ΤΟΠΙΚΑ

Λάδι Πηλίου… έργο τέχνης ~ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

λάδι-πηλίου-έργο-τέχνης-διεθνωσ-ανα-439832

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό του Νοτίου Πηλίου

Σε μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα εξελίσσεται η παραγωγή και τυποποίηση πηλιορείτικου λαδιού από Αγροτικό Συνεταιρισμό που βρίσκεται στο δήμο Νοτίου Πηλίου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Πριν δύο χρόνια, το 2012, 20 παραγωγοί ένωσαν τις δυνάμεις τους και τις γνώσεις τους και ίδρυσαν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νοτίου Πηλίου «ΣΗΠΙΑΣ» ο οποίος εδρεύει στην περιοχή Λύρη Προμυρίου, κοντά στον Κατηγιώργη, δίπλα από έναν αρχαίο αιωνόβιο πλάτανο.

Οι 22 πλέον παραγωγοί αφού μαζέψουν τις ελιές από τα κτήματά τους, τις μεταφέρουν στο ελαιοτριβείο του συνεταιρισμού όπου παράγεται το ελαιόλαδο με θερμοκρασία πατήματος στους 25 βαθμούς Κελσίου. Επειτα, το ελαιόλαδο τοποθετείται σε συσκευασίες διαφόρων ποσοτήτων, από 250 mlέως 1000 L, και διατίθεται όχι μόνο στην εγχώρια αλλά και στην αγορά του εξωτερικού.

Τόσο το σήμα όσο και η ονομασία «Thetis», το όνομα της συζύγου του μυθικού βασιλιά Πηλέα, όπως είναι γνωστό σε Ελλάδα και εξωτερικό το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είναι κατοχυρωμένα σε Ελλάδα και Ευρώπη και σχετίζονται με τους μύθους της περιοχής του Πηλίου. Συγκεκριμένα, η Θέτιδα ήταν Νύμφη η οποία παντρεύτηκε τον Πηλέα και η οποία γέννησε το μυθικό ήρωα Αχιλλέα. Μάλιστα, η Θέτις τράβηξε το ενδιαφέρον του Δία και δε δίστασε να μεταμορφωθεί σε σουπιά, απ’ όπου προήλθε η ονομασία της περιοχής Σηπιάς.

Λάδι με πιστοποιητικά

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νοτίου Πηλίου «Σηπιάς» έχει λάβει πιστοποιητικό ISO 2200 για το προϊόν του. Το ISO 2200 προβλέπει τη διαδικασία παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης του ελαιόλαδου, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να γνωρίζουν και να εμπιστεύονται το συγκεκριμένο προϊόν. Επίσης, ο Συνεταιρισμός συμμετέχει και στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Οργανισμού Πιστοποίησης Agrocert έχοντας λάβει και πιστοποιητικό από το συγκεκριμένο φορέα. Πρόκειται για εντατική επίβλεψη της ελαιοκαλλιέργειας από ομάδα γεωπόνων του φορέα οι οποίοι συμβουλεύουν και παρατηρούν κάθε στάδιο και διαδικασία των καλλιεργειών του συνεταιρισμού.

Και στο εξωτερικό

Τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού δεν αρκέσθηκαν στην εσωτερική αγορά για τη διάθεση του προϊόντος τους. Με μεράκι για τη δουλειά τους και με αισιοδοξία για τους στόχους τους, κατόρθωσαν και εξήγαγαν το 2013 το λάδι τους στη μεγαλύτερη αγορά ελαιόλαδου, στην Ιταλία, στη μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά ελαιολάδου. Παρ’ ότι η Ελλάδα είναι στην 3η θέση του παγκόσμιου χάρτη στην ελαιοπαραγωγή και στην παραγωγή ελαιόλαδου, μόνο το 3% είναι εξαγώγιμο καθώς τα 3 /4 της εγχώριας παραγωγής καταναλώνεται στα ελληνικά σπίτια και στις ελληνικές επιχειρήσεις. Επίσης, το λάδι «Thetis» αναγνωρίζεται από τους καταναλωτές και στην αγορά της Τσεχίας. Ωστόσο, οι βλέψεις των παραγωγών δεν σταματούν εδώ! Δραστήριοι με ανήσυχο πνεύμα προχωρούν σε συζητήσεις και με τη Ρωσική και την Αγγλικά αγορά.

Ανάδειξη και χτύπημα στην ανεργία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, κ. Γιάννης Κωνσταντινάκης, ο οποίος μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εξέφρασε την επιθυμία του συνόλου των παραγωγών για την ανάδειξη όχι μόνο του εξαιρετικού προϊόντος της περιοχής αλλά και γενικότερα του Πηλίου στο εξωτερικό. Επίσης, δήλωσε πως ο Συνεταιρισμός αποτελεί ευκαιρία για τους νέους και για τους άνεργους ώστε να συμμετάσχουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής δίνοντας μια δραστική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. «Είναι κάτι το οποίο έχει γίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Το σκεπτικό μας είναι να μείνει ο κόσμος στον τόπο του. Προσπαθούμε να δώσουμε ανάπτυξη στην περιοχή μας μέσω του συνεταιριστικού έργου και να καταπολεμήσουμε την ανεργία.», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κωνσταντινάκης.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νοτίου Πηλίου «ΣΗΠΙΑΣ», Γιάννης Κωνσταντινάκης

Η τοποθεσία όπου βρίσκεται το ελαιοτριβείο στη θέση Λυρή

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου του συνεταιρισμού

Το λάδι του συνεταιρισμού «ΣΗΠΙΑΣ» με το κατοχυρωμένο σήμα και την ονομασία «Thetis»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου