ΤΟΠΙΚΑ

Ακριβότερο από σήμερα το ρεύμα της ΔΕΗ

ακριβότερο-από-σήμερα-το-ρεύμα-της-δεη-851206

Κανονικά και παρά τις εκκλήσεις των καταναλωτικών οργανώσεων προχωρά από σήμερα σε αύξηση του ρεύματος κατά 7% η ΔΕΗ.
Η αύξηση προκαλεί ανησυχία για μετακύλιση της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, πράγμα που εκδήλωσαν χθες στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς οι εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας τονίζει πως το τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι το πρώτο χαμηλότερο μεταξύ της Ευρώπης των 27.
«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και πετρέλαιο και παρά τις αυξήσεις στα τιμολόγια, σε πραγματικές τιμές, το τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας είναι το πρώτο χαμηλότερο μεταξύ της Ευρώπης των 27 και σε απόλυτες τιμές είναι το τρίτο χαμηλότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φώλιας.
Ερωτώμενος αν το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει στις οργανώσεις καταναλωτών νέο μποϋκοτάζ, ο υπουργός τόνισε ότι «δεν προτείνει το υπουργείο μποϋκοτάζ, αλλά παρακολουθεί και επικροτεί οποιεσδήποτε δράσεις των καταναλωτών που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».
Επίσης, γνωστοποίησε ότι επιχειρείται να ενταχθεί μάθημα «αγωγής καταναλωτή» στα σχολεία, από τη νέα σχολική χρονιά και ανέφερε ότι έχει συσταθεί επιτροπή πιστοποίησης στο υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία σχετίζεται με τη χρηματοδότηση των καταναλωτικών οργανώσεων, ενώ παράλληλα ζήτησε από τις οργανώσεις να προχωρήσουν στη σύσταση μιας εθνικής συνομοσπονδίας.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος, αναφερόμενος στις δράσεις του υπουργείου για την πάταξη της ακρίβειας, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα τιμοληψιών, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια ακριβώς σημεία η αγορά παρουσιάζει δυσλειτουργίες σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό.
Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Γιάννης Οικονόμου, επανέλαβε ότι «εκτός από την κακή διεθνή συγκυρία, οι στρεβλώσεις και οι αγκυλώσεις δεκαετιών στον ανταγωνισμό της χώρας μας, καθιστούν υποχρεωτική τη λήψη μέτρων», και για το λόγο αυτό το υπουργείο αναζητά συμμαχίες για δράσεις και συνέργιες με όλους τους συντελεστές της αγοράς.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Καταναλωτή και Αγοράς, Ι. Παπατζανής, ανέφερε ότι βάλλεται ο θεσμός του συμβουλίου «από διάφορους που του χρεώνουν έλλειψη βούλησης». Τόνισε ότι ο ρόλος του ΕΣΚΑ είναι συμβουλευτικός και σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος, ανέφερε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ΕΦΕΤ και να υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη των καταναλωτικών οργανώσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου