Από ακατάλληλες έγιναν κατάλληλες!!!

Τελευταία ενημέρωση: 2008-07-01, 00:00:00
Τι συμβαίνει τελικά με τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ; Το ερώτημα αυτό αιωρείται από χθες στα χείλη πολλών Βολιωτών, που είχαν την παρατηρητικότητα να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) και εκεί να διαπιστώσουν ότι οι μετρήσεις για τα κολοβακτηρίδια και τα κολοβακτηριοειδή σε ακτές της Μαγνησίας και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές Αμαλιάπολη, Αλμυρός, Αλυκές, Άναυρος, Πλάκες, Σουτραλί, Μαλάκι, Κάτω Γατζέα και Καλά Νερά εμφανίζονται με την ένδειξη «Κ», δηλαδή όλες οι ακτές είναι κατάλληλες για κολύμβηση.
Ωστόσο εκείνο που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά είναι ότι τα ευρήματα σε κάθε ακτή ξεχωριστά για τα κολοβακτηρίδια και τα κολοβακτηριοειδή είναι τα ίδια που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία και από το ΠΑΚΟΕ στις 10 Ιουνίου και δημοσιεύθηκαν την επόμενη μέρα, με τη διαφορά ότι στον πίνακα εκείνο οι ακτές της Αγχιάλου, του Αναύρου , στις Πλάκες και στα Καλά Νερά εμφανίζονταν με την ένδειξη «Α», δηλαδή ότι είναι ακατάλληλες οι συγκεκριμένες ακτές για κολύμβηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τα κολοβακτηρίδια με βάση την παλιά Οδηγία 76/160 η επιθυμητή τιμή είναι 100 ml, ενώ η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή είναι τα 2000 ml, με την Ελλάδα ωστόσο να θεσπίζει ως ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή τα 500 ml. Με τη νέα Οδηγία 2006 /2007 κάτω από τα 250 τα νερά χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας, ενώ από 250 -500 ml τα νερά χαρακτηρίζονται ως πολύ καλής ποιότητας.
Σ΄ ό,τι αφορά τα κολοβακτηριοειδή, με την παλιά Οδηγία 76/160 που ισχύει και φέτος η επιθυμητή τιμή είναι τα 500 ml, ενώ η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή είναι 10.000 ml.

Στην ανακοίνωση της 11ης Ιουνίου 2008 (κοινή ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας) σημειώνονταν τα παρακάτω:
«Το ΠΑΚΟΕ προβαίνει κάθε χρόνο σε αναλύσεις θαλασσινού νερού στο Σαρωνικό, τον Ευβοϊκό και τον Κορινθιακό. Φέτος, μετά από παράκληση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, έκανε αναλύσεις και σε νερά του Παγασητικού.
Συγκεκριμένα ελήφθησαν στις 22 Μαΐου 08 δείγματα θαλασσινού νερού από τις εξής περιοχές: Αμαλιάπολη, Αλμυρός, Αγχίαλος, Αλυκές, Άναυρος, Πλάκες, Σουτραλί, Μαλάκι, Κάτω Γατζέα και Καλά Νερά.
Από τις αναλύσεις των δειγμάτων βρέθηκαν τέσσερις ακτές ακατάλληλες: Αγχίαλος, Άναυρος, Πλάκες και Καλά Νερά.
Οι υπόλοιπες είναι μέσα στα όρια. Πρέπει βέβαια να ληφθεί υπόψη ότι τα δείγματα ελήφθησαν εκτός τουριστικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη.
Το ΠΑΚΟΕ και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας φρονούν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την καθαρότητα των ακτών, με πρώτο από αυτά την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών»

«Πόλεμος»
ανακοινώσεων
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων στις 11 Ιουνίου από το ΠΑΚΟΕ, σύμφωνα με την οποία είναι ακατάλληλες οι ακτές στις Πλάκες και στον Άναυρο, είχαν προκαλέσει την επόμενη μέρα «πόλεμο» ανακοινώσεων μεταξύ της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης Βόλου και του ΠΑΚΟΕ.
Η ΔΗΤΕΒ από την πλευρά της είχε επισημάνει μεταξύ άλλων τότε ότι «για μία ακόμη φορά στην έναρξη της θερινής περιόδου γινόμαστε μάρτυρες μίας απίστευτης και ταυτόχρονα επικίνδυνης για τα συμφέροντα της πόλης διαστρέβλωσης της αλήθειας, όσον αφορά στην ποιότητα των νερών κολύμβησης, από το ΠΑΚΟΕ. Δεν χρειάζεται, σημειώνονταν στην ανακοίνωση της ΔΗΤΕΒ, να αναφερθούμε στην προϊστορία των ανάλογων μετρήσεων του ΠΑΚΟΕ στην πόλη μας και στις προφανείς σκοπιμότητες που αυτή η τακτική εξυπηρετεί».
Στη ΔΗΤΕΒ τότε είχε απαντήσει με κοινή ανακοίνωσή τους το ΠΑΚΟΕ και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία που σημείωναν μεταξύ άλλων: «Είναι κρίμα που ένα ανυπόγραφο δελτίο Τύπου του Δήμου αναλίσκεται σε συκοφαντικά σχόλια, παραπλανητικές ερμηνείες και αναλήθειες, αν όχι και λαθροχειρίες, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Το ΠΑΚΟΕ, σημειώνονταν στην ανακοίνωση, προτίθεται να καταθέσει μήνυση προς το Δήμο Βόλου για όσα συκοφαντικά αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου».
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
7
=