ΤΟΠΙΚΑ

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: «Χαράτσι» και από τους φοροτεχνικούς…

κτηματολογιο-χαράτσι-και-από-τους-φ-851206

Οι δυσκολίες και η έλλειψη επαρκούς ελεύθερου χρόνου που δημιουργούνται σε πολλούς , σε ό,τι αφορά στην ορθή συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων για την υποβολή της αίτησης για το Κτηματολόγιο, προκαλεί την εμπλοκή των φοροτεχνικών της Μαγνησίας στην όλη διαδικασία.
Η εμπλοκή γίνεται με το αζημίωτο φυσικά, με τις αμοιβές των φοροτεχνικών να είναι κλιμακούμενες και να ξεκινούν από 30-40 ευρώ για τις απλές περιπτώσεις, να φτάνουν δε ακόμη και σε μερικές εκατοντάδες στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχει πληθώρα ιδιοκτησιών από έναν ιδιοκτήτη ή περισσότερους συνιδιοκτήτες. Η επιβάρυνση θα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, όταν ο πελάτης – ιδιοκτήτης θα επιθυμεί από τους φοροτεχνικούς να πληρώσουν οι τελευταίοι για λογαριασμό τους το κτηματόσημο στις τράπεζες ή ακόμη και να υποβάλουν οι ίδιοι οι φοροτεχνικοί τη δήλωσή τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης με την επίδοση μίας απλής υπεύθυνης δήλωσης για την κατάθεση της σχετικής αίτησης από τον ιδιοκτήτη.
Ήδη εδώ και αρκετές ημέρες η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Μαγνησίας είχε ζητήσει με έγγραφό της από το Κτηματολόγιο τη συνδρομή τους από φοροτεχνικούς και νομικούς για τη συμπλήρωση των εμπορικών – επαγγελματικών και βιοτεχνικών τους εγκαταστάσεων. Ήδη όπως έγινε γνωστό πολλοί φοροτεχνικοί της Μαγνησίας έχουν πάρει μέρος σε πολλά σεμινάρια για την ορθή συμπλήρωση των αιτήσεων – δηλώσεων, ενώ μεθαύριο Δευτέρα ο Σύλλογος Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μαγνησίας στα πλαίσια επιμόρφωσης των μελών του διοργανώνει ένα ακόμη σεμινάριο για το κτηματολόγιο με εισηγητή τον κ. Λιάζο Παλαιολόγο φοροτεχνικό. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό χώρο Φόρουμ ( Δεληγιώργη 9), από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ ( πληροφορίες για το σεμινάριο στα γραφεία του Συλλόγου Κουταρέλια 57β τηλ. 24210 22838 ).
Σημειώνεται πως η υποβολή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ οι αιτήσεις αφορούν μόνον σε όσους έχουν δικαιώματα σε κτίσματα και σε οικόπεδα και μόνο μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές στο γραφείο Κτηματογράφησης του Βόλου που λειτουργεί σε χώρους του Πανθεσσαλικού Σταδίου καθημερινά από τις 8.30 το πρωί έως τις 3.30 το απόγευμα. Τα συνεργεία παραλαβής των δηλώσεων, για τις οποίες τηρείται σειρά προτεραιότητας όπως ακριβώς στις τράπεζες, συνεπικουρούνται από νομικούς και μηχανικούς σε όσους χρειάζονται διευκρινίσεις για την ορθή συμπλήρωση της δήλωσης.
Οι φοροτεχνικοί και λογιστές του Βόλου υποστηρίζουν ότι έχουν δημιουργήσει όλα τα τελευταία χρόνια την κατάλληλη υποδομή, που έχει ξεκινήσει με τη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9 των πελατών με τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, ενώ τα περισσότερα μέλη του Συλλόγου Φοροτεχνικών έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία από τη συμπλήρωση εντύπων, ενώ πολλά φοροτεχνικά γραφεία παρέχουν πρόσθετες εργασίες στους πελάτες τους που θα προστρέξουν σ΄ αυτούς για το Κτηματολόγιο, όπως για παράδειγμα η πληρωμή για λογαριασμό τους του «κτηματόσημου» στις τράπεζες, η κατάθεση από τους ίδιους της δήλωσης στο Γραφείο του κτηματολογίου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο ή ακόμη και την χαρτογράφηση του ακινήτου μέσα από ειδικές ιστοσελίδες του google, όπου εντοπίζεται η ακριβής θέση του ακίνητου, προκειμένου να μηδενιστεί η πιθανότητα του οποιουδήποτε λάθους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε δικαίωμα κοστίζει 35 ευρώ, ενώ οι βοηθητικοί χώροι και τα γκαράζ κοστίζουν 20 ευρώ. Τα συγκεκριμένα τέλη πληρώνονται σε όλες σχεδόν τις τράπεζες (έντεκα τράπεζες είναι συμβεβλημένες ειδικά για το σκοπό αυτό με το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.). Υπόχρεοι για την καταβολή του τέλους έχουν όχι μόνον όσοι έχουν την πλήρη κυριότητα πάνω σε ένα ακίνητο, αλλά και όσοι στο ίδιο ακίνητο έχουν δικαιώματα επικαρπίας ή ψιλής κυριότητας. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, απειλεί με πρόστιμα μέχρι και 1.500 ευρώ όλους όσοι δεν καταθέσουν εμπρόθεσμη και μέχρι την ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου 2008 τη δήλωση για το ακίνητό τους. Όλοι όσοι έχουν δικαιώματα πάνω σε ακίνητα (οικόπεδα ή κτίσματα) θα κληθούν και πάλι να ξαναπληρώσουν στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. το τέλος 1ο/οο, αφαιρουμένων των πρώτων 20.000 ευρώ και μέχρι το ποσό των 900 ευρώ το ανώτερο. Η καταβολή του συγκεκριμένου τέλους θα γίνει όταν οριστικοποιηθούν τα δικαιώματα στους ιδιοκτήτες τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν πάει κάποιος στο γραφείο Κτηματογράφησης, και για να μην ταλαιπωρηθεί διπλά, καλό είναι πριν πάει στο Πανθεσσαλικό Στάδιο για την υποβολή της δήλωσης, να έχει πληρώσει σε μία τράπεζα το «κτηματόσημο». Προσερχόμενος στο γραφείο Κτηματογράφησης θα πρέπει να έχει αντίγραφο της Αστυνομικής του ταυτότητας, το ΑΦΜ και αντίγραφο του συμβολαίου που έχει γίνει η μετεγγραφή του στο υποθηκοφυλακείο. Η υποβολή τοπογραφικού δεν είναι υποχρεωτική. Αν υπάρχει, ακόμη καλύτερα και για τους ίδιους, αλλά και για συνεργεία παραλαβής των δηλώσεων που θα εντοπίσουν ευχερέστερα την ιδιοκτησία μέσα από τα ψηφιακά υπόβαθρα που είναι περασμένα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Γραφείου Κτηματογράφησης.
Ο φοροτεχνικός του Βόλου κ. Αλέκος Κεχαγιάς, που συμπληρώνει ο ίδιος και οι συνεργάτες του δηλώσεις για το κτηματολόγιο, προτείνει στους ιδιοκτήτες, όσον αφορά στη συμπλήρωση της δήλωσης για διαμερίσματα, να προτιμήσουν το έντυπο Δ2 που είναι, όπως λέει, πιο ενημερωμένο και πιο αναλυτικό. Επίσης προτείνει να εξαντλήσουν την τελευταία σελίδα του εντύπου με την ένδειξη «Παρατηρήσεις» με όλα τα πιθανά στοιχεία που θα βοηθήσουν στον ευχερέστερο εντοπισμό του ακινήτου (παλαιά και νέα αρίθμηση, ιδιοκτησίες που συνορεύει το ακίνητο, η είσοδος της πολυκατοικίας, απέναντι από πάρκο ή πλατεία κ.α.). Ο κ. Κεχαγιάς θεωρεί ότι υπάρχει υποκρισία και σκόπιμη ασάφεια, όπως λέει, από την Πολιτεία στο θέμα που έχει να κάνει με τα αυθαίρετα, αφού πουθενά τα έντυπα Δ1 και Δ2 δεν «ακουμπούν» το συγκεκριμένο επίμαχο ζήτημα, μιας και δεν ζητείται από τους υπεύθυνους ο αριθμός της οικοδομικής αδείας. Το πρόβλημα των αυθαιρέτων, όπως σημειώνει ο φοροτεχνικός του Βόλου, είναι κυρίως στις ημιαστικές περιοχές του Βόλου, δεν παύει ωστόσο να είναι αρκετά έντονο και μέσα στην πόλη, όσον αφορά κυρίως στους ημιϋπαίθριους χώρους, πυλωτές που έχουν γίνει κατοικήσιμες κ.ο.κ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου