ΤΟΠΙΚΑ

Η πρόοδος ενοχλεί τα συμφέροντα ~ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ Η ΕΒΟΛ

η-πρόοδος-ενοχλεί-τα-συμφέροντα-συνεχ-433197

Καταγγελίες Νικήτα Πρίντζου για διαπλεκόμενα συμφέροντα και παγίδες την ώρα που η συνεταιριστική βιομηχανία καλπάζει…

«Βολές» από διαπλεκόμενα συμφέρονται ντόπια και ξένα φαίνεται ότι δέχεται η ΕΒΟΛ, το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας της τεράστια οικονομική ζημιά και πλήττοντας επίσης την Αγροτική Συνεταιριστική Οργάνωση σε όλα τα επίπεδα. Η στοχοποίηση από ορισμένους τόσο της ΕΒΟΛ όσο και του Ν. Πρίντζου φαίνεται ότι έχουν ως στόχο να «φρενάρουν» την πορεία της, καθώς πρόκειται μια υγιή Αγροτική Συνεταιριστική Οργάνωση, η οποία από το 2008 μέχρι σήμερα αυξάνει τους τζίρους της συνεχώς αυξάνοντας τα μερίδιά της στην πανελλαδική αγορά, αφού έχει εξαπλώσει τα προϊόντα της στο 80% της Ελληνικής επικράτειας. Την ίδια ώρα δεν έχει οφειλές ούτε ένα ευρώ και διαθέτει ρευστότητα 7 εκατ. ευρώ. Στοιχεία που μάλλον ενοχλούν κατεστημένα και διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Πιο συγκεκριμένα για την στοχοποίηση της ΕΒΟΛ αλλά και του ιδίου, μίλησε χθες το μεσημέρι στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος κ. Νικήτας Πρίντζος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για διαπλεκόμενα συμφέρονται ντόπια και ξένα. Ο ίδιος χωρίς να θέλει να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το ποιοι κρύβονται πίσω τις επιθέσεις ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη της χώρας και ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εντός του Ιουλίου, θα αναγκαστεί να προβεί σε αποκαλύψεις προκειμένου να ενημερώσει τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, το καταναλωτικό κοινό και τους πολίτες της Μαγνησίας για το τι ακριβώς συμβαίνει.

«Το τελευταίο διάστημα διαπλεκόμενα συμφέρονται ντόπια και ξένα με έχουν στοχοποιήσει όπως επίσης και την ΕΒΟΛ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νικ. Πρίντζος, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «η ζημιά που υφίσταται η ΕΒΟΛ σε καθημερινή βάση είναι τεράστια και αφορά όλα τα επίπεδα. Εάν μέσα στον Ιούλιο δω ότι συνεχίζεται αυτή η κατάσταση είμαι υποχρεωμένος απέναντι στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, το καταναλωτικό κοινό και στους πολίτες της Μαγνησίας να αναφερθώ με λεπτομέρειες σε όσα συμβαίνουν. Οταν έρθει η ώρα θα πω ονόματα, συγκεκριμένα πράγματα και θα καθοριστεί η ζημιά».

Σχεδόν έτοιμη η καινούργια μονάδα

Οσον αφορά την καινούργια μονάδα για την επεξεργασία και την εμφιάλωση γάλακτος, ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ, ανέφερε ότι είναι σχεδόν όλα είναι έτοιμα και ότι σε ένα μήνα θα μπορεί να λειτουργήσει, καθώς το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά εξοπλισμού από την παλιά στην καινούργια μονάδα.

Η νέα μονάδα είναι μια επένδυση των 6,5 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αλεξ. Μπαλτατζής» με επιδότηση της τάξης του 42% ενώ η κατασκευή της νέας μονάδες έχει γίνει με πόρους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, χωρίς τραπεζικό δανεισμό.

Μάλιστα η καινούργια μονάδα αναμένεται να τριπλασιάσει τη δυνατότητα επεξεργασίας γάλακτος με στόχο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της αγοράς. Το εντυπωσιακό είναι ότι μέσω της καινούργιας μονάδας – η οποία θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη- θα δίνεται η δυνατότητα επεξεργασίας 100 τόνων γάλακτος σε 8 ώρες με μόνο έναν εργαζόμενο σε αντίθεση με τη σημερινή μονάδα επεξεργασίας γάλακτος που για την ίδια ποσότητα απαιτούνται τρία οκτάωρα, ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να χαθεί καμία θέση εργασίας απλώς θα δοθεί νέο αντικείμενο στους εργαζόμενους στο τμήμα γιαουρτιού και τυροκομείου.

Επίσης ο κ. Πρίντζος ανέφερε ότι υπογράφηκαν νέα συμβόλαια με αλυσίδες σούπερ μάρκετ με τα προϊόντα της ΕΒΟΛ να καλύπτουν πλέον το 80% της Ελληνικής επικράτειας.

«Συμβολαιακή Γεωργία» για όλη τη Θεσσαλία

Ακόμη μια καινοτομία για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου, θα είναι η «πραγματική» όπως αναφέρθηκε από τον κ. Πρίντζο «Συμβολαιακή Γεωργία» που θα εφαρμοστεί το Φθινόπωρο για ολόκληρη τη Θεσσαλία, με πόρους του Συνεταιρισμού και την συμπαράσταση της Τράπεζας Πειραιώς.

«Θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία και θα προχωρήσουμε σε «Συμβολαιακή Γεωργία» όχι όμως του τύπου που κυκλοφορεί σήμερα στην πατρίδα μας. Από το Φθινόπωρο θα ξεκινήσουμε για το 2015 και θα ανακοινώσουμε για όλη τη Θεσσαλία τις τιμές που θα αγοράζουν οι κτηνοτρόφοι το κριθάρι και το καλαμπόκι. Παράλληλα θα ανακοινώσουμε και θα υπογράψουμε συμβόλαια στους αγρότες, για το ποια τιμή θα πληρωθούνε τόσο για το κριθάρι όσο και για το καλαμπόκι», υπογράμμισε ο Ν. Πρίντζος, ζητώντας παράλληλα συγνώμη από τον αγροτικό κόσμο της Μαγνησίας που φέτος δεν κατάφεραν αν συγκεντρώσουν δημητριακά στις αποθήκες του Συνεταιρισμού.

Ο λόγος που δεν προχώρησε φέτος ο Συνεταιρισμός σε συγκέντρωση δημητριακών ήταν ότι οι μεν αποθήκες του Αγίου Δημητρίου Βελεστίνου ήταν γεμάτες από πέρυσι και στις αποθήκες του Στεφανοβικείου σημειώθηκε κλοπή στα μοτέρ, τα καλώδια και τους πίνακες με αποτέλεσμα η ζημιά να μην μπορεί να επισκευαστεί άμεσα,

«Κατάρρευση» συνεταιριστικού κινήματος

Μεταξύ άλλων στη χθεσινή συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε ότι προχθές πραγματοποιήθηκε στο Βόλο ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν πολλοί συνεταιριστές από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ήταν και το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ και ακόμη δεκαπέντε πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων από την Ελλάδα.

Στη σύσκεψη που διήρκησε συνολικά οκτώ ώρες, (ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα) συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας και επικεντρώθηκαν σε αυτά που αντιμετωπίζει το συνεταιριστικό κίνημα, το οποίο σήμερα έχει «καταρρεύσει».

Η άποψη του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου ήταν να γίνουν προσπάθειες ώστε να περισώσουν τα εργαλεία των αγροτών π.χ. (εκκοκκιστήρια, τυροκομία, συσκευαστήρια, αποθηκευτικοί χώροι) καθώς εκποιούνται και δεν θα είναι εύκολο να ξαναδημιουργηθούν στο μέλλον.

Εντυπωσιακή οικονομική θέση με ρευστότητα 7 εκ. ευρώ και περιουσία 17,9 εκ. ευρώ!

Οικονομικό έλεγχο από το υπουργείο Οικονομικών, τον Οικονομικό Εισαγγελέα και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ κ. Νικήτας Πρίντζος, για την γαλακτοβιομηχανία -όπως ανέφερε ο ίδιος στη χθεσινή συνέντευξη τύπου- ενώ ήδη έχει γίνει έλεγχος από ορκωτούς λογιστές αλλά και από το ΣΔΟΕ, με στόχο να αποδειχθεί έμπρακτα ότι πρόκειται για μια υγιής Συνεταιριστική Οργάνωση, η οποία διαφοροποιείται από της υπόλοιπες στην Ελλάδα που βρίσκονται λίγο πριν την κατάρρευση.

Ο κ. Πρίντζος παρουσιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία της ΕΒΟΛ ανέφερε ότι πρόκειται για την καλύτερη Συνεταιρική Οργάνωση στην Ελλάδα καθώς δεν χρωστάει ούτε ευρώ στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες και έχει λάβει φορολογική ενημερότητα.

Οπως διευκρίνισε, πριν 12 χρόνια όταν ανέλαβε τη διοίκηση της ΕΒΟΛ, υπήρχαν χρέη 5 εκατ. ευρώ τα οποία αποπληρώθηκαν και ένα δάνειο 2 εκ. ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα, που είχε λάβει η Συνεταιριστική Οργάνωση πολύ παλιά και η σημερινή διοίκηση κατάφερε όχι μόνο να ρυθμίσει το δάνειο αλλά και να πετύχει επιτόκιο 3,5% για την αποπληρωμή του, η οποία γίνεται από το 50% του ενοικίου του κτιρίου «Βερόπουλος» στην οδό Λαρίσης, έχοντας απομείνει πλέον 800.000 ευρώ.

Επίσης εντυπωσιακά ήταν τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε για την ΕΒΟΛ ο κ. Πρίντζος, τονίζονταςότι το 2002 όταν ανέλαβε την οργάνωση η περιουσία της ήταν 3,4 εκατ. ευρώ και σήμερα χωρίς να υπάρχει καμία υποθήκη έχει φτάσει τα 17,9 εκατ. ευρώ.

Προσθέτοντας επίσης ότι η ρευστότητα της ΕΒΟΛ είναι 7 εκ. ευρώ, και πως από το 2008 μέχρι σήμερα κάθε χρονιά ήταν καλύτερη από την προηγούμενη ενώ σύμφωνα με τον ισολογισμό, τα μικτά κέρδη του 2013 ήταν 3,7 εκ. ευρώ και μέσα στο 2014 αναμένονται να διπλασιαστούν τα κέρδη!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου