ΤΟΠΙΚΑ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ: «Καπνός» συναλλαγών για το Κτίριο Καπνού

συζητηση-με-υπονοουμενα-καπνός-συν-851206

Σκιές για «περίεργες οικονομικές συναλλαγές» έμειναν κάτω από τους «καπνούς» που προκάλεσε στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου η παρουσίαση του ερευνητικού έργου ομάδας αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την αξιοποίηση του Κτιρίου Καπνού.

Το κλίμα σύγκρουσης μεταξύ πρώην και νυν νομαρχιακής αρχής το οποίο συνόδευσε τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τη στέγαση υπηρεσιών της Νομαρχίας στον Καπνό, μεταφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού.
Τους τόνους ανέβασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ι. Πρίντζος, ασκώντας κριτική στη νομαρχιακή αρχή για «στροφή 180 μοιρών» στις θέσεις της σε σχέση με την προεκλογική περίοδο και για χάσιμο πολύτιμου χρόνου στην αξιοποίηση του «Καπνού».
Έντονη αντίδραση από τη μείζονα μειοψηφία προκάλεσε με την τοποθέτησή του ο αντινομάρχης Ηλ. Ξηρακιάς, ο οποίος μιλώντας για το σύστημα της μελετοκατασκευής που επελέγη για το Κτίριο, ανέτρεξε στην προεκλογική περίοδο και θύμισε φήμες που κυκλοφορούσαν περί «σχέσεων» της προηγούμενης νομαρχιακής αρχής με μελετητές.
«Να σας πω εγώ τι ακούγεται τώρα. Μη προκαλείτε, συνέλθετε και να είστε σεμνός», διέκοψε ο κ. Πρίντζος τον αντινομάρχη και ο τελευταίος «διόρθωσε», λέγοντας ότι σε προεκλογικές περιόδους ακούγονται και υπερβολές.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο νομάρχης, ο οποίος χαρακτήρισε σαφέστατη την αναφορά του κ. Ξηρακιά ότι προεκλογικά κυκλοφορούν φήμες με υπερβολές, χωρίς να σημαίνει ότι τις υιοθετεί.
Όμως αργότερα ο κ. Παπατόλιας επέμεινε σε αυτές τις φημολογίες, αναφέροντας ότι «βοούσε η Μαγνησία και μόνο κάποιος που ζούσε σε άλλο νομό δεν θα τις είχε ακούσει», προτρέποντας τον κ. Πρίντζο «να βγει στην πιάτσα για να βρει ονόματα και διευθύνσεις».
«Όπως βοά τώρα για εσάς», παρενέβη ο κ. Πρίντζος, συνεχίζοντας με αιχμές για τη σημερινή νομαρχιακή αρχή, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι κρατά στοιχεία.
Το Κτίριο Καπνού θα αξιοποιηθεί για τη στέγαση του νομαρχιακού συμβουλίου και άλλων υπηρεσιών της Νομαρχίας, χαμηλής επισκεψιμότητας.
Στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου έγινε παρουσίαση της πρώτης φάσης του ερευνητικού έργου από τον ειδικό σύμβουλο του προγράμματος, αρχιτέκτονα μηχανικό Κ. Αδαμάκη, ο οποίος εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Τις «βολές» Πρίντζου ο κ. Ξηρακιάς αντέκρουσε λέγοντας ότι η νομαρχιακή αρχή έχει ασκήσει κριτική επί της αρχής στο σύστημα της μελετοκατασκευής, το οποίο υιοθέτησε και «κυνήγησε» ο πρώην νομάρχης, παρά το γεγονός ότι ως πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. το είχε επικρίνει σφοδρότατα.
Σύμφωνα με τον αντινομάρχη, αντί ο κ. Πρίντζος να προχωρήσει στη μελέτη, επί 30 μήνες από την παραχώρηση του κτιρίου κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να εγκριθεί η δυνατότητα της μελετοκατασκευής.
Ανέφερε ότι ένα ιστορικό κτίριο, όπως του «Καπνού» έπρεπε να παραχωρηθεί στο δήμο Βόλου, ενώ για το εάν χάθηκε ή όχι χρόνος είπε ότι από την πρώτη στιγμή αξιοποιήθηκε το μικρό κτίριο για τη στέγαση της Διεύθυνσης Εμπορίου.
Σφοδρή ήταν η επίθεση από τον νομάρχη Μαγνησίας στον προκάτοχό του, μιλώντας για άγονο και άστοχο θεσμικό ανταγωνισμό με το δήμο Βόλου για το Κτίριο Καπνού, λέγοντας ότι γύρω από παρόμοια ζητήματα θα έπρεπε να αποφεύγονται θεσμικοί ανταγωνισμοί.
«Κουραστικό και κακόγουστο αστείο» χαρακτήρισε την επίμονη προσπάθεια της μείζονος μειοψηφίας να θεωρεί ότι η σημερινή νομαρχιακή αρχή έχει υιοθετήσει τις θέσεις της προηγούμενης σχετικά με την επιλογή των υπηρεσιών που θα στεγαστούν στον «Καπνό».
«Εάν νιώθετε ότι είμαστε ίδιοι έχει λάθος αισθήματα και παρερμηνεύετε την πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Για την κριτική που δέχθηκε ότι χάθηκε χρόνος για την αξιοποίηση του κτιρίου, ανέφερε ότι από τον Απρίλιο του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2007 έγιναν μηδενικές ενέργειες και συγκεκριμένα αντισεισμικός έλεγχος και προκαταρκτική μελέτη.
Μιλώντας για το σύστημα της μελετοκατασκευής, είπε ότι είναι διάτρητο και αναξιόπιστο εάν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, γι’ αυτό και η νομαρχιακή αρχή σε συνεργασία με τα συλλογικά όργανα των εργοληπτικών εταιριών και των μηχανικών αναζήτησε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για αρτιότερη μελέτη και οικονομικότερη κατασκευή.
Καταλόγισε ολιγωρία στον πρώην νομάρχη, ο οποίος δεν τήρησε προσωπικές δεσμεύσεις και «πίεσε τον φίλο υπουργό για να πάρει κατ’ εξαίρεση έγκριση για μελετοκατασκευή».
«Στο βωμό της υστεροφημίας κανείς δεν δικαιούται να θυσιάζει άλλες αξίες, χρήσιμες για το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης», είπε ο κ. Παπατόλιας.
Η υποκρισία περισσεύει, ήταν η αντίδραση του κ. Πρίντζου, ο οποίος παρατήρησε ότι ενώ τον επικρίνουν, οι ίδιοι εφαρμόζουν το σύστημα της μελετοκατασκευής.
Σχετικά με όσα ειπώθηκαν περί φημολογιών, απάντησε ότι η παράταξή του δεν έδωσε ποτέ τέτοια δικαιώματα. «Εάν θέλετε να διαδίδετε τέτοιες φήμες, τότε αυτό σας χαρακτηρίζει. Δείχνετε το άλλο σας πρόσωπο. Νομίζετε ότι είστε εσείς και άλλοι τίποτε. Πάσχετε από το σύνδρομο της υπεροχής και έχετε καβαλήσει καλάμι.»
«Είστε εκτεθειμένοι και σας καλώ να σιωπήσετε», απάντησε ο κ. Παπατόλιας, λέγοντας ότι δεν μπορεί η μείζονα μειοψηφία να υποχρεώσει την τοπική κοινωνία να ασχολείται μαζί της. «Σας αφήνουμε στο μοναχικό αγώνα σας να σώσετε την υστεροφημία σας», είπε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου