Γιώργος Λαμπράκης: Ευκαιρίες ζωής από το κοινωνικό φροντιστήριο

γιώργος-λαμπράκης-ευκαιρίες-ζωής-από-436199

Οι οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που ανέτρεψαν τον προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών, επέβαλαν τη δημιουργία του και οι εθελοντές που εντάχθηκαν σε αυτή την προσπάθεια λειτούργησαν με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι πράγματι εντυπωσιακά. Ο λόγος για το κοινωνικό φροντιστήριο του Βόλου που έλαβε σάρκα και οστά στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής ύφεσης και με την καθοριστική συμβολή εθελοντών καθηγητών, όχι μόνο κατάφερε να σταθεί στα πόδια του αλλά μπορεί πλέον να καμαρώνει για τις σημαντικές επιτυχίες υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε δύσκολες πανεπιστημιακές σχολές χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειές τους. Για παράδειγμα η εισαγωγή μαθητών του κοινωνικού φροντιστηρίου σε σχολές όπως η Νομική ή η Ψυχολογία, αποτελεί πραγματικό επίτευγμα αν αναλογιστούμε ότι αυτά τα παιδιά έπρεπε να ανταγωνιστούν τους υποψηφίους που παρακολούθησαν εντατικά φροντιστηριακά μαθήματα καταβάλλοντας για δίδακτρα χιλιάδες ευρώ.

Η ομάδα των καθηγητών του κοινωνικού φροντιστηρίου δούλεψε αρμονικά και ανέπτυξε μια ξεχωριστή σχέση με τους μαθητές. Ολοι μαζί σαν μια παρέα με άρρηκτους δεσμούς, κοινή στόχευση και θέληση για δουλειά, κατάφεραν ένα αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα και δικαίως σήμερα καμαρώνουν γι’ αυτό. Οι εθελοντές από τη μεριά τους προσέφεραν στα παιδιά την ευκαιρία να προετοιμαστούν για τη σκληρή δοκιμασία των πανελλαδικών χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά. Προσφέροντας έργο στον ελεύθερο χρόνο τους, έφτιαξαν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα σπουδών που απέδωσε καρπούς. Οι μαθητές από τη δική τους μεριά άρπαξαν από τα μαλλιά την ευκαιρία που τους έδωσαν οι καθηγητές τους, διάβασαν, προσπάθησαν και στο τέλος δικαιώθηκαν. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών του κοινωνικού φροντιστηρίου που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε σημαντικές πανεπιστημιακές σχολές. Ολοι σχεδόν από τους 40 υποψηφίους εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά θα είχαν μείνει εκτός νυμφώνος αν δεν υπήρχε το κοινωνικό φροντιστήριο. Οι οικογένειές τους αδυνατούν να καταβάλουν στα ιδιωτικά φροντιστήρια, τα δίδακτρα που απαιτούνται για την κατάλληλη προετοιμασία ενός τελειόφοιτου λυκείου. Κατά συνέπεια η εισαγωγή σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή θα παρέμενε άπιαστο όνειρο για έναν μεγάλο αριθμό μαθητών με φιλοδοξίες και σχέδια για τη ζωή. Τις ευκαιρίες που πήγε να τους στερήσει η μέγγενη της οικονομικής ύφεσης, τις διασφάλισε και τις προσέφερε απλόχερα μια ομάδα εθελοντών επιστημόνων με τεράστια αποθέματα κοινωνικής ευαισθησίας και διάθεση για ανιδιοτελή βοήθεια προς το δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο.

Η πρωτοβουλία των καθηγητών του κοινωνικού φροντιστηρίου, εκτός από επαίνους και κοινωνική αναγνώριση πρέπει να τύχει και της αμέριστης στήριξης της τοπικής κοινωνίας καθώς οι υφιστάμενες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας θα συνεχιστούν για αρκετά ακόμη χρόνια. Κατά συνέπεια, ανάλογες προσπάθειες πρέπει να βρουν μιμητές και να στηριχθούν από το τοπικό πολιτικό προσωπικό σε κάθε επίπεδο. Από αυτό της εξεύρεσης χώρων για την απρόσκοπτη διενέργεια των φροντιστηριακών μαθημάτων μέχρι την παροχή προστασίας στους εθελοντές και τους μαθητές από ενδεχόμενα δόλια χτυπήματα του υποτιθέμενου ανταγωνισμού καθώς και από πιθανές καταγγελίες σε υπηρεσίες που αγωνιούν για την πιστή εφαρμογή ανούσιων νόμων ενώ την ίδια στιγμή αδιαφορούν για την αντιμετώπιση οξύτατων κοινωνικών προβλημάτων. Ο νοών νοείτω και είμαστε εδώ για να καυτηριάσουμε όσους βάλουν στο στόχαστρό τους αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου