ΤΟΠΙΚΑ

Δορυφορικά συστήματα στα αλιευτικά

δορυφορικά-συστήματα-στα-αλιευτικά-440303

Απαλλαγή από την υποχρέωσή τους για σκάφη κάτω των 15μ. ζητά ο Βουλευτής Μαγνησίας, Αλ. Μεϊκόπουλος

Την απαλλαγή των αλιευτικών σκαφών κάτω των 15 μέτρων από την υποχρέωση εγκατάστασης δορυφορικών συσκευών καταγραφής στίγματος και αλιευτικών δραστηριοτήτων, ζητά με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μεϊκόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊκόπουλο, με κοινή υπουργική απόφαση καθορίστηκαν τα σκάφη που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν συσκευές αυτόματου εντοπισμού VMS και ηλεκτρονικής καταγραφής και διαβίβασης των αλιευτικών δραστηριοτήτων ERS, καθώς και οι όροι και διαδικασίες προμήθειας και χρηματοδότησης τους.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το κοινοτικό σύστημα ελέγχου εξαιρεί από την υποχρέωση τα σκάφη κάτω από 15 μέτρα εφόσον δραστηριοποιούνται αποκλειστικά εντός της θαλάσσιας επικράτειας του κράτους μέλους ή δεν παραμένουν ποτέ στην θάλασσα πάνω από 24 ώρες ανά αλιευτικό ταξίδι, η Ελλάδα αποφάσισε να μην εφαρμόσει την εξαίρεση.

«Είναι δεδομένο ότι ο έλεγχος των αλιευτικών δραστηριοτήτων από τις αρμόδιες αρχές αποτελεί βασικό μέσο για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και κατ’ επέκταση για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων. Αδιαμφισβήτητο γεγονός αποτελεί επίσης ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών βοηθάει στην επίτευξη αυτού του σκοπού και στη βελτίωση των μεθόδων συμμόρφωσης στους κανόνες της αλιευτικής πολιτικής.

Ταυτόχρονα όμως είναι επίσης δεδομένο ότι, λόγω της όξυνσης της οικονομικής κρίσης, αλλά και των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών, η πλειοψηφία των επαγγελματιών αλιέων βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και αδυνατούν να αγοράσουν τις συσκευές καθώς και να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι. Η προσκόμιση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητα αποτελεί προϋπόθεση, βάσει των παραπάνω ΚΥΑ, για την χρηματοδότηση των συσκευών», υπογραμμίζει ο κ. Μεϊκόπουλος, προτείνοντας την απαλλαγή των σκαφών κάτω των 15 μέτρων από την υποχρέωση εγκατάστασης δορυφορικών συστημάτων αλλά και επιδότηση των υπόχρεων στο 100%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου