ΤΟΠΙΚΑ

Η Γερμανία στον τελικό του Εuro 2008

η-γερμανία-στον-τελικό-του-εuro-2008-851206

Στον τελικό του EURO 2008 προκρίθηκε η Γερμανία, νικώντας με 3-2 την Τουρκία, μετά από έναν συγκλονιστικό σε εξέλιξη αγώνα. Η ομάδα του Φατίχ Τερίμ προηγήθηκε στο 22’ με τον Μποράλ, αλλά στο 27’ ο Σβαϊνστάιγκερ με κοντινό πλασέ ισοφάρισε. Στο 79’ ο Κλόζε με κεφαλιά έδωσε προβάδισμα στα «πάντσερ», αλλά οι εφτάψυχη Τουρκία ισοφάρισε στο 86’ με γκολ του Σεντούρκ. Αυτή τη φορά ο τελευταίος λόγος ανήκε στη Γερμανία, η οποία έφτασε στη νίκη με κοντινό πλασέ του Λαμ στο 90ο λεπτό. Αντίπαλος της ομάδας του Γιόακιμ Λεβ θα είναι στον τελικό της Κυριακής, που θα γίνει στο «Ερνστ Χάπελ» της Βιέννης, η νικήτρια του άλλου σημερινού ημιτελικού ανάμεσα σε Ρωσία και Ισπανία.

Η Τουρκία, παρά τα πολλά αγωνιστικά προβλήματα, μπήκε πιο «ζωηρά» στον αγωνιστικό χώρο. Κατάφερε να ελέγξει το χώρο της μεσαίας γραμμής τη στιγμή που η Γερμανία αδυνατούσε να βγει οργανωμένα στην επίθεση και ο Κλόζε έδειχνε απελπιστικά μόνος στην κορυφή της επίθεσης. Στο 13’ η ομάδα του Φατίχ Τερίμ στο 22’ πέτυχε το γκολ . Το πλασέ του Καζίμ-Καζίμ λίγο έξω από τη μικρή περιοχή σταμάτησε πάλι στο οριζόντιο δοκάρι, αλλά στην επαναφορά ο Ουγκούρ Μποράλ με διπλή προσπάθεια άνοιξε το σκορ.
Τα πανηγύρια στην Κωνσταντινούπολη και τις «κόκκινες» εξέδρες του «Σεντ Γιάκομπ Παρκ» δεν κράτησαν πολύ, αφού πέντε λεπτά μετά ήρθε η ισοφάριση. Στην πρώτη οργανωμένη επίθεση των «πάντσερ», ο Ποντόλσκι πλαγιοκόπησε την τουρκική άμυνα από τα αριστερά, έκανε το γύρισμα στην καρδιά της περιοχής και ο Σβαϊνστάιγκερ με πλασέ στην κίνηση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ρουστού για το 1-1.
Στο υπόλοιπο του πρώτου μέρους η Τουρκία απείλησε με δύο εκτελέσεις φάουλ από Αλτιντόπ και Μποράλ, που εξουδετέρωσε με υπερένταση ο Λέμαν, ενώ η Γερμανία έχασε τη μεγάλη ευκαιρία στο 34’, όταν ο Ποντόλσκι βρέθηκε από πλάγια θέση απέναντι στον Ρουστού και προτίμησε να τελειώσει μόνος του τη φάση κάνοντας άστοχο πλασέ, αντί να τροφοδοτήσει τον επερχόμενο και ανενόχλητο Κλόζε.
Στην επανάληψη ο Γιόακιμ Λεβ βλέποντας το πρόβλημα στην ανάπτυξη της ομάδας του πέρασε τον Φρινγκς αντί του Ρόλφες. Στο 51’ οι Γερμανοί διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι, αφού ο Λαμ ανετράπη μεν από τον Σαμπρί, αλλά το μαρκάρισμα έγινε εκτός περιοχής.

Στο 79’ ο Λαμ επιχείρησε μια βαθιά σέντρα στην καρδιά της τουρκικής περιοχής και ο Κλόζε με δυνατό άλμα νίκησε στον αέρα τον προσωπικό του αντίπαλο και την άστοχη έξοδο του Ρουστού δίνοντας στην ομάδα του προβάδισμα με 2-1. Η Τουρκία όμως αποδείχτηκε και πάλι εφτάψυχη. Στο 86’ ο Σαμπρί «τρύπησε» τη γερμανική άμυνα και με γύρισμα από τα δεξιά βρήκε τον Σεμίχ Σεντούρκ, ο οποίος «τσίμπησε» την μπάλα από δύσκολη γωνία και ισοφάρισε σε 2-2. Ο σκόρερ έκανε και πάλι το… θαύμα του, όπως στις καθυστερήσεις της παράτασης του προημιτελικού κόντρα στην Κροατία.

Αυτή τη φορά όμως ο τελευταίος λόγος ανήκε στη Γερμανία. Στο 90ο λεπτό ο Λαμ άλλαξε την μπάλα με τον Χίτσλσπεργκερ και αφού δέχτηκε την κάθετη πάσα του δεύτερου με κοντινό πλασέ έγραψε το 3-2, που έμελε να είναι και το τελικό σκορ. Η Γερμανία προκρίθηκε για πέμπτη φορά στην ιστορία της σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Διαιτητής: Μάσιμο Μπουζάκα (Ελβετία)

Κίτρινες κάρτες: Σεντούρκ

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ): Λέμαν, Φρίντριχ, Ρόλφες (46’ Φρινγκς), Σβαϊνστάιγκερ, Κλόζε (91 Γιάνσεν), Μπάλακ, Χίτσλσπεργκερ, Λαμ, Μερτεζάκερ, Ποντόλσκι, Μέτσελντερ.

Φατίχ Τερίμ (Τουρκία): Ρουστού, Μπαλτά (91 Tουμέρ), Ζαν, Τοπάλ, Αουρέλιο, Σεντούρκ, Μποράλ, Καζίμ-Καζίμ, Αϊχάν (81’ Ερντίνγκ), Σαμπρί και Αλτιντόπ.

***Σε δύο περιπτώσεις στη διάρκεια του δευτέρου μέρους και για αρκετά λεπτά η μετάδοση του αγώνα σε όλη την Ευρώπη διακόπηκε, λόγω τεχνικού προβλήματος που δημιουργήθηκε από κεραυνό στη Βιέννη, από όπου παίρνει εικόνα όλη η Ευρώπη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου