ΤΟΠΙΚΑ

«Μπροστάρηδες» τα τοπικά συμβούλια

μπροστάρηδες-τα-τοπικά-συμβούλια-445151

Αυξημένες αρμοδιότητες χωρίς χωρικούς αντιδημάρχους ανακοίνωσε ο νέος δήμαρχος Αχ. Μπέος

«Αφέντες» στα χωριά τους, τους εκλεγμένους στα 16 τοπικά συμβούλια του ενιαίου Δήμου Βόλου, όρισε ο νέος Δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος, σε συνάντηση που είχε χθες μαζί τους, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Στους εκλεγμένους στα τοπικά συμβούλια, ο κ. Μπέος ανακοίνωσε ότι θα δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου Οργανογράμματος και ήδη τους ανέθεσε την πρώτη αποστολή: θα αναλάβουν το βάρος της διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες με στόχο την άμβλυνση των αντιδράσεων για το θέμα της διαχείρισης του νερού, που όπως χαρακτηριστικά είπε δεν αποτελεί προνόμιο κανενός αλλά ανήκει σε όλους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον κ. Μπέο, στη νέα δημοτική αρχή δεν θα έχουν θέση χωρικοί αντιδήμαρχοι. Ισως να οριστεί ένας αντιδήμαρχος περιφερειακής ανάπτυξης που θα έχει υπό τη σκέπη του το σύνολο των δημοτικών ενοτήτων, ωστόσο τα τοπικά συμβούλια θα είναι αυτά που θα κληθούν να λειτουργήσουν με αναβαθμισμένο ρόλο.

Με την απόφασή του αυτή ουσιαστικά ο νέος δήμαρχος, στήνει 16 μικρά «στρατηγεία» στην περιφέρεια του Δήμου Βόλου. «Εσείς θα είστε εκείνοι που θα φάτε το… ξύλο, εσείς εκείνοι που θα επιβραβευτείτε από τους συντοπίτες σας», είπε χαρακτηριστικά προς τους εκλεγμένους ο κ. Μπέος, θέτοντάς τους προ των νέων αυξημένων ευθυνών τους.

Μαζί με το κλειδί της κάθε περιοχής, ο κ. Μπέος, ανέθεσε και την πρώτη αποστολή στους εκλεγμένους των τοπικών συμβουλίων, που αφορά στο νερό. Τους ζήτησε να συγκροτήσουν ομάδες που θα αναλάβουν να διαβουλευτούν με τις τοπικές κοινωνίες πάνω στο «ακανθώδες» ζήτημα της διαχείρισης του νερού. Εθεσε δε και χρονοδιάγραμμα: μέσα σε 30 ημέρες, έως τέλος Ιουλίου δηλαδή, θα πρέπει να του καταθέσουν μία ενιαία πρόταση για το νερό, που όπως χαρακτηριστικά σημείωσε δεν ανήκει σε κανέναν.

«Ξεχάστε το ξέφραγο αμπέλι. Δεν θα δεχθώ να συνεχίσουν να καταλήγουν στη θάλασσα εκατομμύρια κυβικά μέτρα πηγαίου νερού, αντί να διοχετεύονται στις βρύσες του Βόλου. Θα γίνει δίκαιη κατανομή του φυσικού αγαθού που δεν ανήκει σε κανέναν. Και θα μπει τέρμα στις νοοτροπίες όσων κλείνουν πηγές ή ρίχνουν διάφορα μέσα στις πηγές για να εμποδίσουν την ορθολογική εκμετάλλευσή του προς όφελος όλων. Αυτά ξεχάστε τα. Το νερό δεν θα καταλήγει στη θάλασσα επειδή έτσι γουστάρετε. Θα δοθεί δίκαιη και σωστή λύση για όλους, με προτεραιότητα στην ποιότητα του πόσιμου νερού και με στόχο να υλοποιήσουμε την προεκλογική μας δέσμευση, να πίνουν δηλαδή όλοι στο ενιαίο Δήμο Βόλου, φθηνό και πηγαίο νερό», υπογράμμισε ο κ. Μπέος.

Μία γεύση από τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής κοινότητας, έδωσαν οι εκλεγμένοι τοπικοί σύμβουλοι, παρουσιάζοντας επιμέρους προβλήματα του παρελθόντος, ωστόσο ο νέος Δήμαρχος, επέμεινε στη συγκρότηση μιας ενιαίας πρότασης, προκειμένου τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ο Δήμος Βόλου θα είναι ο πρώτος που θα ζητήσει χρηματοδότηση μέσω του νέου ΕΣΠΑ για τη δημιουργία έργων που θα κινούνται στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης νερού και της επίλυσης του υδατικού προβλήματος.

Παρών στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ, Δημ. Οικονομίδης, ο οποίος ζήτησε τη συνεργασία των τοπικών συμβούλων τόσο για την επίλυση του προβλήματος για την ποιότητα και επάρκεια του πόσιμου νερού όσο και για την κατάρτιση Κανονισμού Αρδευσης που παραμένει «παγωμένος» από το περασμένο φθινόπωρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου