ΤΟΠΙΚΑ

Ξανά στο τιμόνι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

ξανά-στο-τιμόνι-της-σοσιαλιστικής-διε-851206

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επανεξελέγη χθες, ομόφωνα, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, από το 23ο Συνέδριο της Οργάνωσης.
Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους συνέδρους για την επανεκλογή του και υποσχέθηκε σκληρή δουλειά για να γίνει ισχυρότερη η Διεθνής.
Ομόφωνα, επίσης, επανεξελέγη ο Λουίς Αγιάλα στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θέση στην οποία έχει συμπληρώσει ήδη 19 χρόνια.
Τις προτάσεις εισηγήθηκε, εκ μέρους του Προεδρείου, ο πρώην πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Πιέρ Μορουά.

Γ. Παπανδρέου
Νωρίτερα, ανοίγοντας τις εργασίες του 23ου συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε:
“Ο αγώνας των σοσιαλιστών σήμερα υπερβαίνει τον αγώνα για κοινωνική αλλαγή και είναι αγώνας για τη διάσωση της ανθρωπότητας”.
“Σήμερα, ανεξέλεγκτες δυνάμεις σε κυβερνήσεις και εταιρίες περιορίζουν ελευθερίες και δικαιώματα”, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: “το βασικό παράδοξο είναι ότι βλέπουμε τη σταθερή απώλεια της εξουσίας των λαών και αυτό είναι που αποξενώνει τους πολιτικούς από τους πολίτες.
Ο πρόεδρος της ΣΔ έκανε λόγο για συγκέντρωση μεγάλου πλούτου στα χέρια ολίγων, οι οποίοι “δεν λογοδοτούν σε κανέναν”, καθώς και για τον “έλεγχο των αγορών από παγκόσμια ολιγοπώλια”.
Αναφέρθηκε επίσης, “στη συγκέντρωση εξουσίας στα μέσα ενημέρωσης, την αιχμαλωσία των δημοκρατικών θεσμών” και “την αιχμαλωσία των κομμάτων από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μέσα ενημέρωσης”.
“Αυτό, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προκαλεί διαφθορά και κακή διακυβέρνηση” και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας όπου, όπως διατύπωσε, “η πολιτική αποξενώνεται όλο και περισσότερο από τα πραγματικά προβλήματα του λαού και ενισχύει όλο και περισσότερο τους οικονομικά ισχυρούς και τα συμφέροντα των ΜΜΕ”.
“Ο ιστορικός ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ. Η απάντηση στα προβλήματα είναι η εμβάθυνση στις δημοκρατικές πρακτικές”.
“Μας αμφισβητούν, τόνισε, όταν γινόμαστε μέρος του κατεστημένου, όταν βλέπουν έλλειψη αλληλεγγύης, αξιοκρατίας και διαφάνειας”. Πρότεινε να ενισχυθούν οι ομάδες αυτές μέσα στη Διεθνή και στα σοσιαλιστικά κόμματα, “γιατί αποτελούν πηγή φρέσκου οξυγόνου για την υγεία των κομμάτων”.
Αναφερόμενος στη δράση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι “το Κίνημα αυτό κατέρριψε το μύθο ότι λίγοι έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν την πλειοψηφία, ότι οι λαοί δεν μπορούν να κυβερνηθούν γιατί δεν έχουν τη γνώση. Είναι ένα Κίνημα, που υποστήριξε την κοινωνική αλληλεγγύη και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση όλων των ανθρώπων από την ανισότητα, την ανασφάλεια, τις διώξεις, τον αναλφαβητισμό και την ακραία φτώχεια, τον φονταμενταλισμό, την τρομοκρατία, τον πόλεμο και τα βασανιστήρια”.
“Αν αποτύχουμε να δράσουμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να συρρικνώσει κατά 20% την παγκόσμια οικονομία”. Πρόσθεσε πως “σε μια τέτοια περίπτωση, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων θα είναι έκθετοι στον κίνδυνο της ξηρασίας, των πλημμυρών και της έλλειψης τροφής και έτσι θα δημιουργηθούν περίπου 200 εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες”.
Για την Κύπρο ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι “χρειάζεται μια νέα κατανόηση που θα δώσει τη δυνατότητα επανένωσης σε ένα ομόσπονδο κράτος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ” και απηύθυνε μήνυμα υποστήριξης και ελπίδας στον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Με πρότασή του, τέλος, το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς απέτισε φόρο τιμής στη δολοφονημένη Μπεναζίρ Μπούτο, με ενός λεπτού σιγή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου