασταθεί η σύνδεση με τη συνοικία, ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων της εργολαβίας «σκούπα», της εργολαβίας Γορίτσα – Αγριά και της σύνδεσης του παραλιακού Αγριάς με τον ισόπεδο κόμβο Αγριάς του Περιφερειακού, αντιμετώπιση των ομβρίων υδάτων της ανάντι του περιφερειακού περιοχής, μεταξύ του Κραυσίδωνα και Ξηριά στη Ν. Ιωνία, σύνταξη ειδικής μελέτης για την ηχορύπανση και την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων στο σύνολο του αστικού τμήματος του Περιφερειακού από Λαρίσης μέχρι Γορίτσα.
Τέλος τα μακροπρόθεσμα αιτήματα θέτουν το θέμα του σχεδιασμού της δεύτερης φάσης του Περιφερειακού που θα προβλέπει τη σύνταξη μελετών για τους τρεις ανισόπεδους κόμβους Ιωλκού, Φυτόκου και Μελισσατίκων, τη σύνταξη της μελέτης από τη θέση «Μπουρμπουλήθρα» μέχρι την οδό Λαρίσης, την ολοκλήρωση της μελέτης παράκαμψης της Αγριάς, γιατί μετά την ολοκλήρωση των εγκατεστημένων εργολαβιών ο Περιφερειακός θα παραμένει «τυφλός», και τη σύνταξη μελέτης από Αλυκές μέχρι «Μπουρμπουλήθρα».
Με το ίδιο υπόμνημα ο κ. Παπατόλιας θέτει και άλλα δύο ζητήματα που απασχολούν το νομό και συγκεκριμένα τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε από την αύξηση των διοδίων και τη βελτίωση της ασφάλειας της Παλαιάς Εθνικής Οδού Βόλου-Λάρισας και το έργο του ανισόπεδου κόμβου Βελεστίνου.
Για το τελευταίο ο νομάρχης σημειώνει ότι η κατασκευή του έργου θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής, αν δεν ληφθεί μέριμνα για τη διευθέτηση της διαφοράς που υπάρχει μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και ΠΕΧΩΔΕ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αναλάβει τη σύνταξη της μελέτης, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η παραχώρηση έκτασης 13 στρ. από το 304 στρατιωτικό εργοστάσιο της περιοχής. Η παραχώρηση αυτή δεν γίνεται από το ΥΕΘΑ, αν δεν κατασκευαστεί έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης προϋπολογισμού 4-5 εκ ευρώ.
Το επιτακτικό αυτό αίτημα υπομονεύει την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου, το κόστος του οποίου σύμφωνα με τη μελέτη είναι 700.000 ευρώ, σημειώνει ο νομάρχης και επισημαίνει ότι απαιτείται η δέσμευση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την απελευθέρωση της απαιτούμενης έκτασης από το ΥΕΘΑ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου