ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες αιτήσεις για μία θέση εργάτη καθαριότητας

δεκάδες-αιτήσεις-για-μία-θέση-εργάτη-κ-448925

Στα όριά τους οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας, που βγάζουν με αυτοθυσία τις βάρδιες για αποκομιδή των απορριμμάτων

Το δικαίωμα στην εργασία έστω κι αν πρόκειται για μόλις δύο μήνες, διεκδικούν δεκάδες άνεργοι πολίτες του Βόλου. Χθες με την έναρξη της προθεσμίας κατάθεσης αιτήσεων για την πρόσληψη 40 εργατών που θα στελεχώσουν την υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, δεκάδες ήταν όσοι πέρασαν την πόρτα της Διεύθυνσης Προσωπικού, διεκδικώντας μία θέση εργασίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο, Νατάσσα Οικονόμου, η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων εκπνέει την ερχόμενη Παρασκευή. Αμέσως μετά θα καταρτιστούν οι πίνακες κατάταξης με βάση το χρόνο ανεργίας και εντός δεκαημέρου, οι 40 εργάτες αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα, δίνοντας μια «ανάσα» στην Υπηρεσία Καθαριότητας, που έχει φθάσει στα όριά της.

Οπως είναι γνωστό ελλείψει επαρκούς αριθμού προσωπικού, η Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Βόλου, περιορίζεται στην αποκομιδή των απορριμμάτων και των υλικών ανακύκλωσης κι αυτό με αυτοθυσία του λιγοστού προσωπικού της, ενώ έχει αναστείλει μια σειρά δράσεων όπως είναι το πλύσιμο των κάδων και ο καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων.

Οι ανάγκες του τομέα Καθαριότητας, χαρακτηρίζονται εκρηκτικές, ιδίως λόγω της θερινής περιόδου οπότε και οι ανάγκες αυξάνονται, εξαιτίας της αύξησης των επισκεπτών, της ανόδου της θερμοκρασίας αλλά και της δημιουργίας περισσότερων εστιών με απορρίμματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν καν να λάβουν τις νόμιμες άδειές τους. Υπάρχουν εκκρεμότητες από το 2013 σε σχέση με τις άδειες του προσωπικού.

Ολες οι οργανικές μονάδες της Υπηρεσίας κινούνται οριακά, σε σχέση με το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό τους και έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο περαιτέρω αναδιοργάνωσης των τομέων και του ρυθμού εργασίας των υπαλλήλων. Η πλύση των κάδων έχει σταματήσει από το Πάσχα, όπως επίσης και η καθαριότητα των δημόσιων χώρων.

«Η υπηρεσία συνεχίζει να λειτουργεί χάρη στον εθελοντισμό του προσωπικού. Είμαστε όμως σε οριακό σημείο και ακόμη και η κάλυψη στοιχειωδών αναγκών γίνεται σε καθημερινή βάση με συνεχείς αλλαγές του προγράμματος λειτουργίας», δήλωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος.

Ατύχημα

Ο αποδεκατισμός του προσωπικού και οι μεγάλες ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας, έχουν φέρει το προσωπικό στα όριά του. Χαρακτηριστικό της κόπωσης που υπάρχει είναι και τα μικροατυχήματα που σημειώνονται. Οπως την Κυριακή το βράδυ, οπότε και εργάτης που επιχείρησε να «κουμπώσει» τον κάδο στο απορριμματοφόρο, χτύπησε το χέρι του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να διακομιστεί στο Νοσοκομείο και να κάνει ράμματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου