ΤΟΠΙΚΑ

Ενεργά τα ρήγματα στην “τάφρο του Β. Αιγαίου”

ενεργά-τα-ρήγματα-στην-τάφρο-του-β-αι-851206

Στη διάρκεια της ημερίδας, που διοργανώνει ο Οργανισμός Αντισεισμικής Σχεδίασης και Προστασίας (ΟΑΣΠ) στο αμφιθέατρο του Μετεωροσκοπείου του ΑΠΘ, με θέμα: «Σεισμοί και Προστασία», παρουσιάζονται τα αποτελέσματα ερευνητικών προγραμμάτων τα οποία πραγματοποιήθηκαν μετά το σεισμό του 1999.

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ανέφερε χθες ότι το δυτικό τμήμα της τάφρου του Βορείου Αιγαίου, που εκτείνεται από τις Βόρειες Σποράδες μέχρι τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, φθάνει σε βάθος μέχρι και 1650 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και τόνισε ότι κατά μήκος της τάφρου υπάρχουν αρκετά ενεργά σεισμικά ρήγματα που μπορούν να «δώσουν» σεισμούς με μέγεθος έως και 7,4 Ρίχτερ.

Επίσης, ο καθηγητής Γεωλογίας στο ΑΠΘ Δημοσθένης Μουντράκης, παρουσιάζοντας το χάρτη των σεισμικών ρηγμάτων στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρθηκε στο μεγάλο ρήγμα, μήκους 115 χιλιομέτρων, το οποίο ξεκινά από την Καβάλα και κατευθύνεται ανατολικά, μέσω της Ξάνθης και της Κομοτηνής, μέχρι τις Σάππες. Τόνισε ακόμα ότι τα ρήγματα της Δράμας, των Σερρών, της Κερκίνης και του Ανθεμούντα στη Θεσσαλονίκη «έδωσαν» στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς που ξεπερνούσαν και τα 6 Ρίχτερ.

Εξάλλου, ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαζάχος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ιεραρχηθούν τα θέματα αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας, από τον προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων μέχρι την εγκατάσταση σεισμογράφων και τη μελέτη των ρηγμάτων.

Πάντως αρνητική εντύπωση προκάλεσε στους συμμετέχοντες το γεγονός ότι οι περισσότερες Νομαρχίες της χώρας δεν ανταποκρίθηκαν από το 1999 στο πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου για τα κτίρια κοινωφελούς ωφέλειας, με αποτέλεσμα τα συμπεράσματα να είναι ελλιπή. Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης μόνο 30 Νομαρχίες έστειλαν τα δελτία ελέγχων, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι σε ορισμένους νομούς έγιναν ελάχιστοι έλεγχοι, με εξαίρεση το νομό Λακωνίας (400 και πλέον έλεγχοι). «Ήταν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο απέτυχε λόγω της αδιαφορίας των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο εργαστήριό μας στάλθηκαν μόλις 2.500 δελτία, από ισάριθμα κτίρια πολλά από τα οποία δεν είναι αξιοποιήσιμα. Το δείγμα είναι πάρα πολύ μικρό και με αυτούς τους ρυθμούς η πλήρης απογραφή θα γίνει σε 100 χρόνια, οπότε δεν θα έχει κανένα νόημα», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου