ΤΟΠΙΚΑ

Επαγγελματοβιοτέχνες κατά του ΟΑΕΕ στη Δικαιοσύνη για τις εισφορές

επαγγελματοβιοτέχνες-κατά-του-οαεε-σ-450765

Στο τελευταίο οχυρό που τους απομένει προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών καταφεύγουν οι επαγγελματοβιοτέχνες της Μαγνησίας.

Ο ΟΑΕΕ δεν δέχεται καμία συζήτηση για την αφαίρεση των εισφορών υγείας απορρίπτοντας ένα προς ένα τα εξώδικα αιτήματα των επαγγελματοβιοτεχνών, που σε επίπεδο Νομού είναι 250.

Ωστόσο οι οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω οικονομικής αδυναμίας αποτελούν βραχνά για τη μεταποίηση. Μην έχοντας άλλη λύση, οι επαγγελματοτιοτέχνες προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του ΟΑΕΕ.

Μείζον θέμα, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματοτιοτεχνών Αθανασίος Σπύρου, είναι οι ασφαλιστικές εισφορές.

Διακόσιες πενήντα μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν αφαίρεση των εισφορών υγείας καθώς δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όμως ο ΟΑΕΕ συνεχίζει να τις χρεώνει.

«Είστε υποχρεωμένοι να καταβάλλετε τις εισφορές συμπεριλαμβανομένου και της υγείας καθώς είναι σύννομες», είναι η έγγραφη απάντηση από τα στελέχη του Οργανισμού στις τρεις εξώδικες αιτήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών που έγιναν ομαδικά.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες διεκδικούν να αφαιρεθούν οι εισφορές υγείας σε όσους ασφαλισμένους δεν είναι τακτοποιημένοι καθώς δεν έχουν βιβλιάριο υγείας, να διαγραφούν οι τυχόν προσαυξήσεις, οι τόκοι και να γίνουν περισσότερες οι δόσεις αποπληρωμής.

Εξάλλου οι ασφαλιστικές εισφορές δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές αποδοχές. Οπως είπε η δικηγόρος της Ενωσης, Κική Πλαστάρα, «οι εισφορές προσδιορίζονται σύμφωνα με τις τεκμαρτές αποδοχές. Μάλιστα η τελευταία αναπροσαρμογή που έγινε στις τεκμαρτές αποδοχές ήταν το 2009».

«Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί λύση, καθώς αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο» είπε ο κ. Σπύρου, τονίζοντας ότι η λύση που θα προταθεί θα πρέπει να είναι πολιτική.

«Οι επαγγελματοβιοτέχνες πληρώνουν εισφορές χωρίς να έχουν βιβλιάριο υγείας. Δεν γίνεται ο ΟΑΕΕ να ζητάει χρήματα για περίθαλψη που δεν είχαμε ποτέ. Με ποια λογική υπολογίζει εισφορές υγείας σε επαγγελματοβιοτέχνες στους οποίους δεν παρείχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» πρόσθεσε.

Αντιδράσεις στις ασφαλιστικές εισφορές υπάρχουν πανελλαδικά. Οι επαγγελαματοβιοτέχνες ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Η Ενωση Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας έχει λάβει τη σχετική απόφαση.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση. Τα δύο τρίτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χρωστούν στο Ταμείο λόγω οικονομικής αδυναμίας, ενώ τα οικονομικά τους συνεχίζουν να επιδεινώνονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τετράμηνο του 2014 σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας έγιναν 57 διαγραφές επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Μεταποίηση, ενώ εγγράφηκαν μόλις δεκαπέντε επιχειρήσεις. Το πρόσημο εγγραφών – διαγραφών είναι αρνητικό κατά 42 επιχειρήσεις.

Το αντίστοιχο τετράμηνο του 2013 οι εγγραφές των επιχειρήσεων στο Επιμελητήριο Μαγνησίας ήταν 20, ενώ οι διαγραφές 54. Το πρόσημο εγγραφών – διαγραφών ήταν και πάλι αρνητικό κατά 34 επιχειρήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου