ΤΟΠΙΚΑ

Εγκλωβισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας μη εξυπηρετούμενων δανείων

εγκλωβισμένοι-ιδιοκτήτες-ακινήτων-ε-450148

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι δεκάδες συμπολίτες, ιδιοκτήτες νεόδμητων ακινήτων, οι οποίοι είχαν λάβει υψηλά τραπεζικά δάνεια, προκειμένου είτε να ανεγείρουν, είτε να αποκτήσουν το σπίτι των ονείρων τους. Την ίδια στιγμή, μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νεόδμητα ακίνητα, τα οποία προσφέρονται προς πώληση, αλλά δυστυχώς, οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν σε αρκετές περιπτώσεις να τα πωλήσουν, παρότι το επιθυμούν.

Δεκάδες συμπολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα υψηλά δάνεια που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να αποκτήσουν το σπίτι των ονείρων τους, δεδομένου ότι η σημερινή τιμή πώλησης του ακινήτου, είναι κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών και εν προκειμένω σε σχέση με το ποσό του δανείου που είχαν λάβει. Συμπολίτες οι οποίοι έλαβαν, για παράδειγμα, δάνεια ύψους 200.000 ευρώ για συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο επιθυμούν να πωλήσουν, διαπιστώνουν ότι η σημερινή αξία πώλησης είναι κατά πολύ χαμηλότερη της αντίστοιχης που ίσχυε προ κρίσης και κατά συνέπεια, παραμένουν εγκλωβισμένοι, μη έχοντας εναλλακτική λύση.

Κατά συνέπεια, δεκάδες συμπολίτες, παρότι επιθυμούν διακαώς να πωλήσουν το ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους, προκειμένου να εξοφλήσουν το χρέος τους στην Τράπεζα, δεν μπορούν να το πράξουν, διότι το ποσό του δανείου που έλαβαν, υπερβαίνει κατά πολύ τη σημερινή τιμή πώλησης του ακινήτου. Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στις περιπτώσεις των συμπολιτών οι οποίοι απέκτησαν με Τραπεζικό δάνειο, πριν από μια περίπου πενταετία, το ακίνητο που έχουν σήμερα στην κατοχή τους και επιθυμούν να πωλήσουν.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Ρία Σκούρτη-Σταυροπούλου, υπεύθυνη τοπικού μεσιτικού γραφείου, αναφέρει ότι «έχουμε αρκετούς πελάτες οι οποίοι μας έχουν προσεγγίσει για να πουλήσουν ένα ακίνητο, αλλά το ακίνητό τους δεν μπορεί να πουληθεί στην τιμή που θα ήθελαν για να μπορέσουν να ξεχρεώσουν το δάνειό τους, άρα είναι εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή».

Οι ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων, αντίστοιχα, τριακονταετίας και πλέον, αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να κατεβάσουν αρκετά τις τιμές, προκειμένου να ρευστοποιήσουν το ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους «αλλά δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για παλιά ακίνητα» αναφέρει η κ. Σκούρτη.

Οι συμπολίτες που επενδύουν είναι ηλικίας 40-75 ετών, κατά μέσο όρο, και τα ποσά που διαθέτουν είναι από 50-120.000 κατά πλειοψηφία. Παράλληλα υπάρχουν και Ευρωπαίοι που ενδιαφέρονται περισσότερο για παλιά πέτρινα κτίσματα και οικόπεδα στο Πήλιο, παλιά πέτρινα κτίσματα και για οικόπεδα στο Πήλιο σε χαμηλές τιμές, δηλαδή κάτω από 100.000 ευρώ.

Οι εν δυνάμει αγοραστές, οι οποίοι έχουν μετρητά στη διάθεσή τους, ζητούν «κυρίως επενδυτικά ακίνητα, δηλαδή μαγαζιά στο κέντρο, στο αυστηρά εμπορικό κομμάτι ή καινούργια σχετικά διαμερίσματα, τριάρια και γκαρσονιέρες, σε καλές τιμές. Θέλουν, εξηγεί η ομιλούσα, με μια λογική τιμή να αγοράσουν ένα ακίνητο επενδυτικό, η γκαρσονιέρα να βρίσκεται στο κέντρο, κοντά στο Πανεπιστήμιο, για να έχουν απόσβεση των χρημάτων που διέθεσαν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου