ΤΟΠΙΚΑ

Ενεργειακές καλλιέργειες

ενεργειακές-καλλιέργειες-851206

Τα βιοκαύσιμα αποτελούν πλέον μια πραγματικά αξιόλογη πηγή ενέργειας. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στα πλαίσια της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής), δημιουργούν το περιβάλλον για την καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών (της ελαιοκράμβης και του ηλίανθου) και στην χώρα μας.
Για τους αγρότες είναι μία εναλλακτική πρόταση, στα σχέδια αναδιάρθρωσης της Ελληνικής γεωργίας, αλλά και για τους βιομηχάνους (παραγωγοί βιοντήζελ) στους οποίους θα παρέχει την δυνατότητα αυτάρκειας σε πρώτη ύλη.
Η Ευρώπη επιβάλλει στα κράτη-μέλη το 2010 το 5,75% της ποσότητας των καυσίμων κίνησης να προέρχεται από φυτικές πηγές. Οι ενεργειακές καλλιέργειες επιδοτούνται με 4,5 €/στρέμμα και μελετάται η αύξηση της τιμής για να καλλιεργηθούν σε μεγαλύτερη έκταση. Είναι κύρια συμβολαιακής μορφής με συμβόλαιο μεταξύ του αγρότη και του Α΄ μεταποιητή.
Η εισαγωγή των βιοκαυσίμων στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά δεν είναι μια συμφέρουσα υπόθεση, δεδομένου ότι η παραγωγή τους είναι ακριβότερη από τα συμβατικά. Όμως, σύμφωνα με τη συνθήκη του Κιότο, πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές αέριων ρύπων.
Στη χώρα μας, το 2005 τα βιοκαύσιμα θα έπρεπε να αντιπροσωπεύουν (σε θερμικό περιεχόμενο) το 2% της βενζίνης και του ντήζελ (45.000 τόνοι βιοντήζελ), ενώ το ποσοστό αυτό σταδιακά θα ανέλθει στο 5,75% το 2010 (150.000 τόνοι βιοντήζελ)
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
• Χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη ανεξάντλητους φυσικούς πόρους
• Μηδενικές επιπτώσεις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου
• Μείωση ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε.
• Διέξοδος σε πολλούς καλλιεργητές να στραφούν σε εναλλακτικές γεωργικές καλλιέργειες, δεδομένου ότι οι παραδοσιακές καλλιέργειες δεν είναι πλέον βιώσιμες λόγω περιορισμού των επιδοτήσεων.
ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ
• Κίνητρα για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής: Απαλλαγή κάποιων ποσοτήτων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Κάθε συμμετέχοντας έχει την δυνατότητα και, παράλληλα, του επιβάλλεται η υποχρέωση διάθεσης στην ελληνική αγορά συγκεκριμένης ποσότητας βιοκαυσίμων, απαλλαγμένης από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, μέχρι το τέλος του 2010. Επιπλέον τέτοιου είδους μονάδες εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο.
• Κίνητρα για την παραγωγή ενεργειακών φυτών: Υπάρχει η δυνατότητα ένταξης των ενεργειακών φυτών σε σχέδιο βελτίωσης. Επίσης, έχει καθοριστεί ενίσχυση ύψους 4,5 €/στρέμμα για μέγιστη εγγυημένη έκταση 150.000.000 στρεμμάτων στο σύνολο της Ε.Ε.
Η ΑΓΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ Α.Ε. παρακολουθώντας τις εξελίξεις και στο θέμα των Ενεργειακών Καλλιεργειών εγκατέστησε έναν αποδεικτικό ελαιοκράμβης στην περιοχή του Βελεστίνου σε συνεργασία με την BIOS AGROSYSTEMS χρησιμοποιώντας το γενετικό υλικό DEKALB από την MONSANTO.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου