ΤΟΠΙΚΑ

Συμμορφώθηκαν οι πρατηριούχοι

συμμορφώθηκαν-οι-πρατηριούχοι-438275

Συστήματα εισροών – εκροών σχεδόν σε όλα τα βενζινάδικα της Μαγνησίας

Μόνο ελάχιστες περιπτώσεις πρατηρίων καυσίμων στη Μαγνησία δεν έχουν ακόμη εγκαταστήσει στα πρατήριά τους τα συστήματα εισροών – εκροών, με στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομό μόνο 2-3 περιπτώσεις βενζινάδικων δεν έχουν ακόμη εγκαταστήσει τα ειδικά συστήματα ωστόσο πρόκειται για περιπτώσεις που λόγω κρίσης και οφειλών βρίσκονται προ του «λουκέτου».

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Πάντως, το σύστημα εισροών – εκροών δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, δεδομένου ότι το ηλεκτρονικό σύστημα δεν δέχεται ακόμα τα στοιχεία των πρατηρίων. Ωστόσο οι πρατηριούχοι της Μαγνησίας συμμορφώθηκαν άμεσα, μετά την ενημέρωση ότι έγινε αναστολή άδειας λειτουργίας σε 50 πρατήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών καθώς δεν είχαν προχωρήσει στην εγκατάσταση των συστημάτων εισροών – εκροών.

Βέβαια όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Πρατηριούχων Ν. Μαγνησίας κ. Απόστολος Βολιώτης, ενημερώθηκε από την Ομοσπονδία ότι διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα από τα αναφερόμενα πρατήρια είναι ήδη κλειστά από καιρό, με απόφαση των ιδιοκτητών τους, λόγω κρίσης και αδυναμίας να επωμισθούν το κόστος εγκατάστασης του συστήματος.

«Σχεδόν όλοι οι πρατηριούχοι στη Μαγνησία έχουν τοποθετήσει στις επιχειρήσεις τους τα συστήματα εισροών – εκροών και βρίσκονται έτοιμοι για όταν χρειαστεί να συνδεθούν με το ηλεκτρονικό σύστημα» τόνισε ο κ. Απόστολος Βολιώτης.

Επιδότηση 30-50%

Σύμφωνα με τους πρατηριούχους το κόστος αγοράς και εγκατάστασης υπολογίζεται στα 10.600 ευρώ κατά μέσο όρο. Ωστόσο, ένα ποσοστό 30%-50% κατά περίπτωση θα καλυφθεί με κοινοτική επιδότηση. Για ένα μέσο πρατήριο αυτή μπορεί να φτάσει το 50% (5.300 ευρώ), αλλά για ένα μεγάλο, που έχει για παράδειγμα 7 δεξαμενές, το κόστος θα ανέλθει στις 17.000 ευρώ και η επιδότηση δεν θα καλύψει πάνω από 30% με 40%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου