ΤΟΠΙΚΑ

Καταδυτικοί παραδεισένιοι προορισμοί στη Μαγνησία αναμένουν δύτες – εξερευνητές

καταδυτικοί-παραδεισένιοι-προορισμο-431031

Πλήθος καταδυτικών προορισμών για όλα τα ενδιαφέροντα και για όλα τα επίπεδα περιμένουν τους λάτρεις της αυτόνομης κατάδυσης όλων των επιπέδων στο νομό Μαγνησίας.

Περισσότερα από 20 είναι τα καταδυτικά σημεία που υπάρχουν στον Παγασητικό κόλπο, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή κατάδυσης, κ. Χρήστο Ζούμπο. Τα περισσότερα από αυτά εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του δίαυλου Τρικερίου – Πτελεού. Ναυάγια από τα αρχαία χρόνια έως και πριν μια 20ετία και ύφαλοι προσελκύουν τους δύτες όλων των επιπέδων στη θαλάσσια περιοχή της Μαγνησίας.

Ενδιαφέροντα ναυάγια

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα ναυάγια είναι το ναυαγισμένο σκαρί «Καλή Τύχη», το οποίο όπως φάνηκε δεν είχε και την καλύτερη. Πρόκειται για ένα εμπορικό πλοίο το οποίο βυθίστηκε το 1975 στο λιμάνι της Αγίας Κυριακής στο Τρίκερι. Το βάθος του κυμαίνεται από τα 2 έως τα 17 μέτρα εξαιτίας της μεγάλης κλίσης του πλοίου και είναι κατάλληλο για όλα τα επίπεδα των δυτών. Μάλιστα, οι πιο τολμηροί δεν διστάζουν να μπουν και στα αμπάρια του πλοίου.

Το ναυάγιο «Βέρα» το οποίο βρίσκεται στον ύφαλο Λευτέρη είναι πιο σύγχρονο από το προηγούμενο. Το φορτηγό πλοίο προσάραξε στον ύφαλο Λευτέρη, ανάμεσα στο Πήλιο και στη Σκιάθο, το Φεβρουάριο του 1999 και λίγους μήνες αργότερα, έσπασε στη μέση και βυθίστηκε. Το βάθος των κομματιών του πλοίου κυμαίνεται από 17 έως 28 μέτρα.

Στην ίδια περιοχή αλλά σε μεγαλύτερο βάθος και, συγκεκριμένα, στα 35-64 μέτρα βρίσκεται το ναυάγιο του εμπορικού πλοίου «Βόλος» το οποίο βυθίστηκε το 1931.

Υφαλοι και φαράγγια

Στα ενδιαφέροντα καταδυτικά σημεία συγκαταλέγονται και οι ύφαλοι και τα φαράγγια εξαιτίας της πλούσιας υδρόβιας ζωής που παρουσιάζεται.

Κοντά στη νήσο Πρασούδα, εντοπίζονται δίδυμες σπηλιές. Η μία μάλιστα είναι ορατή και πάνω από την επιφάνεια. Η δεύτερη είναι στα 18 μέτρα με πολύχρωμα σφουγγάρια να κοσμούν τα τοιχώματά της. Το μέγιστο βάθος του υφάλου της περιοχής βρίσκεται στα 35 μέτρα.

Λιβάδια από γοργονίες και έντονη υποβρύχια ζωή φιλοξενείται στον ύφαλο του Λευτέρη. Ο ύφαλος είναι γνωστός από την εποχή του Ηρόδοτου καθώς οι Πέρσες είχαν φτιάξει ένα είδος προστατευτικού πύργου βοηθητικού για τη ναυσιπλοΐα ύστερα από την προσάραξη πολεμικών τους πλοίων.

Βέβαια, και στη Σκιάθο, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του καταδυτικού κέντρου Dolphin Diving Center, τον κ. Μάνθο Φανάρα, υπάρχουν καταδυτικά σημεία στα νησάκια που περιβάλλουν το νησί του Παπαδιαμάντη καθώς και η σπηλιά του Ποσειδώνα, όπως είναι γνωστή στους κύκλους των αυτοδυτών, η οποία βρίσκεται στα 8-12 μέτρα.

Εν αναμονή του Μουσείου

Ο κ. Ζούμπος δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως το ενδιαφέρον για την αυτόνομη κατάδυση ολοένα αυξάνεται τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους τουρίστες. «Η αυτόνομη κατάδυση παρουσιάζει τα ίδια στατιστικά ατυχημάτων με το μπόουλινγκ, καθιστώντας το ένα ασφαλές σπορ. Επειδή, όμως, δεν είμαστε φτιαγμένοι να ζούμε μέσα στο νερό πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες ασφαλείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δημιουργία υποβρύχιου μουσείο στη θαλάσσια περιοχή της Μαγνησίας μπορεί να γίνει πόλος έλξης για αυτοδύτες από πολλές χώρες του κόσμου, καθώς δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους δημοφιλείς παγκοσμίως καταδυτικούς προορισμούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου