ΤΟΠΙΚΑ

Εναλλακτικές δράσεις για τουρίστες

εναλλακτικές-δράσεις-για-τουρίστες-439310

Περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και αγροτουριστικές πρωτοβουλίες στο Νότιο Πήλιο

Κερδίζουν διαρκώς έδαφος οι εναλλακτικές τουριστικές δράσεις, οι οποίες εκτείνονται πέραν το καθιερωμένου δίπτυχου «ήλιος-θάλασσα», αγγίζοντας πλέον φυσιολατρικές, περιβαλλοντικές, οικολογικές, αρχαιολογικές, αλλά και αγροτουριστικές διαδρομές. Οι εναλλακτικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από αρκετούς επαγγελματίες ανά τη Μαγνησία, συμπεριλαμβανομένου του Νοτίου Πηλίου, έχουν ως απώτερο στόχο την ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος, την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής.

«Ο επιχειρηματίας ο οποίος βλέπει μακροπρόθεσμα, πρέπει να ενισχύσει την επιχείρησή του με ενδιαφέρουσες υπηρεσίες, εντάσσοντας οπωσδήποτε και αγροτουριστικές δραστηριότητες» αναφέρει ο Νίκος Δόβας, επαγγελματίας του Νοτίου Πηλίου, ο οποίος είναι υπέρμαχος των καινοτόμων πρωτοβουλιών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πηλιορείτης ξενοδόχος έχει θεσπίσει τρεις κύκλους εναλλακτικών δράσεων για ξένους τουρίστες, προκειμένου να τους φέρει σε επαφή με την περιοχή, τους μύθους και τις ομορφιές της. Η πρώτη δραστηριότητα περιλαμβάνει επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Σηπιάδας άκρας και τα μυθικά σπήλαια της Θέτιδας, ενώ παράλληλα οι τουρίστες συλλέγουν πολύτιμες πληροφορίες για το μύθο του Πηλέα και της Θέτιδας, που γοητεύει τους φίλους της μυθολογίας.

Η δεύτερη δραστηριότητα εστιάζεται προς διαφορετική κατεύθυνση. «Κατευθυνόμαστε στην περιοχή Μούσγες, όπου επισκεπτόμαστε Βυζαντινά μνημεία, τη φύση, πηγές με θερμό νερό, ώστε οι πελάτες να γνωρίζουν παράλληλα τη χλωρίδα της περιοχής μας» αναφέρει ο κ. Δόβας, για να προσθέσει ότι «η τρίτη δραστηριότητα περιλαμβάνει την γνωριμία των τουριστών με τη διαδικασία παρασκευής βιολογικών σαπουνιών».

Οι εναλλακτικές δράσεις που υιοθετεί ο ίδιος, επεκτείνονται και προς άλλες κατευθύνσεις, που περικλείουν μεταξύ άλλων και τον πρωτογενή τομέα. Οπως εξηγεί στο σημείο αυτό ο επιχειρηματίας από το Νότιο Πήλιο «αναπτύσσουμε το αγρόκτημά μας, με το δικό μας λαχανόκηπο και οικόσιτα ζώα, όπου ο τουρίστας μπορεί να συμμετέχει στις διαδικασίες παραγωγής, μαζεύοντας λαχανικά ή αυγά».

Είναι πλέον εμφανής η προσπάθεια που καταβάλλεται, προκειμένου να ενισχυθεί ο αγροτουρισμός διότι «έχει πλέον αλλάξει η μορφή του τουρισμού και πρέπει όλοι να δραστηριοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζει ο ομιλών, προκειμένου να εξελίξουν τις επιχειρήσεις τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου