ΤΟΠΙΚΑ

Κοινοί οργανισμοί Ν. Ιωνίας – Βόλου με απολύσεις εργαζομένων

κοινοί-οργανισμοί-ν-ιωνίας-βόλου-με-851206

Επίθεση στη δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας με αφορμή τη σύναψη δανείου εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας για την Αναγέννηση της Νέας Ιωνίας δημοτικός σύμβουλος Μάκης Μπαλλής.
Ο κ. Μπαλλής κατηγορεί το δήμαρχο Νέας Ιωνίας κ. Παύλο Μαβίδη ότι “αντί της σοβαρής συζήτησης για την προοπτική των οργανισμών του Δήμου, από τον πρώτο μήνα της θητείας του καταφεύγει στην εύκολη λύση του μεγάλο δανεισμού” και επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θέτει σε αβεβαιότητα το μέλλον των επιχειρήσεων και του Δήμου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Μάκη Μπαλλή έχει ως εξής :
“Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας επιβεβαίωσε όσα καταλογίζαμε με την ευκαιρία της συζήτησης για τον δημοτικό προϋπολογισμό του 2007. Οτι, δηλαδή, είναι προϋπολογισμός πρόχειρος, χωρίς σχέδιο και προοπτική ανάπτυξης, με σκοπιμότητες και χωρίς χαρακτήρα διεκδίκησης.
Η προαναγγελία λήψης δανείου με πρόσχημα την κάλυψη των οικονομικών ανοιγμάτων των δημοτικών επιχειρήσεων, όχι μόνο επιβεβαιώνει τα παραπάνω αλλά προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά για το μέλλον του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων.
Κυρίως, διότι η αναγγελία του δανείου έγινε την ίδια μέρα που προσωπικά ο δήμαρχος ανακοίνωσε στους εργαζόμενους των δημοτικών επιχειρήσεων ότι προτίθεται να προχωρήσει στην ίδρυση «κοινών οργανισμών με το Δήμο Βόλου με ό,τι αυτό συνεπάγεται», εννοώντας πιθανές απολύσεις «πλεονάζοντος προσωπικού». Ανακοινώσεις και πάλι, χωρίς σχέδιο παρά την επιμονή της αντιπολίτευσης να υπάρξει μία συνολική συζήτηση, αλλά και πέρα από όσα επιτρέπει ο νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας.
Η σημερινή εξέλιξη είχε μεθοδευτεί από την ημέρα κατάρτισης του προϋπολογισμού. Με τον αυθαίρετο υπολογισμό αυξήσεων στους μισθούς, με προσθήκη αμοιβών για απροσδιόριστο ακόμη επακριβώς αριθμό νέων εργαζομένων, ώστε να βγει μηνιαία μισθοδοσία ύψους 260.000 ευρώ περίπου, που επιτρέπει λήψη δανείου ύψους τριών μηνιαίων μισθοδοσιών, δηλαδή περίπου 800.000 ευρώ, όπως ανακοινώθηκε.
Η αναφορά στα οικονομικά ανοίγματα, χωρίς εκ μέρους μας να αμφισβητείται ότι υπάρχουν χρέη στους Οργανισμούς και ότι σημειώθηκαν σημαντικές παραλείψεις στο παρελθόν, είναι ελλιπής, διότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ούτε τα έσοδα που θα προέλθουν από την εκτέλεση προγραμμάτων παρελθόντων ετών (από το Γ ΠΕΠ, εθνικά προγράμματα, το INTERREG κ.λ.π.), ούτε το περίπου 1.500.000 ευρώ που αναγράφεται και στον προϋπολογισμό του Δήμου ως βεβαιωμένο και μη εισπραχθέν ακόμη έσοδο από προηγούμενες χρήσεις.
Αντί της σοβαρής συζήτησης για την προοπτική των οργανισμών του Δήμου, η δημοτική αρχή από τον πρώτο μήνα της θητείας της καταφεύγει στην εύκολη λύση του μεγάλο δανεισμού, καθιστώντας βέβαιη τη δανειοδότηση και στο μέλλον. Οταν η ίδια, ως αντιπολίτευση, κατήγγειλε τον δανεισμό ως υποθήκευση του μέλλοντος.
Ξεχνώντας τις προεκλογικές της εξαγγελίες και υποσχέσεις ότι έρχεται με έτοιμο σχέδιο για την εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου.
Συνεχίζει να υποστηρίζει ότι παρέλαβε «οικονομικό χάος», όμως αρνείται πεισματικά να ζητήσει οικονομικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως της προτείναμε και ζητήσαμε. Αφήνει να εννοηθεί ότι προχωρά σε δανεισμό λόγω των χρεών των Νομικών Προσώπων, όμως αποκρύπτει ότι ΔΕΝ μπορεί να μεταβιβάσει το σύνολο του ποσού στους Οργανισμούς.
Η πραγματική της πρόθεση είναι να δημιουργήσει ένα άλλοθι για τη διαφαινόμενη ήδη αποτυχία της, να ρίξει αλλού τις ευθύνες για τις εξαγγελθείσες ήδη απολύσεις εργαζομένων στους Οργανισμούς και η μεταφορά χρηματικών υπολοίπων στο αποθεματικό του επόμενου προϋπολογισμού για να μπορεί να διαθέσει ποσά σε «μελέτες», σε «εργολάβους» και «αναθέσεις». Πράγματα γνωστά από το παρελθόν της δημοτικής αρχής”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου