ΤΟΠΙΚΑ

Υγρός τάφος η «Πλάκα»

υγρός-τάφος-η-πλάκα-441289

Για τον 29χρονο Δημήτρη Τσιαμούρα από την Καρδίτσα που πνίγηκε σε κύματα ύψους 5 μέτρων

Σε υγρό τάφο μετατράπηκε για 30χρονο, η παραλία «Πλάκα» στον Αη Γιάννη Πηλίου. Πρόκειται για το Δημήτρη Τσιαμούρα από την Καρδίτσα. Τα κύματα ύψους πέντε μέτρων είχαν ως αποτέλεσμα τον πνιγμό του νεαρού, ο οποίος ανασύρθηκε χωρίς σφυγμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην παραλία ο πύργος του ναυαγοσώστη ήταν κενός, ενώ ασθενοφόρο κατάφερε να φθάσει από το Βόλο, μετά από μία ώρα και δέκα λεπτά. Η βάρδια του ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, εκείνο το κρίσιμο διάστημα ήταν κενή!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ηταν περίπου στις 3:30 το μεσημέρι. Ο 30χρονος μαζί με έναν ακόμη φίλο του από την Καρδίτσα, είχαν φθάσει από το πρωί στον Αη Γιάννη, προσκεκλημένοι τρίτου φίλου τους, που εργάζεται σε μπαράκι στην περιοχή.

Ηπιαν τον καφέ τους και προς το μεσημέρι, ξεκίνησαν να πάνε για μπάνιο στην παραλία «Πλάκα» στον Αη Γιάννη.

Οι δύο φίλοι φαίνεται να αψήφησαν τα απειλητικά κύματα, που σύμφωνα με μάρτυρες έφθαναν ακόμη και τα πέντε μέτρα και βούτηξαν στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου. Φαίνεται όμως ότι η μάχη με τη θάλασσα τους εξάντλησε. Ο ένας κατάφερε να βγει σώος στην παραλία. Ο 30χρονος δεν τα κατάφερε.

Αρχισε να εξαντλείται και οι δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν. Ο φίλος του ήταν εκείνος που κάλεσε άλλους λουόμενους να προσφέρουν βοήθεια στον 30χρονο.

Ενας εργαζόμενος σε beachbar στη συγκεκριμένη παραλία και ένας διασώστης που έτυχε να βρίσκεται στην παραλία εκείνη τη στιγμή, με αυτοθυσία μπήκαν στη θάλασσα και ανέσυραν τον 30χρονο, ο οποίος δεν είχε καθόλου αισθήσεις, ούτε καν σφυγμό. Επιχείρησαν να προσφέρουν βοήθεια στο νεαρό, προχωρώντας σε τεχνητή αναπνοή, δεν κατάφεραν όμως να τον επαναφέρουν στη ζωή.

Ούτε ναυαγοσώστης, ούτε ασθενοφόρο

Την ίδια ώρα που λουόμενοι στην Πλάκα, αναγκάζονταν να κάνουν το… ναυαγοσώστη, το διασώστη, το γιατρό, οι κατεξοχήν αρμόδιοι απουσίαζαν από τις θέσεις τους.

Ναυαγοσώστης όπως καταγγέλλουν επαγγελματίες της περιοχής, δεν υπάρχει από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου. Εκτιμούν δε ότι αν υπήρχε ναυαγοσώστης, ο νεαρός ίσως να ανασυρόταν έγκαιρα από τη θάλασσα και να σωζόταν.

Στη θέα του 30χρονου να παλεύει με τα κύματα και να ανασύρεται αναίσθητος από τη θάλασσα, λουόμενοι έσπευσαν να καλέσουν στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, προκειμένου να έρθει ασθενοφόρο. Ενημερώθηκαν ότι ασθενοφόρο υπάρχει όχι όμως και προσωπικό για να κάνει τη βάρδια.

Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ. Ασθενοφόρο της υπηρεσίας ξεκίνησε από το Βόλο, κατάφερε όμως να φθάσει στον Αη Γιάννη στις 4:35, μετά από μία ώρα και δέκα λεπτά.

Οπως έγινε γνωστό, στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, υπήρχαν τέσσερις οδηγοί. Ο ένας όμως αποσπάστηκε στη Σκιάθο, με εντολή της Διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου, με αποτέλεσμα μία βάρδια να μείνει ακάλυπτη. Από την περασμένη Δευτέρα, το κενό σε οδηγό καλύφθηκε. Το πρόγραμμα όμως δεν αναπροσαρμόστηκε μέχρι και χθες, με αποτέλεσμα την ώρα που έγινε το τραγικό συμβάν να μην υπάρχει οδηγός για το ασθενοφόρο που θα μπορούσε να προσεγγίσει άμεσα στην παραλία.

ΕΔΕ για το συμβάν

Το κρίσιμο διάστημα της μίας ώρας, όσο δηλαδή έκανε να φθάσει το ασθενοφόρο από το Βόλο μέχρι την Πλάκα, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, Κων. Καραμπάτσας βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ ετοιμάζεται να αποστείλει έγγραφο τόσο προς το Διοικητή του Νοσοκομείου όσο και προς τη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας, ζητώντας εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν υπήρχε οδηγός στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς από τη στιγμή που η κενή θέση είχε καλυφθεί.

Τυχόν ευθύνες θα αναζητήσει και ο Διοικητής, Κων. Καραμπάτσας από το Κέντρο Υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου