ΤΟΠΙΚΑ

Η Αργώ στο μεγάλο λιμάνι

η-αργώ-στο-μεγάλο-λιμάνι-851206

«Την ΑΡΓΩ την κρύβουμε βαθιά μέσα μας, ανεξάρτητα από το πού πραγματικά πήγε, δηλαδή εάν έφτασε στην Κολχίδα, στη Βενετία ή στη Νότιο Αμερική. Είναι ένας μύθος ελληνικός με παγκόσμια εμβέλεια και όλος ο ναυτικός κόσμος της χώρας μας είναι υπερήφανος και στηρίζει την προσπάθειά σας». Με τα λόγια αυτά ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πάνος Καμμένος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, καλωσόρισε στο λιμάνι του Πειραιά την ΑΡΓΩ σε ειδική επίσημη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά χθες το πρωί.

Το ανακατασκευασμένο πλοίο–σύμβολο του Βόλου, οι κωπηλάτες του, ο κυβερνήτης και η αποστολή του Δήμου Βόλου με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Αλέκο Βούλγαρη έτυχαν θερμότατης υποδοχής στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, τον πρώτο μεγάλο σταθμό του πειραματικού ταξιδιού της ΑΡΓΟΥΣ.

Υπό τους ήχους των εμβατηρίων που έπαιζε η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά το πλήρωμα της ΑΡΓΟΥΣ εισήλθε καταχειροκροτούμενο στο χώρο της εκδήλωσης, όπου τους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιώτης Φασούλας. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Φασούλας, αφού συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν για να κατασκευαστεί το πλοίο και να πραγματοποιηθεί το πειραματικό ταξίδι, ευχήθηκε σε όλα τα λιμάνια που θα προσεγγίσει η ΑΡΓΩ να γίνει δεκτή με την ίδια θέρμη, καθώς όπως είπε, «γνωρίζω ότι έχετε και ξένους κωπηλάτες μέσα στο πλοίο και επιπλέον ότι μία τέτοια προσπάθεια συγκινεί όλη την Ευρώπη».

Επεσήμανε επίσης ότι «πρέπει επιτέλους και η αθηναϊκή τριήρης να βρεθεί ελλιμενισμένη σε κάποιο λιμάνι είτε του Πειραιά είτε του Μικρολίμανου είτε της Ζέας, για να βλέπουν τα παιδιά και όλοι οι Ελληνες τη μακρά ναυτική παράδοση του λαού μας» και ευχήθηκε «η τριήρης και η ΑΡΓΩ να συναντηθούν σε κάποια από τα ταξίδια που θα κάνουν στο Αιγαίο, αναβιώνοντας κάποιον από τους αρχαίους προορισμούς».

Ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης στην αντιφώνησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η ΑΡΓΩ, η οποία περίπου για τέσσερα χρόνια κατασκευάζονταν στο Βόλο από το Ινστιτούτο «ΝΑΥΔΟΜΟΣ» βάσει των επιστημονικών στοιχείων, τώρα βρίσκεται στον Πειραιά, στην αρχή του ταξιδιού της». Ανέφερε ακόμη πως στόχος του Δήμου Βόλου ήταν η ΑΡΓΩ να ταξιδέψει και να πραγματοποιήσει το μυθικό ταξίδι της προς την Κολχίδα, το σημερινό Πότι στη Γεωργία, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι δεν υπήρχε η αντίστοιχη άδεια από την τουρκική κυβέρνηση». «Για το λόγο αυτό –είπε ο Δήμαρχος Βόλου – πραγματοποιούμε το ταξίδι της επιστροφής, προσθέτοντας σ’ αυτό και το γεγονός ότι η ΑΡΓΩ μπορεί να αποτελέσει το «όχημα» πάνω στο οποίο θα βασιστεί η Πολιτιστική Μεσογειάδα στο πλαίσιο των Μεσογειακών Αγώνων του 2013».

Πρόταση
αδελφοποίησης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Βόλου στη συμβολή των εθελοντών κωπηλατών για την πραγματοποίηση αυτού του πειραματικού ταξιδιού και πρόσθεσε πως «η ΑΡΓΩ κάνει αυτό το ταξίδι της, μεταφέροντας μηνύματα ειρήνης φιλίας και πολιτισμού στις χώρες και στα λιμάνι που θα περάσει». Με την ευκαιρία του ελλιμενισμού της ΑΡΓΟΥΣ στον Πειραιά, ο κ. Βούλγαρης απηύθυνε πρόταση προς τον Δήμαρχο Πειραιά για την αδελφοποίηση των δύο πόλεων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά και ιστορία.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Π. Καμμένος καλωσόρισε στον Πειραιά την ΑΡΓΩ, τους «σύγχρονους Αργοναύτες» και τον καπετάνιο του πλοίου, τον «σύγχρονο Ιάσονα», όπως τον χαρακτήρισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για το υπουργείο του που ο κ. Κούρτης είναι Ναύαρχος του Λιμενικού Σώματος.

Οπως επίσης είπε, καλωσορίζει την ΑΡΓΩ στην πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας τον Πειραιά, «εκ μέρους όλων εκείνων των συμπατριωτών μας ναυτικών, των απόγονων των Αργοναυτών, που με πάνω από 4.500 καράβια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Ειρηνικό, στον Ατλαντικό στον Ινδικό Ωκεανό, σε θάλασσες φουρτουνιασμένες και σε θάλασσες ήρεμες».

Το… πρώτο
«τρίποντο»

Ως το πρώτο επιτυχημένο «κρας τεστ» του πειραματικού ταξιδιού της ΑΡΓΟΥΣ χαρακτήρισε ο Διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος και κυβερνήτης της, Ναύαρχος Απ. Κούρτης, πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ναυδόμος», τον ελλιμενισμό του πλοίου στον Πειραιά. «Βάλαμε το πρώτο τρίποντο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρτης στον χαιρετισμό του, διευκρινίζοντας ότι «ο Βόλος από τον Πειραιά είναι 200 μίλια ταξίδι με αυτή την ανακατασκευασμένη προϊστορική κατασκευή και είμαστε ευχαριστημένοι που αυτό έγινε με πολύ καλό αποτέλεσμα τελικά».

Επεσήμανε ακόμη πως «τώρα πλέον που το ταξίδι ξεκίνησε, πρέπει να αποδείξουμε και στην πράξη ότι το πλοίο αυτό, που είναι τεκμηριωμένο και μελετημένο, είναι όσο γίνεται πολύ κοντά στο πρωτότυπό του, κάνοντας παράλληλα και τα ίδια πράγματα», ενώ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου για την κατασκευή του πλοίου και την πραγματοποίηση του πειραματικού ταξιδιού, σημειώνοντας πως «υπήρξε ένας Δήμος που είχε τη δύναμη να το ξεκινήσει, κάτι που χρειάζεται πολλή τόλμη και «αποκοτιά» και υπήρξε ένα Ινστιτούτο που τα κατάφερε και κάλυψε το ζητούμενο». Για πολλοστή φορά ο κ. Κούρτης αναφέρθηκε στη συμβολή των κωπηλατών, την «ψυχή» του καραβιού, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «απ’ όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, στο βαθμό που μπορούσε να εμπλακεί, έχουν βρεθεί ακριβώς 70 άνθρωποι μόνο, που τόλμησαν να το ξεκινήσουν και μέχρι εδώ να το καταφέρουν πάρα πολύ καλά και αυτό τους κατατάσσει σε μία πολύ ειδική και μοναδική κατηγορία».

Σημειώνεται τέλος ότι προς τιμήν των κωπηλατών, του κυβερνήτη και των εκπροσώπων του Δήμου Βόλου, ο Δήμαρχος Πειραιά παρέθεσε επίσημο γεύμα στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου