ΤΟΠΙΚΑ

Διώξεις για εμπρησμό για τη φωτιά στο Ν. Πήλιο

διώξεις-για-εμπρησμό-για-τη-φωτιά-στο-ν-851206

Ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό δασικής έκτασης από πρόθεση ασκήθηκε από την Εισαγγελία Βόλου για τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα στο Νότιο Πήλιο.
Ακόμη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου, κ. Αχιλλέας Ζήσης, ζητά να διερευνηθεί από τον Ανακριτή, αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για επέκταση και καθυστερημένη κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά και για τυχόν αδράνεια τόσο των δυνάμεων πυρόσβεσης, όσο και των Δήμων της περιοχής και ειδικότερα των Δήμων Μηλεών, Αφετών και Αργαλαστής, αλλά και της Νομαρχίας Μαγνησίας. Ειδικότερα θα αναζητηθεί η ευθύνη για το αν οι δήμοι είχαν λάβει όλα τα μέτρα πυροπροστασίας, όπως διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό των δασικών εκτάσεων κ.α.
Η προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από Πταισματοδίκη, διήρκησε ένα χρόνο περίπου, κατά τον οποίο ελήφθησαν καταθέσεις από κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αλλά και από υπάλληλους και στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Δήμων Μηλεών, Αφετών και Αργαλαστής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η άσκηση ποινικής δίωξης από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Βόλου έγινε και βάσει του πορίσματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, που κάνει λόγο για εμπρησμό.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση αυτοψίας που συνετάχθη από τους πυροσβέστες, «η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 15:35. Στην περιοχή «Δέλτα Νεοχωρίου» εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτοχρόνως δύο εστίες πυρκαγιάς πέριξ του επαρχιακού δρόμου Βόλου – Αργαλαστής και σε απόσταση μεταξύ τους 350 περίπου μέτρων εντός δασικής έκτασης αποτελούμενης από ψηλά πεύκα και υποόροφο από θάμνους αείφυλλων πλατύφυλλων και ξηρά χόρτα. Επίσης στις 16:00 εκδηλώθηκε η δεύτερη πυρκαγιά εντός δασικής έκτασης αποτελούμενη από πεύκα, θάμνους αείφυλλων πλατύφυλλων και ξηρά χόρτα στην περιοχή «Καλαμάκι», πλησίον του επαρχιακού δρόμου Βόλου – Τσαγκαράδας και σε απόσταση από αυτόν περί των 200 περίπου μέτρων. Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη ταχεία εξάπλωση των πυρκαγιών (πολύ ισχυρός άνεμος, υψηλή θερμοκρασία, χαμηλή σχετική υγρασία). Οι πυρκαγιές αυτές οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση από άγνωστα άτομα και για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Κατά την έρευνα στις περιοχές αυτές βρέθηκε εντός της καμένης δασικής έκτασης, σε σημείο όπου φαίνεται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά στην περιοχή Δέλτα Νεοχωρίου (πρώτη εστία), καμένο ένα κομμάτι υφάσματος (στουπί) το οποίο πιθανόν να χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες για την έναυση της πυρκαγιάς. Η χρονική διαφορά ανάμεσα στα δύο συμβάντα (Δέλτα Νεοχωρίου και Καλαμάκι) ήταν 25 λεπτά της ώρας και η απόσταση μεταξύ τους περί τα οκτώ (8) χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα τη διάσπαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Από τις πυρκαγιές κάηκαν περίπου 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης και δάσους, 10.000 στρέμματα γεωργικών – αγροτικών εκτάσεων και 8.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Επίσης κάηκαν ή προκλήθηκαν ζημίες σε οικίες, αγροτικές αποθήκες, στάβλους, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, βάρκες, αγροτικά προϊόντα κ.λ.π. κατοίκων της περιοχής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου