ΤΟΠΙΚΑ

Η μάχη της ξαπλώστρας

η-μάχη-της-ξαπλώστρας-851206

Σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές κυμαίνονται και φέτος οι τιμές των ομπρελοκαθισμάτων στις παραλίες των Βορείων Σποράδων και του Πηλίου, με τους λουόμενους να χρειάζεται να πληρώσουν μέχρι και δέκα ευρώ για δύο ξαπλώστρες και μια ομπρέλα, ενώ με τον καφέ, το σάντουιτς και τα χρήματα για τη βενζίνη ένα μπάνιο κοστίζει μέχρι και 25 ευρώ.
Για προσπάθεια να κρατηθούν οι τιμές όσο πιο χαμηλά γίνεται μιλούν οι Δήμαρχοι, ενώ δημότες και επισκέπτες μιλούν για αισχροκέρδεια από πλευράς καφετεριών. Όπως επισημαίνει και ο ιδιωτικός υπάλληλος κ. Κωνσταντίνος Παπαγιάννης «είναι πέρα από κάθε λογική να θέλω να πάω για ένα μπάνιο και να πρέπει να πληρώσω δέκα ευρώ για μια ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες, άλλα τρία ευρώ το λιγότερο για ένα καφέ και ένα νερό και βάλε και τις βενζίνες. Και μην μου πεις ότι για να πάω μέχρι την Άφησσο δεν θέλω και δέκα ευρώ βενζίνη. Για υπολόγισε περίπου δηλαδή 25 ευρώ, αν φάω και ένα σάντουιτς. Και εγώ δεν έχω οικογένεια. Φαντάσου πόσο πληρώνει ένα ζευγάρι με παιδιά. Είναι αισχροκέρδεια το να θέλω να πάω για μπάνιο και να πρέπει να πληρώσω τόσα χρήματα. Πώς να έχει κόσμο μετά η περιοχή; Αναρωτιούνται γιατί ο κόσμος πάει σε μη οργανωμένες παραλίες ή γιατί πάει για μπάνιο ένα Σάββατο; Αν θέλεις ένα μισθό για να πηγαίνεις κάθε μέρα για μπάνιο, τότε αναγκαστικά το κόβεις».
«Χρυσό πληρώνουμε το μπάνιο» τόνισε και η κ. Κατερίνα Παπαδοπούλου, μητέρα δύο παιδιών. «Μιλάμε για κύμα ακρίβειας και έλλειψη χρημάτων στην αγορά. Και από πού να βρούμε δηλαδή τόσα χρήματα για να πάμε για μπάνιο; Αφού το πληρώνουμε σε χρυσάφι. Την προηγούμενη εβδομάδα με τον άντρα μου σε παραλία του Πηλίου για δύο ξαπλώστρες, μια ομπρέλα, δύο καφέδες, δύο χυμούς και δύο νερά δώσαμε 22 ευρώ και άλλα δεκαπέντε στη βενζίνη. Όσο κοστίζει δηλαδή για να πληρώσω φαγητό δύο ημερών», τονίζει η κ. Παπαδοπούλου.
Από την πλευρά του ιδιοκτήτης καφετερίας σε κοντινή παραλία του Πηλίου επισήμανε στο «Ταχυδρόμο» πως ναι μεν κατανοούν πως ο κόσμος δεν έχει λεφτά, ωστόσο και «εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Πρέπει να έχουμε από κάπου κέρδος για τα χρήματα που δίνουμε στο Δήμο για να νοικιάσουμε κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο κομμάτι, ώστε να το εκμεταλλευτούμε με ομπρελοκαθίσματα; Δεν είναι θέμα αισχροκέρδειας. Και εμένα τον ίδιο, αν πάω κάπου αλλού για μπάνιο, με ενοχλεί που πληρώνω αυτά τα χρήματα, αλλά πρέπει να σκεφτεί ο κόσμος και την θέση του επιχειρηματία».
Να σημειωθεί πως σε αρκετές παραλίες δεν χρεώνονται τα ομπρελοκαθίσματα, ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις σύνηθες φαινόμενο είναι οι «τσιμπημένες» τιμές στον καφέ και τα υπόλοιπα ροφήματα, όπως επίσης στα σάντουιτς και τις φρουτοσαλάτες. «Πήγα πρόσφατα σε μια πολύ γνωστή και πολυσύχναστη παραλία στο Πήλιο με παρέα και για επτά καφέδες, πέντε νερά, μια φρουτοσαλάτα και δύο σάντουιτς δώσαμε 74 ευρώ. Νομίζω πως δεν χρειάζεται να σας αναφέρω ότι στην τιμή δεν συμπεριλαμβανόταν οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες», υπογραμμίζει ο κ. Παπαγιάννης.
Παράλληλα στους Δήμους, εκτός από τα νησιά, δεν υπάρχει καθορισμένη τιμή για τα ομπρελοκαθίσματα από το Δήμο, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των καφετεριών να υπερχρεώνουν και να ρυθμίζουν τις τιμές κατά το δοκούν.

Οι Βόρειες Σποράδες
Στη Σκόπελο και τη Σκιάθο με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος έχει καθορίσει ενιαία τιμή για όλες τις παραλίες και συγκεκριμένα στη Σκόπελο η τιμή για δύο ομπρέλες και μια ξαπλώστρα είναι μέχρι και επτά ευρώ και στη Σκιάθο μέχρι και οκτώ ευρώ το ανώτερο.
Ο Αντιδήμαρχος Σκοπέλου κ. Πατσής τόνισε πως οι τιμές δεν έχουν αλλάξει από πέρυσι, ενώ ο Δήμος καθόρισε ενιαία τιμή για όλες τις παραλίες, ώστε να μην υπάρχουν ατασθαλίες, ο δε Δήμαρχος Σκιάθου κ. Πλωμαρίτης με τη σειρά του επισήμανε επίσης πως και στη Σκιάθο οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί και κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα.
Στο Δήμο Αλοννήσου ο Δήμαρχος κ. Βλάϊκος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καθορισμένη τιμή από το Δήμο, ωστόσο οι καταστηματάρχες δεν «ξεπερνούν τα εσκαμμένα» και προσπαθούν να κυμανθούν σε λογικές και προσιτές τιμές.

Το Νότιο Πήλιο
Στο Δήμο Σηπιάδος δεν υπάρχουν οργανωμένες παραλίες, αν και σύμφωνα με το Δήμαρχο Σηπιάδος κ. Βακούλα, στην παραλία Μαραθιάς υπάρχει μια καντίνα της οποίας η ιδιοκτήτρια βγάζει ξαπλώστρες και ομπρέλες, τις οποίες και χρεώνει στους λουόμενους μέχρι και επτά ευρώ φέτος, καθώς «πέρυσι χρέωνε δύο ξαπλώστρες και μια ομπρέλα δέκα ευρώ και μετά από διαμαρτυρίες που δεχθήκαμε, βάλαμε πλαφόν η τιμή να μην ξεπερνάει τα επτά ευρώ. Τώρα προσπαθούμε και προσανατολιζόμαστε να κάνουμε οργανωμένες παραλίες και μέσα στον οικισμό, στη Μηλίνα, αλλά και στη Λύρη, τον Πλατανιά και το Μικρό».
Στο Δήμο Αργαλαστής δεν υπάρχουν οργανωμένες παραλίες, ενώ στο Δήμο Αφετών ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ντόβας τόνισε πως στις οργανωμένες παραλίες του Δήμου η Δημοτική Αρχή δεν έχει καθορίσει κάποια συγκεκριμένη τιμή και είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε καταστηματάρχη για το ποια θα είναι η τιμή που θα καθορίσει. Πάντως στην Άφησσο οι τιμές για τα ομπρελοκαθίσματα είναι περίπου 3 με 3,50 ευρώ για την μια ξαπλώστρα και σε λίγα μαγαζιά χρεώνεται και η ομπρέλα.

Το Ανατολικό Πήλιο
Στις οργανωμένες παραλίες του Δήμου Μουρεσίου, όπως και στους Δήμους του Νοτίου Πηλίου, ο Δήμαρχος κ. Λεβέντης δεν έχει καθορίσει συγκεκριμένη τιμή στα ομπρελοκαθίσματα, ωστόσο οι τιμές ξεκινούν από 6 ευρώ και αγγίζουν μέχρι και τα 8 ευρώ. «Δεν έχουμε βάλει πλαφόν στους ιδιοκτήτες, καθώς οι τιμές μέχρι στιγμής είναι λογικές, αλλά υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές που έχει καθορίσει ο Δήμος, ώστε να διατηρηθούν οι παραλίες καθαρές και ικανές να ευχαριστήσουν τους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους. Βέβαια δεν υπάρχει κανένας που δίνει δωρεάν, καθώς και τα τμήματα που νοικιάζουν οι ιδιοκτήτες είναι ακριβά», επισήμανε ο κ. Λεβέντης.
Να σημειωθεί πως ανάμεσα στις προδιαγραφές είναι οι ομπρέλες να είναι ψάθινες, όπως και οι ξαπλώστρες που είναι από αλουμίνιο και ψάθα και όχι από πλαστικό, καθώς και οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να βάζουν περιορισμένο αριθμό ομπρελών, ώστε να μην είναι οι παραλίες σε όλο το πλάτος τους γεμάτες από ομπρελοκαθίσματα.
Στο Δήμο Ζαγοράς για πρώτη φορά φέτος στις οργανωμένες παραλίες υπάρχει ναυαγοσώστης και ναυαγοσωστικός σταθμός, επίσης όμως δεν υπάρχει για τα ομπρελοκαθίσματα καθορισμένη τιμή από το Δήμο. Να σημειωθεί ωστόσο πως στις παραλίες που υπάγονται στο Δήμο Ζαγοράς οι τιμές φτάνουν μέχρι και τα δέκα ευρώ.

Το Κεντρικό Πήλιο
Σε όλο το Κεντρικό Πήλιο οι Δήμοι Αγριάς, Αρτέμιδας και Μηλεών δεν έχουν προσδιορίσει συγκεκριμένη τιμή για τις οργανωμένες παραλίες που βρίσκονται στην περιοχή τους. Συγκεκριμένα στην Αγριά και στην Αρτέμιδα τα ομπρελοκαθίσματα είναι δωρεάν, όπως και σε μερικές παραλίες του Δήμου Μηλεών. Να σημειωθεί πως από τις πιο φτηνές παραλίες είναι αυτή της Κορώπης, στην οποία ο καφές κοστίζει 1,50 ευρώ.

Στη Νέα Αγχίαλο
Σε επικοινωνία του «Ταχυδρόμου» με τον επικεφαλή της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Διαμαντένια, ο τελευταίος δεν παρέλειψε να σημειώσει την έλλειψη του Δήμου σε ναυαγοσώστη και συνέχισε τονίζοντας πως και στο Δήμο της Νέας Αγχιάλου τα ομπρελοκαθίσματα διατίθενται στους λουόμενους δωρεάν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου